Nieuwe serie 'Niks te Zien' op VRT 1

dinsdag 16 april 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

In het nieuwe 'Niks te Zien' trekt Karl Meesters vanaf donderdag 2 mei op reis met muzikanten. Een reis die ze niet per se beleven met hun ogen, maar vooral met hun oren op scherp.

Want tijdens de reizen staan geluid en muziek centraal.


Tijs Vanneste, Pommelien Thijs, Coely, Selah Sue, Raymond van het Groenewoud en Niels Destadsbader gaan op stap met Karl, die slechtziend is. Samen werpen ze een andere blik op de wereld en ontdekken ze de kracht van geluid: in muziek, in de natuur en soms zelfs op plekken waar je het niet verwacht, zoals in een ondergrondse olietank. Daarnaast leert Karl zijn reisgezel telkens beter kennen aan de hand van – hoe kan het ook anders – muziek. Met zijn draagbare platenspeler legt hij, waar en wanneer hij maar wil, een favoriete plaat van de muzikant op als aanleiding voor een goed gesprek.

Elke reis wordt muzikaal afgesloten met een nummer dat tijdens de reis werd gemaakt, geïnspireerd door wat hen overkwam: plezier, verwondering, emotie. Kortom: hier is niks te zien, maar van alles te beleven.

Karl Meesters: ''Niks te Zien' nodigt uit om de wereld te ervaren op een andere manier, met je oren wijd open. Een avontuur waarbij elke noot en elk geluid een verhaal vertelt. Dit is mijn uitnodiging aan mijn gast en de kijker om de rijkdom van auditieve schoonheid te ontdekken en te vieren.'

Wie is Karl Meesters?
Voor de 44-jarige Karl Meesters is 'Niks te Zien' zijn eerste televisieprogramma. In het dagelijkse leven is Karl concertorganisator met zijn eigen organisatie rien à voir, en lifecoach. Karl verloor tijdens zijn twintiger jaren langzaamaan zijn zicht. Hierdoor ging hij op een andere manier op zoek naar schoonheid. Voor hem zit die schoonheid vervat in muziek en geluid, waar hij al van kleins af aan door gebeten is. Het idee voor 'Niks te Zien' werd samen met Karl vormgegeven vanuit zijn passie voor muziek.

Wist je dat ...?
Karl speelde vroeger jarenlang saxofoon;
Hij houdt van uitdagingen en liep al zes marathons;
Zijn eerste cassette was 'Hoezo' van Clouseau;
Karl heeft de slechte gewoonte om zijn witte stok te verliezen, vooral dan in zijn wilde jaren. Soms kocht hij daarom bij de Brailleliga uit voorzorg ineens drie nieuwe stokken tegelijk. De organisatie dacht daardoor zelfs even dat hij ze online doorverkocht...
Karl ontdekte pas op zijn dertigste, dankzij zijn visuele beperking, dat hij linkshandig is.

Aflevering 1: Met Tijs Vanneste in Zwitserland
2 mei op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 5 mei met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met zanger Tijs Vanneste naar Zwitserland, niet met hun ogen maar met hun oren op scherp. Ze gaan op zoek naar de verborgen klank van zogenaamde ‘zingende gletsjers’, brengen een ode aan hun muzikale held Freddie Mercury en leren alpenhoorn spelen tot het geluid door de bergen vliegt.

Tijs: 'Ik ben een heel gelukkige mens. Ik heb ooit op een gegeven moment besloten om gelukkig te zijn. Niets is 100% wit, niets is 100% zwart, maar ik heb wel ergens heel resoluut besloten om gelukkig te zijn.'

'Niks te Zien', vanaf 2 mei elke donderdag om 20.35 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX (opgelet: op donderdag 9 mei uitzonderlijk geen uitzending wegens het Songfestival).

'Niks te Zien' wordt aangeboden met audiodescriptie. Op VRT MAX is elke week de nieuwe aflevering op donderdagavond te vinden met audiodescriptie, vanaf 2 mei. De wekelijkse aflevering is ook telkens op zondag te zien op het Ketnet-kanaal, rond 22.00 uur vanaf 5 mei.

Binnenkort nieuw op VRT MAX: automatisch afspelen met audiodescriptie
Voor de gebruikers van audiodescriptie komt VRT met een belangrijke vernieuwing op VRT MAX: video’s die automatisch afgespeeld worden met audiodescriptie. Binnenkort kan elke Vlaming in zijn VRT-profiel aangeven of hij de video’s op VRT MAX graag bekijkt met audiodescriptie. Door dit aan te geven, krijgt hij in de toekomst automatisch audiodescriptie te horen bij programma’s waarbij dit beschikbaar is. De gebruiker kan dan ook zelf bepalen of hij de audiodescriptie alsnog wil afzetten. Daarnaast wordt later dit voorjaar het audiodescriptie-aanbod apart uitgelicht op de startpagina van VRT MAX, waardoor het nog beter vindbaar is.


DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Special Forces' (VTM)

Na de opdracht in de oceaan volgt een onverwachte uitdaging: de 'milling'. De rekruten moeten een zware drill ondergaan en vervolgens twee minuten boksen tegen een SF-instructeur. Het brengt heel wat emoties en agressie naar boven, maar één rekruut voelt zich op zijn gemak. Bij een krachtige waterval bekruipt hen opnieuw de angst voor water en moeten ze twintig meter omhoog klimmen langs een gladde rotswand.

'Special Forces', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:45
    Restaurant Misverstand
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 23:15
    Zingen is goud
    07:30
    Ketnet Junior
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 23:00
    Chicago Fire
    05:30
    Geen uitzending
  • 22:55
    9-1-1
    02:25
    Geen uitzending
  • 22:45
    Miss Bala
    09:15
    Geen uitzending
  • 23:20
    Road Wars
    09:15
    Geen uitzending
  • 22:45
    Beverly Hills, 90210
    16:15
    The X-Files
  • 23:10
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 22:45
    Het Perfecte Plaatje
    04:50
    Geen uitzending
  • 23:00
    Will & Grace
    02:35
    Neighbours: A New Chapter
  • 22:45
    The Winter King
    02:15
    Sydney Harbour Force
  • 22:40
    The Real Housewives of Beverly Hills
    02:45
    Geen uitzending
  • 22:55
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:30
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 23:10
    Het appartement
    06:00
    Lovely Day
  • 23:00
    De Garde van Gert
    02:55
    Guillaume's Paris
  • 23:25
    Premier League Stories
    02:00
    MotoGP
  • 23:10
    Silent Witness
    02:00
    Beyond Paradise
  • 23:07
    NOS Journaal Laat
    01:33
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:02
    2Doc
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:10
    Rutger en de Nationalisten
    02:13
    Dichter bij Anne Frank