TV-Visie SummerTube (3): 'Zeg eens Euh'

zondag 20 juli 2008

Wie van de huidige generatie dertigers en ouder kent het spelletje 'Zeg eens Euh' niet? Het grappige woordspelletje van TV1 werd eerst gepresenteerd door Gert Verhulst. Later nam Donaat Deriemaecker het van hem over. Vaste panelleden waren Jaak Pijpen, Emiel Goelen, Koen Crucke en... Margriet Hermans!

'Zeg eens Euh' is misschien niet hét typische zomerse televisiefragment, maar het spel werd ook enkele jaren tijdens de zomermaanden uitgezonden en kon toch zo'n 700.000 tot 800.000 kijkers aan zich binden. De opzet van het spel was erg eenvoudig. De panelleden kregen een onderwerp en een woord dat ze zéker niet mochten gebruiken. Ze moesten 1 minuut lang over het onderwerp praten. Bijkomend iets: het 'woord' euh was uit den boze.

Het hoeft geen betoog dat de panelleden mekaar het vuur aan de schenen legden om het de ander zo moeilijk mogelijk te maken. Dat resulteerde meer dan eens in legendarische televisie én lachsalvo's van Margriet Hermans waarbij horen en zien verging. De kracht van het spel lag hem in de eenvoud van het onderwerp en de uitgekiende keuze van de panelleden.

Gert Verhulst was de eerste presentator van 'Zeg eens Euh'. Toen die met Studio 100 een deal sloot met de VMMa koos hij voor Vilvoorde en verdween bij de toenmalige BRTN van het scherm. Donaat Deriemaecker nam de fakkel over van Gert Verhulst. Toen later ook Emiel Goelen in opspraak kwam en bij de BRTN aan de deur werd gezet, maakte men geen nieuw seizoen meer. Jaak Pijpen werd hoofdredacteur van het hondentijdschrift Woef en Margriet Hermans koos voor een carrière in de politiek. Koen Crucke is ondertussen ook niet langer Alberto bij Samson en Gert, maar duikt tegenwoordig geregeld op in succesvolle musicals.

In het filmpje dat we deze week hebben gekozen, zien we het volledige vaste panel én presentator Gert Verhulst in actie. Let op de interactie tussen de panelleden, de omvang van Margriet Hermans, het mooie gestreepte truitje van Koen Crucke en het deftige pak van Emiel Goelen en Jaak Pijpen.

Eigenlijk is het jammer dat een dergelijk programma niet meer te zien is op televisie. Het zou zeker scoren temidden het huidige reality- en docusoap geweld.

Zie jij ergens een leuk fragment? Heb je zelf een filmpje van een tv-moment of een BV dat past in deze zomerreeks? Stuur het ons door of bezorg ons de link. Wij doen er gegarandeerd iets leuks mee. TV-Visie contacteren kan via dit contactformulier.

DOSSIER: TV-Visie SummerTube

volledig dossier

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!