Nieuw contract NOS en Elfstedenvereniging

dinsdag 18 april 2017

Het is het grootste eendaagse sportevenement in Nederland, maar wanneer de volgende editie gehouden wordt, ligt nog verborgen in de toekomst. Toch staat al vast dat de NOS de uitzending van de komende Elfstedentochten voor haar rekening zal nemen, als de weergoden de 'tocht der tochten' weer mogelijk zullen maken.

Donderdag 6 april tekenden NOS-directeur Jan de Jong en voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden daartoe in Leeuwarden het contract.

'De Elfstedentocht is het evenement der evenementen', zegt De Jong, 'het kroonjuweel van Nederland. Mooier bestaat er niet. Het is cultureel erfgoed en ook nog eens wars van commercie. De vereniging en de NOS hebben een contract voor onbepaalde tijd afgesloten. Een groter blijk van vertrouwen kun je als NOS niet krijgen. Dat komt omdat we een gezamenlijk doel hebben: de tocht der tochten voor iedere Nederlander zo goed mogelijk verslaan. Op alle denkbare platforms. Daarom zorgen beide partijen ieder jaar voor een nieuwe versie van het draaiboek. Want als het eenmaal zo ver is, heb je vrijwel nergens meer tijd voor.'

Om het geheugen nog even op te frissen: tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 zond de NOS uit van 5.30 uur 's ochtends tot 00.30 uur in de nacht. Op die historische zaterdag zag maar liefst 80 procent van de bevolking in elk geval een deel van de uitzending. Dat waren 11,2 miljoen mensen. Gemiddeld waren er 3,5 miljoen kijkers, die de uitzending hoog waardeerden, met een 8,3.

'Sinds die laatste tocht is er inmiddels zo veel veranderd dat wij, net als de vereniging, het nodig vonden om het contract op te frissen', aldus De Jong. 'Vooral op technisch gebied vraagt de Elfstedentocht meer en andere inzet dan twintig jaar geleden.' Het wachten is nu alleen op de legendarische aankondiging van de tocht. Wordt het  'it giet oan' of  'it sil heve'? De NOS zal er in elk geval klaar voor zijn.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Het contrast tussen de majestueuze beelden op Paaseiland en de verlaten omgeving errond kan niet groter zijn. Decennialang werd Paaseiland beschouwd als een waarschuwing voor de rest van de planeet: een uitputting van de natuurlijke hulpbronnen leidt onvermijdelijk tot het einde der beschaving! Maar dr. Jago Cooper is ervan overtuigd dat dat een verkeerde beschrijving is van wat er op Paaseiland is gebeurd. Dit eiland is absoluut geen mislukking, maar wel een succesverhaal. De echte reden van de leegloop moet volgens hem niet bij de mens gezocht worden.

'Easter Island - Mysteries Of A Lost World', om 21.10 uur op Canvas.

Dossiers