'Via Euregio' breidt verder uit

woensdag 25 februari 2015

Vorige week ondertekenden zeven regionale televisiezenders uit de Euregio Maas-Rijn de voortzetting van het project 'Via Euregio' voor een bijkomend jaar.

Nieuwe partners in het samenwerkingsverbond zijn NRW.TV en Zeitungsverlag Aachen. Op deze manier wordt de verderzetting van het project veilig gesteld en groeit het bereik van het programma 'Via Euregio' aanzienlijk.


'Via Euregio' werd opgericht in 2011 door zeven regionale zenders (op dat moment Belgischer Rundfunk (BRF), RTC Liège, Télévesdre Verviers, TV Limburg België, TV Limburg Nederland, Center-TV Aachen en Center-TV Köln) met de bedoeling maandelijks een gemeenschappelijk televisieprogramma te produceren aan de hand van reportages van de deelnemende zenders – een programma dat via alle kanalen wordt uitgestraald om de televisiekijker te informeren over het gebeuren in de naburige regio's. De afgelopen 3,5 jaar werden in totaal 25 uitzendingen en 175 reportages geproduceerd. Het project wordt gefinancierd door reclame-inkomsten en financiële ondersteuning door de Euregio Maas-Rijn.

Nieuwe partners: NRW.TV en Zeitungsverlag Aachen
Doordat Center-TV, één van de medeoprichters van 'Via Euregio' zich in de toekomst meer als stadszender voor Keulen wil profileren, heeft zich deze zender eind 2014 uit het project teruggetrokken. Intussen konden echter twee sterke nieuwe partners uit Noordrijn-Westfalen voor het project 'Via Euregio' aangetrokken worden, die op die manier de samenwerking versterken en verder doen groeien.

Sinds september 2014 straalt NRW.TV het programma 'Via Euregio' in het volledige gebied van Noordrijn-Wetsfalen uit. NRW.TV is de grootste regionale zender in Duitsland met een bereik van 3,3 miljoen gezinnen via de kabel. Uit een recente representatief onderzoek blijkt dat NRW.TV een tweewekelijks bereik (gekeken gedurende de laatste 14 dagen) behaalt van 1.045.000 kijkers. Het korte-termijn-bereik (gisteren gekeken) lag bij 386.500 kijkers. Deze cijfers liggen op hetzelfde niveau als deze van de regionale uitzendingen van RTL en SAT1 in dezelfde regio.

De reportages uit Duitsland worden sinds november 2014 geproduceerd door ZVA-Digital, de videoproductiemaatschappij van de mediagroep Zeitungsverlag Aachen, die de content van de krantengroep uit de eigen regio multimediaal verwerkt voor de digitale kanalen van de groep, o.a. de nieuwssites van Aachener Zeitung (www.az-web.de) en Aachener Nachrichten (www.an-online.de), en sinds kort dus ook voor de 'Via Euregio'-partners.

De huidige partners van 'Via Euregio' zijn:
BRF (Belgischer Rundfunk), Eupen
RTC, Luik
Télévesdre, Verviers
TV Limburg België, Hasselt
TV Limburg Nederland, Roermond
NRW-TV, Düsseldorf
Zeitungsverlag Aachen, Aken

De samenwerking wordt verder uitgebreid
De ambitie van de zeven contractuele partners bestaat erin elke maand een aantrekkelijk programma te produceren voor de kijkers van de zeven regionale zenders. Daardoor is 'Via Euregio' uniek in Europa en wordt het aanzien als een pilootproject. In oktober 2013 werd het project 'Via Euregio' bekroond met de Europese burgerprijs van het Europees Parlement voor zijn actieve bijdrage tot een betere verstandhouding, meer integratie en voor internationale samenwerking in Europa.

Intussen denken de partners na over de manier waarop ze de samenwerking in de toekomst verder kunnen uitbouwen om zodoende een virtueel euregionaal televisieplatform te creëren. In het verleden werden reeds herhaaldelijk reportages en beeldmateriaal buiten het gezamenlijke programma uitgewisseld. Deze uitwisselingen wil men in de toekomst verder stimuleren.

Bovendien worden ook andere vormen van samenwerking als aanvulling van de bestaande programma’s van de partnerzenders verder onderzocht.

'Een voorbeeld voor Europa'
In een eerste reactie op de uitbreiding van het project 'Via Euregio' zei de Ministerpresident van de Duitstalige Gemeenschap  en huidig Voorzitter van de Euregio Maas-Rijn, Oliver Paasch: ''Via Euregio' biedt voor de Euregio Maas-Rijn een echte meerwaarde. Voor het eerst überhaupt werken zeven televisiezenders uit drie landen regelmatig samen op een zeer pragmatische wijze om hun kijkers over het gebeuren in het naburige buitenland te informeren. Dit is Europa in het klein en tegelijk een voorbeeld voor heel Europa. De Euregio Maas-Rijn verheugt zich over dit project en is verder bereid het project met raad en daad te steunen opdat het op lange termijn een vaste plaats zou krijgen in het medialandschap van de Euregio.'

De Minister van de Duitstalige Gemeenschap voor media, Isabelle Weykmans, onderstreepte de betekenis van het mediaproject voor de Euregio Maas-Rijn: 'In een zich wereldwijd snel en ingrijpend veranderend medialandschap  zijn regionale televisiezenders meer dan ooit aangewezen op samenwerking om zich wederzijds te versterken. Interessant aan het project ‘Via Euregio’ is het feit dat hier publiekrechtelijke en private zenders, gespecialiseerde televisiezenders en multimediale mediahuizen op een zeer pragmatische manier succesvol samenwerken. Dit is uniek in Europa, biedt perspectieven voor de toekomst en verdient daarom erkenning en steun.'


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:10
    On The Wing
    07:50
    Journaallus
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 16:25
    De nieuwe avonturen van Oggy
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:10
    Liefde voor muziek
    05:25
    Geen uitzending
  • 16:10
    Boer zkt Vrouw
    02:30
    Geen uitzending
  • 14:40
    The Huntsman: Winter's War
  • 16:00
    All New Traffic Cops
    09:05
    Geen uitzending
  • 16:10
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 16:00
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 16:15
    Het Beste Bod
    04:50
    Geen uitzending
  • 16:00
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:00
    Scorpion
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 16:00
    Paramedics
    02:10
    Geen uitzending
  • 16:00
    Cold Case Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 16:22
    Ver Gevorderd
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 16:20
    Ainsley Eats The Streets
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 14:15
    KNVB Beker
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 16:00
    Midsomer Murders
    02:05
    Dickensian
  • 15:29
    Op1
    02:00
    EenVandaag
  • 16:26
    Met het Mes op Tafel
    02:36
    Nieuwsuur
  • 16:12
    Puppy Patrol
    02:31
    Sophie & Jeroen