Opnames 'The White Queen' van start in Brugge

maandag 3 september 2012

Vandaag gaan in Brugge de opnames van start voor de nieuwe tiendelige fictieserie 'The White Queen', een coproductie van de Britse openbare omroep BBC en Eén.

Acteurs van bij ons zoals Jurgen Delnaet, Joren Seldeslachts, Elsa Houben, Ben Forceville en Ben Van den Heuvel spelen in 'The White Queen' rollen aan de zijde van bekende Britse acteurs zoals Max Irons en James Frain. The white queen wordt volledig in België opgenomen.


'The White Queen' is gebaseerd op 'The Cousin's War' (De rozenkoningin), de bijzonder populaire historische romanreeks van de Britse schrijfster Philippa Gregory, en speelt zich af tijdens de Rozenoorlogen. De fictieserie is, na 'Parade's End', de tweede historische coproductie van (onder andere) de BBC en Eén.

Naast een reeks bekende Britse acteurs zoals Max Irons en James Frain spelen ook enkele acteurs van bij ons een rol in 'The White Queen': Jurgen Delnaet ('Aanrijding in Moscou', 'Parade's End'), Joren Seldeslachts ('Blinker', 'Dubbelleven'), Elsa Houben ('About a Spoon'), Ben Forceville ('Free Admission') en Ben Van den Heuvel ('Zot van A', 'Oud België', 'Clan'). De opnames vinden volledig plaats in België en nemen 125 dagen in beslag. De Vlaamse producent is Eurydice Gysel van Czar Television.

Ben Stephenson (Controller BBC Drama): 'Deze tiendelige epische dramareeks is een van de meest ambitieuze projecten van de BBC en maakt de echte historische feiten even innemend als de beste fictie. Dat alles dankzij de combinatie van uitzonderlijk nieuw talent en enkele van de meest bekwame acteurs.'

Jean Philip De Tender (netmanager Eén): 'Andermaal mag Vlaanderen een prestigieuze reeks verwelkomen. Wij zijn zeer opgetogen dat Eén als coproducent kan meestappen in dit verhaal en dat we onze kijkers opnieuw een topreeks van eigen bodem kunnen aanbieden.'

Het verhaal
'The White Queen' gaat over drie sterke vrouwen en hun onophoudelijke streven naar de troon. Ze behoren tot de meest meedogenloze spelers in de geschiedenis en deinzen voor niets terug om hun eigen doel of dat van hun geliefden te bereiken. De serie brengt een rijk verhaal over liefde en verlies, verleiding en ontgoocheling, en verraad en moord. Het zijn de verhalen van Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort en Anne Neville; drie verschillende vrouwen die, gedreven door dezelfde ambitie, erg manipulatief en sluw te werk gaan.

Het verhaal start in 1464. Engeland is al negen jaar verwikkeld in een oorlog over wie de rechtmatige koning van Engeland is. Het is een oorlog tussen twee clans van dezelfde familie: The House of York en The House of Lancaster. Met de hulp van meester- manipulator Lord Warwick, beter gekend als 'the Kingmaker' (James Frain – 'True Blood', 'The Tudors'), wordt de jonge en duivels knappe Edward IV (Max Irons uit 'Red Riding Hood') van The House of York tot koning van Engeland gekroond. Maar Edward wordt verliefd op Elizabeth Woodville (Rebecca Ferguson), een bloedmooi burgermeisje en een jonge weduwe. Met de hulp van haar moeder Jacquetta (Janet McTeer) huwt hij haar in het geheim, waardoor Warwicks plannen om de Engelse troon te controleren in het water
vallen. Gefrustreerd door de invloed die de nieuwe koningin op Edward uitoefent, zal hij het niet nalaten om zijn greep op de koning te bestendigen.

Elizabeths meest gevreesde concurrent is de Lancastergetrouwe Margaret Beaufort (Amanda Hale – 'The Crimson Petal & The White'), een sterk religieuze vrouw die haar leven op het spel zou zetten om haar jonge zoon Henry Tudor de troon te laten innemen. Dan is er ook nog Anne Neville (Faye Marsay), de dochter van the Kingmaker, die als pion wordt ingezet in haar vaders strijd om de controle van de troon. Neville wint aan kracht en ambitie wanneer ze haar lot in eigen handen neemt en met de jongere broer van de koning, Richard, de hertog van York (Aneurin Barnard - 'Ironclad', 'Spring Awakening'), in het huwelijksbootje treedt.

Cast
Naast de eerder vermelde acteurs bestaat de Britse cast uit David Oakes (George Duke of Clarence), Juliet Aubrey (Countess of Warwick), Eleanor Tomlinson (Isabel Neville), Frances Tomelty (Lady Beauchamp), Michael Maloney (Henry Stafford), Ben Lamb (Anthony Rivers), Hugh Mitchell (Richard Welles), Simon Ginty (John Rivers), Eve Ponsonby (Mary Woodville) en Robert Pugh (Baron Rivers).

Makers en partners
'The White Queen' is een productie van Company Pictures ('The Village', 'The Devil's Whore', 'Einstein and Eddington', 'Elizabeth l', 'Anna Karenina', 'Shameless'). Scenariste Emma Frost ('Consuming passions', 'Shameless') tekende voor de adaptatie. De serie wordt geproduceerd door Gina Cronk ('New Tricks', 'The Palace') en geregisseerd door James Kent ('Inside Men', 'Marchlands'). De uitvoerende producenten zijn John Griffin, George Faber en Charles Pattinson voor Company Pictures, Eurydice Gysel voor Czar Television in Brussel, Polly Hill voor de BBC, Philippa Gregory en Colin Callender. De serie wordt in opdracht gemaakt van Ben Stephenson, controller Drama van de BBC.

In België wordt de serie geproduceerd door CZAR TV, met steun van BNP Paribas Fortis Film Fund als Belgische Tax Shelter-investeerder, en Eén. Een aanvraag voor steun werd ook ingediend bij het VAF/Mediafonds. Ook Location Flanders, het overkoepelende filmloket voor Vlaanderen, en het daarbij aangesloten Brugse City Film Office, waren van bij de aanvang bij het project betrokken.

'The White Queen' wordt opgenomen op locatie in Brugge en wordt later uitgezonden op BBC One en Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:15
    VRT NWS laat
    07:50
    Journaallus
  • 21:30
    Il traditore
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 20:40
    The Voice van Vlaanderen
    05:25
    Geen uitzending
  • 20:35
    Jack Reacher: Never Go Back
    02:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Instant Family
    09:00
    Geen uitzending
  • 22:10
    Black Eagle
    09:05
    Geen uitzending
  • 21:50
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 21:35
    Gilliams & De Bie
    06:00
    Joe
  • 21:45
    The White Lotus
    04:50
    Geen uitzending
  • 21:25
    Family Law
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    The Commuter
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 21:25
    Pamela's Garden of Eden
  • 22:15
    Cold Case
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 22:10
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 22:05
    Nuances
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 20:15
    BNXT League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:00
    The Chelsea Detective
    02:05
    Dickensian
  • 22:19
    Op1
    02:00
    EenVandaag
  • 22:17
    Andere Tijden Special
    02:36
    Nieuwsuur
  • 21:58
    Louis Theroux Interviews
    02:31
    Sophie & Jeroen