'Zij Hen Wij' met o.a. Charlotte Adigéry, Eefje Depoortere en Hanne Gaby Odiele op VRT CANVAS

dinsdag 16 april 2024

'Zij Hen Wij' is een nieuwe documentairereeks over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Zeven personen uit België en Nederland streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde.

Eerder gingen afzonderlijke afleveringen van de reeks in première op Film Fest Gent en Filmfestival Oostende maar nu komen eindelijk de afleveringen ook uit op VRT CANVAS en integraal op VRT MAX.


We volgen onder andere muzikante Charlotte Adigéry, e-sportsjournalist Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, cultuurwerker Fatima-Zohra Ait El Maâti, internationaal topmodel Hanne Gaby Odiele, huishoudhulp Mieke Van Hove, ruimtewetenschapper Angelique Van Ombergen en genderexperte Kaouthar Darmoni.

Via vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen zij hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie. De drie makers Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken doorheen Europa, de Verenigde Staten en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid op een rij te zetten.

Aflevering 1: 'Aanvaarding' met Charlotte Adigéry en Hanne Gaby Odiele
Hanne Gaby Odiele is een internationaal topmodel. Pas op hun 17e ontdekte Hanne bij het lezen van een tienertijdschrift dat hen intersekse is. Vandaag gebruikt hen hun modellenstatus om de cosmetische operaties bij intersekse kinderen, die hen zelf ervaarde, te stoppen. Charlotte Adigéry is een Belgische zangeres met Caraïbische roots. Op de rand van haar grote doorbraak, gaat ze de confrontatie met het trauma van racisme aan. Voor beiden lijkt de wereld hen maar niet te aanvaarden. Hoe komen we af van de ideeën van anderen die ons helemaal niet dienen?

Aflevering 2: 'Veiligheid' met Eefje Depoortere en Fatima-Zohra Ait El Maâti
Eefje Depoortere is een e-sportsjournalist voor wereldwijde gamingevenementen zoals League of Legends World Championships. Ze wordt, net zoals zoveel vrouwen in de gamewereld, dagelijks geconfronteerd met online haatspraak. Fatima-Zohra Ait El Maâti brengt moslimmeisjes samen om gelijkaardige problemen te delen. Samen bouwen ze aan een safe space voor hun gemeenschap. Fysiek geweld thuis of op straat, seksistische opmerkingen, regelrechte bedreigingen, ... het zijn zoveel manieren om de helft van de wereldbevolking het zwijgen op te leggen. Wanneer zal de wereld gewoon van ons leren houden?

Aflevering 3 'Ouderschap' met Angelique Van Ombergen en Charlotte Adigéry
Als ruimtewetenschapper bij ESA (European Space Agency) pleit Angelique Van Ombergen voor meer onderzoek rond het vrouwelijk lichaam in de ruimte. Als deel van een tweemoedergezin, staat ze voor de keuze: volop voor haar carrière gaan of voor een zwangerschap? Zangeres Charlotte Adigéry had geen slechter moment kunnen kiezen om mama te worden. Op zoek naar andere voorbeelden in de muziekindustrie, begint ze aan haar eerste grote internationale tournee, samen met haar baby. Hoe rijm je ouderschap met een carrière? En wie neemt de onbetaalde zorg voor haar rekening?

Aflevering 4: 'Wetgeving' met Kaouthar Darmoni en Mieke Van Hove
Om het probleem van femicide aan te pakken, pleit Kaouthar Darmoni uit Amsterdam voor veranderingen in het strafrecht. Tegelijk helpt ze vrouwen hun lichaam te resetten door middel van rituele Oosterse dans. Mieke Van Hove is huishoudhulp. Het is één van de weinige flexibele jobs die vrouwen in staat stelt om werk, kinderzorg en huishouden te combineren. Wanneer Mieke haar collega's ziet worstelen voor een loon waarmee ze niet rondkomen, gaat ze de confrontatie aan met de politiek.

Aflevering 5: 'Strijd' met iedereen
Mieke, Kaouthar, Eefje, Fatima-Zohra, Angelique, Charlotte en Hanne. Dagelijks streven ze naar een toekomst die beter past bij hun lichaam, werk, welzijn, liefde. Door hun gevechten op een rij te zetten, toont de reeks hun werkelijke kracht. Maar ook de rol die mannen spelen want het is een strijd voor gelijkwaardigheid voor iedereen, ongeacht gender.

De Canvas-reeks 'Zij Hen Wij' is een productie van Emmy Oost voor Cassette for timescapes in coproductie met VRT CANVAS en kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media en kon ook rekenen op steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Belgische tax shelter. De reeks geregisseerd door Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq en zal vanaf 17 april 2024 wekelijks uitkomen op VRT CANVAS en in zijn geheel op VRT MAX.

Zij Hen Wij op tv
Woensdag 1 mei 2024 om 22u05  »
VRT Canvas
Als ruimtewetenschapper bij ESA pleit Angelique Van Ombergen voor meer onderzoek rond het vrouwelijk lichaam in de ruimte. Als deel van een tweemoedergezin, staat ze voor de keuze: volop voor haar carrière gaan of voor een zwangerschap?
Woensdag 8 mei 2024 om 22u25  »
VRT Canvas
Om het probleem van femicide aan te pakken, pleit Kaouthar Darmoni uit Amsterdam voor veranderingen in het strafrecht. Tegelijk helpt ze vrouwen hun lichaam te resetten door middel van rituele oosterse dans.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Special Forces' (VTM)

Na de opdracht in de oceaan volgt een onverwachte uitdaging: de 'milling'. De rekruten moeten een zware drill ondergaan en vervolgens twee minuten boksen tegen een SF-instructeur. Het brengt heel wat emoties en agressie naar boven, maar één rekruut voelt zich op zijn gemak. Bij een krachtige waterval bekruipt hen opnieuw de angst voor water en moeten ze twintig meter omhoog klimmen langs een gladde rotswand.

'Special Forces', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 20:10
    Het weer
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 20:00
    Terzake
    07:30
    Ketnet Junior
  • 20:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 20:05
    Familie
    05:30
    Geen uitzending
  • 18:45
    Blind getrouwd: Australië
    02:25
    Geen uitzending
  • 20:10
    The Big Bang Theory
    09:15
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    09:15
    Geen uitzending
  • 19:30
    Beverly Hills, 90210
    16:15
    The X-Files
  • 20:00
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 20:00
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Bones
    02:35
    Neighbours: A New Chapter
  • 19:35
    Borderforce USA: The Bridges
    02:15
    Sydney Harbour Force
  • 19:45
    Chateau Meiland
    02:45
    Geen uitzending
  • 19:45
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:00
    Z-Nieuws
    06:00
    Herhalingslus
  • 20:13
    Zo doe je het!
    06:00
    Lovely Day
  • 19:55
    Streetfood
    02:25
    De Garde van Gert
  • 20:00
    Play Sports Highlights
    02:00
    MotoGP
  • 20:00
    Murdoch Mysteries
    02:00
    Beyond Paradise
  • 20:00
    NOS Journaal 20.00 uur
    01:33
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 19:51
    Met het Mes op Tafel
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 19:26
    First Dates
    02:13
    Dichter bij Anne Frank