'Ghost Squad': nieuwe politiereeks op Canvas

zondag 16 augustus 2009

Na afloop van 'Waking the Dead' programmeert Canvas op maandagavond de nieuwe Britse politiereeks 'Ghost Squad' (Channel 4) over een geheime politieteam dat machtsmisbruik en corruptie onderzoekt in alle geledingen van het politieapparaat. De reeks is gebaseerd op een echt 'ghost squad' dat in de jaren '90 actief was in de schoot van de Britse politie en volgens sommigen zijn undercover-activiteiten ook nu nog voortzet. Het is een intelligente, harde en snelle serie die op een genuanceerde manier omgaat met controversiële thema's.

A


my Harris (Elaine Cassidy) is een gedreven en idealistische politievrouw, maar haar wereld dreigt ineen te storten wanneer ze ontdekt dat haar collega's tijdens een verhoor een arrestant hebben vermoord en dat ze die moord vervolgens in haar schoenen willen schuiven. Amy moet alles op alles zetten om haar vel te redden en haar naam te zuiveren. Ze is geschokt en woedend over wat haar overkomen is, en aarzelt dan ook geen moment wanneer ze gecontacteerd wordt door Detective Superintendent Carole McKay (Emma Fielding). Die blijkt een geheime afdeling van de politie te leiden (een 'ghost squad') die misbruik en corruptie onderzoekt in alle geledingen van het politieapparaat.

Amy wordt aangeworven bij het 'ghost squad' en zal nauw samenwerken met de Pete Maitland (Jonas Armstrong), een jonge en avontuurlijke detective met een donker kantje. Hij is Amy's engelbewaarder, maar moet er ook voor zorgen dat ze zelf op het rechte pad blijft. Want de opdrachten die het team krijgt, zijn niet van de minste en het verschil tussen goed en kwaad is niet altijd even duidelijk. Zo moeten ze de mogelijke betrokkenheid onderzoeken van politiemensen bij vrouwenhandel, prostitutie, omkoperij, witwaspraktijken, drugsdeals, dubbelspel met informanten, enz.

'De reeks is geïnspireerd door de activiteiten van een echte ghost squad', zegt bedenker Tom Grieves. 'Het team was actief van 1994 tot 1998 en vele politiemensen zijn ervan overtuigd dat het ook nu nog bestaat. Volgens officiële bronnen werd het ghost squad opgedoekt na klachten over de manier waarop het functioneerde, maar ik heb heel wat mensen ontmoet die geloven dat de Independent Police Complaints Commission (zoals het team eigenlijk heette) zijn onderzoeksactiviteiten nog altijd voortzet.'

De serie wil de kijkers doen nadenken over de enorme problemen, valstrikken en verleidingen waarmee de politie geconfronteerd wordt, van omkoperij en corruptie tot drugshandel en geweld. 'Het laatste wat we willen, is van alle politiemensen slechteriken maken, maar de serie wil wel duidelijk maken hoe gemakkelijk het voor een politieman is om op het verkeerde pad te geraken.'

De kijker ziet de dingen grotendeels door de ogen van de jonge politieagente Amy Harris en wordt net als zij geregeld op het verkeerde been gezet in een milieu waar goed en kwaad verwarrend dicht bij elkaar liggen. 'Wat Amy moet doen, is een quasi onmogelijke opdracht', zegt Elaine Cassidy over haar personage. 'Het kan niet anders dan zijn tol eisen. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die dat soort werk aankunnen. En ik doe daar absoluut mijn hoed voor af, want ik zou het in de verste verte zelf niet kunnen. Ik zou al vanaf de eerste dag crashen, denk ik'.

Maar moeilijke rollen spelen, dat ligt de 29-jarige Cassidy wél. In haar nog jonge carrière speelde ze al een slachtoffer van seksueel misbruik, een lesbisch meisje dat opgroeide in een asiel, een gewelddadige jonge vrouw die haar beste vriendin vermoordt, en de nicht van Adolf Hitler. Bij ons is ze misschien nog niet zo bekend, al was ze  een tijdje geleden al wel op Canvas te zien naast Bob Hoskins in het sterke drama 'Felicita's Journey' van Atom Egoyan, waarin ze als jong en naïef meisje in de klauwen geraakt van een op het eerste gezicht brave oudere man. Ze speelde ook samen met Nicole Kidman in 'The Others' van Alejandro Amenabar. Ook daar vertolkte ze de rol van een tragisch personage in troosteloze omstandigheden. Toeval? Wie zal het zeggen, maar, zo geeft Cassidy toe, 'de laatste tijd heb ik wel zin gekregen om eens mee te spelen in een echte romantische komedie'. Niets daarvan in 'Ghost Squad' evenwel.

Aflevering 1: 'One of Us' – 17/08
Amy Harris is een enthousiaste jonge politievrouw die met volle teugen geniet van de variatie in haar job. Op een dag wordt Rakesh Homaine, een jongeman van Aziatische herkomst, opgepakt voor een routineonderzoek. Korte tijd later vindt Amy de man levenloos in de verhoorkamer. Hij is zwaar mishandeld en gestikt in zijn eigen bloed. Amy beseft dat haar collega's door het lint zijn gegaan. Ze kan niet anders dan het misdrijf melden, maar dan verdwijnt haar uniform, met bloedsporen van de vermoorde man erop. Plots blijkt Amy zelf de hoofdverdachte te zijn. Het is duidelijk opgezet spel van haar collega's Amy begint zelf aan een onderzoek en ontdekt dat er nog heel wat meer aan de hand is met het politieteam…

'Ghost Squad', vanaf maandag 17 augustus om 23.25 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:40
    Manhunt
    07:50
    Journaallus
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 16:00
    Imago
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:15
    The Good Doctor
    05:25
    Geen uitzending
  • 15:05
    GPs: Behind Closed Doors
    02:30
    Geen uitzending
  • 14:40
    The Huntsman: Winter's War
  • 16:00
    All New Traffic Cops
    09:05
    Geen uitzending
  • 15:25
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 16:00
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:50
    Two and a Half Men
    04:50
    Geen uitzending
  • 16:00
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:00
    Scorpion
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 16:00
    Paramedics
    02:10
    Geen uitzending
  • 16:00
    Cold Case Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 16:01
    Hallo Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 15:55
    Sarah's Sweet Table
  • 14:15
    KNVB Beker
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 16:00
    Midsomer Murders
    02:05
    Dickensian
  • 15:29
    Op1
    02:00
    EenVandaag
  • 16:00
    NOS Journaal
    02:36
    Nieuwsuur
  • 15:44
    Mega Mindy
    02:31
    Sophie & Jeroen