Nieuw contract NOS en Elfstedenvereniging

dinsdag 18 april 2017

Het is het grootste eendaagse sportevenement in Nederland, maar wanneer de volgende editie gehouden wordt, ligt nog verborgen in de toekomst. Toch staat al vast dat de NOS de uitzending van de komende Elfstedentochten voor haar rekening zal nemen, als de weergoden de 'tocht der tochten' weer mogelijk zullen maken.

Donderdag 6 april tekenden NOS-directeur Jan de Jong en voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden daartoe in Leeuwarden het contract.

'De Elfstedentocht is het evenement der evenementen', zegt De Jong, 'het kroonjuweel van Nederland. Mooier bestaat er niet. Het is cultureel erfgoed en ook nog eens wars van commercie. De vereniging en de NOS hebben een contract voor onbepaalde tijd afgesloten. Een groter blijk van vertrouwen kun je als NOS niet krijgen. Dat komt omdat we een gezamenlijk doel hebben: de tocht der tochten voor iedere Nederlander zo goed mogelijk verslaan. Op alle denkbare platforms. Daarom zorgen beide partijen ieder jaar voor een nieuwe versie van het draaiboek. Want als het eenmaal zo ver is, heb je vrijwel nergens meer tijd voor.'

Om het geheugen nog even op te frissen: tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 zond de NOS uit van 5.30 uur 's ochtends tot 00.30 uur in de nacht. Op die historische zaterdag zag maar liefst 80 procent van de bevolking in elk geval een deel van de uitzending. Dat waren 11,2 miljoen mensen. Gemiddeld waren er 3,5 miljoen kijkers, die de uitzending hoog waardeerden, met een 8,3.

'Sinds die laatste tocht is er inmiddels zo veel veranderd dat wij, net als de vereniging, het nodig vonden om het contract op te frissen', aldus De Jong. 'Vooral op technisch gebied vraagt de Elfstedentocht meer en andere inzet dan twintig jaar geleden.' Het wachten is nu alleen op de legendarische aankondiging van de tocht. Wordt het  'it giet oan' of  'it sil heve'? De NOS zal er in elk geval klaar voor zijn.

'Terzake' (foto: Canvas - © VRT Joost Joossen 2017)

Er is in de drie jaar sinds de vorige serie van 'Onze man in Teheran' veel veranderd in Iran. De sfeer lijkt losser, maar onder de oppervlakte borrelt het ongenoegen. Thomas ligt van alle kanten onder vuur. Zijn schoonmoeder wacht ongeduldig op een kleinkind en de directeur van het filmbureau van de overheid roept hem op zijn land niet weer als 'achterlijk' af te schilderen. Toch lijkt er veel veranderd in Iran. De sociale media hebben het land uit zijn isolement gehaald en de sfeer lijkt losser en vrijer. Maar onder de oppervlakte borrelt het ongenoegen: vrouwen die op straat protesteren tegen de verplichte hoofddoek worden opgepakt. Nieuw is dat de foto's hiervan direct rondgaan op het internet, evenals de dreigementen van een religieuze fanaticus. Thomas herkent de afzender. Het is een oude bekende.

'Terzake Docu', om 20.30 uur op Canvas.