Samenwerking 'Brandpunt+' en 'Reporter Radio' over Drug Rediscovery

woensdag 7 november 2018

'Brandpunt+' en 'Reporter Radio' hebben voor het eerst samengewerkt aan een verhaal. Beide programma's belichten in de uitzendingen deze week hetzelfde fenomeen: drug rediscovery.

Het herontdekken en inzetten van oude middelen voor bestaande ziektes heet 'drug rediscovery'.

Het begon bij een Nederlandse arts die ontdekte dat een oud kankermedicijn ook blijkt te werken bij chronische darm-aandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De resultaten zijn verbluffend. Crohn en Colitis Ulcerosa steken onregelmatig de kop op en veroorzaken heftige ontstekingen van het maag- darmkanaal, met als gevolg hevige buikpijn en diarree. Patiënten moeten soms wel 40 keer per dag naar het toilet. Nederland telt 80.000 patiënten met deze aandoeningen. Drug rediscovery blijkt een goudmijn: herontdekte middelen kunnen goedkoop op de markt komen omdat er geen dure klinische studies nodig zijn. De arts wil samen met een enthousiaste onderzoeker, een farmaceut en een zorgondernemer met zijn vinding de wereld veroveren. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

'Brandpunt+', donderdag 8 november om 21.00 uur op NPO 2.
'Reporter Radio', zondag 11 november om 19.00 uur op NPO Radio 1.

logo VTM logo

Donderdag en zondag werken de Rode Duivels hun laatste twee wedstrijden af in groep 2 van Divisie A van de Nations League. De Rode Duivels wonnen zowel op het veld van IJsland (0-3) als in eigen huis van Zwitserland (2-1) en staan met een 6 op 6 aan de leiding in de groep, samen met Zwitserland. IJsland, het zwakke broertje van deze poule, telt na 3 wedstrijden nog steeds 0 punten, en is nu al zeker van de degradatie naar Divisie B.

'Uefa Nations League: BelgiŽ-Ijsland', om 20.25 uur bij VTM.