Morgen start 'Music for Life' op radio én tv

donderdag 18 december 2008

Van vrijdag 19 tot woensdag 24 december vindt de derde editie van 'Music for Life' plaats: een bewustmakings- en geldinzamelingsactie die dit jaar in het teken staat van het vluchtelingenprobleem, meer bepaald de miljoenen moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Drie

presentatoren van Studio Brussel – Tomas de Soete, Siska Schoeters en Sofie Lemaire – laten zich zes dagen lang zonder eten opsluiten in het Glazen Huis op het Gentse 'Zuid' voor een radiomarathon. Luisteraars kunnen geld bieden om hun favoriete platen te laten draaien en overal in Vlaanderen worden spontane acties georganiseerd om geld in te zamelen voor de ontelbare vluchtelingen, overal ter wereld.

Officiële start 'Music for Life'

Morgen, vrijdag 19 december, is het zo ver: dan gaat 'Music for Life' officieel van start. Om 9  uur 's morgens komen Tomas, Siska en Sofie toe aan het Glazen Huis op het Zuid (Woodrow Wilson plein). Burgemeester Daniël Termont zal hen hoogstpersoonlijk opsluiten in het huis, waar zij  de volgende zes dagen zullen wonen en radio maken. Marcel Vanthilt is de host van dit officiële openingsmoment dat (vanaf 9 uur) rechtstreeks wordt uitgezonden op Eén en Eén+.

Om 09.10 u. zijn de drie presentatoren 'geïnstalleerd' en gaat de radiomarathon van start: zes dagen en nachten non-stop muziek (aangevraagd door luisteraars die een gift hebben gedaan), volop ambiance en veel aandacht voor de acties die overal te lande worden gehouden voor 'Music for Life'.

'Music for Life' is op de radio te volgen op Studio Brussel en in beeld via streaming op stubru.be en op televisie op Eén+ en Eén. Eén+ zendt 6 dagen op 6 en 24 uur op 24. Daarnaast zijn er ook een heleboel uitzendingen op Eén: telkens heel de ochtend (in principe tot de start van 'De rode loper' om 12.10 u.), in de namiddag vanaf omstreeks 15.00 u. tot de start van 'Buren' (om 17.30 u.) en ook elke nacht (na de herhaling van het late Journaal omstreeks 01.15 u.).

Er komen ook geregeld artiesten en prominenten langs in het Glazen Huis, om hun sympathie voor de actie te betuigen en om de resultaten van bijzondere acties mee te delen. Morgen komen al zeker Gabriel Rios en Novastar op bezoek. En Ben Crabbé komt de opbrengst overhandigen van de speciale 'Blokken for Life' met BV's.

Een plaat aanvragen voor 'Music for Life'

Bij 'Music for Life' – de naam zegt het – gaat het in eerste instantie om muziek voor het goede doel: veel muziek, aangevraagd door de luisteraars die meteen ook een gift doen voor de moeders op de vlucht (minimum 5 euro). Een verzoekplaat aanvragen kan via stubru.be of door te bellen naar het call center op het nummer 070-344 044.  Het call center is open vanaf vrijdagmorgen 19 december om 06.00 u. Ter plekke in Gent kan je een plaatje aanvragen via de brievenbus van het Glazen Huis.

Steunbetuigingen via SMS

Nieuw dit jaar is de SMS-steunactie: luisteraars (en kijkers) kunnen vanaf vrijdag 19 december om 09.00 u. steunbetuigingen voor Music for Life doorsturen in een SMS'je naar het nummer 3442. de SMS'jes worden getoond via een zogenaamde 'ticker' (lopende tekstband) tijdens de televisie-uitzendingen op Eén en Eén+ en op de website stubru.be. Een SMS kost 1 euro en dat bedrag gaat integraal naar 'Music for Life'.

Startschot Run for Life in Leuven

Leuven was de gaststad van 'Music for Life' tijdens de eerste twee edities en speelt ook nu weer een belangrijke rol. In de studentenstad wordt namelijk het startschot gegeven voor Run for Life: de loopactie voor 'Music for Life'.

De Run for Life-actie van vorig jaar wordt uitgebreid. In vijf steden in de vijf Vlaamse provincies (Leuven, Antwerpen, Oostende, Aalst en Hasselt) organiseert MFL een Run for Life-aflossingsmarathon. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen een gesponsord spurtje (of drafje) afleggen op een loopband in een speciale Run for Life-¬loopcontainer.

Leuven, Antwerpen, Oostende, Aalst en Hasselt krijgen elk 24 uur de tijd om al lopend zo veel mogelijk kilometers te vreten. Per kilometer gaat er 10 euro naar de actie. Elke stad krijgt ook een StuBru¬-coach cadeau. Hij/zij zal de lopers mentaal bijstaan en ook zelf elk uur één kilometer lopen: 24 kilometer op 24 uur dus. Vanuit het Glazen Huis in Gent wordt regelmatig in beeld en geluid overgeschakeld naar de satellietsteden.

Run for life gaat op vrijdag 19 december om 10.30 u. van start in Leuven. De loopcontainer staat op het Martelarenplein aan het station. De Stubru-coach in Leuven is Stijn Van de Voorde. Hij geeft meteen het goede voorbeeld door de allereerste kilometer te lopen. Er wordt niet alleen gelopen in Leuven, maar er is ook heel wat randanimatie. Zo is er een opmerkelijk optreden van Frank Vander linden. Die laat zich vanaf 14.00 u. van zijn sportieve én muzikale kant zien door eerst zo maar eventjes 20 kilometer te lopen en daarna nog een miniconcert te geven. 's Avonds (om 18.45 u.) worden de winnaars bekendgemaakt van het Win for Life 3000-busconcert met Gabriel Rios, dat om 20.00 u. van start gaat.

Ondertussen on the Road: Bed on the Run

Sinds maandag zijn StuBru¬-presentatoren Linde Merckpoel en Sam De Bruyn met een bed onderweg van Zweden naar Gent. Ze doen dat om het internationale karakter van de solidariteitsactie voor vluchtelingen te benadrukken en om zelf aan te voelen wat het is om 'on the run' te zijn. Ze verplaatsen zich – zonder geld en met voedselrantsoenen van het Rode Kruis - al liftend en mét het volledig gemonteerde bed. De eerste dag gingen ze op bezoek in het Zweedse Glazen. Ze kregen een lift vanuit Zweden tot aan het station van Kopenhagen waar ze van de Deense spoorwegen een treinticket kregen naar Maribo. Daar mochten ze overnachten bij de familie Hoj-Jorgenson. Die nacht deed zich in Denemarken voor het eerst in 70 jaar een aardbeving voor, maar of de passage van Sam en Linde daar iets mee te maken heeft, is niet bekend. De tweede dag begon met de ferry naar Duitsland en eindigde op kilometer 436 met een nachtje in de laadbak van vrachtwagenchauffeur Herman, tussen stapels papier van drie meter hoog. De derde dag raakten Linde en Sam tot in het Nederlandse Zwolle (km 730), waar ze in vergelijking met de vorige nacht een vorstelijk onderkomen vonden. Vandaag reist het duo verder door Nederland, op weg naar Breda, waar ze nog een bezoek moeten brengen aan het Nederlandse Glazen Huis. En morgen moeten ze tijdig in Gent zien te geraken voor de start van 'Music for Life'.

Hun verslag is te volgen op http://www.stubru.be/node/77033.

Veilingen

Sinds enkele dagen worden via eBay tal van unieke evenementen en voorwerpen geveild ten voordele van MFL. Radio 1 veilde een homeconcert van Bart Peeters en haalde daarmee 12500 euro op, samengebracht door de werknemers van de Christelijke Mutualiteit. Daar kan dus niet meer op geboden worden, maar wel op bijvoorbeeld een volledige voorpagina van De Gentenaar, helemaal gewijd aan jezelf, je familie, vrienden, organisatie of bedrijf. Er is ook de uitvergrote print op canvas van de hoes van 'Vantage Point, het laatste album van dEUS, ontworpen door Michaël Borreman. Je kan verder een bod doen op de Tafel van Tour 2008, op een viergangendiner met Bart De Pauw en Erik Van Looy, een fotosessie met fotograaf Michiel Hendryckx mét paginagrote publicatie in De Standaard. Andere opmerkelijke activiteiten zijn: een Meet & Greet + helikoptervlucht met Clouseau, een pannenkoekenslag met Karen en Kristel van K3., een babysit door de Ketnet-wrappers, een Novastar-restaurantconcert, een rondvaart over de Gentse binnenwateren met Luc De Vos en Isabelle A., een boksinitiatie met Freddy De Kerpel, een etentje met An Pierlé en Koen Gisen of een dagje op de VRT-Nieuwsdienst in het gezelschap van Wim De Vilder. Meer informatie over deze en nog veel meer exclusieve evenementen: http://www.stubru.be/taxonomy/term/6001.

Acties tvv 'Music for Life'

Dezer dagen worden zowat overal te lande allerhande acties georganiseerd ten voordele van 'Music for Life'. De brandweer van Zoersel wandelt gesponsord in volledige interventie-uitrusting van Zoersel naar het Glazen Huis in Gent, een tocht van drie dagen. De Tinekes van Heule stellen hun zedige diensten (auto wassen, strijken, poetsen, e.d.) ter beschikking van de inwoners van Heule en de opbrengst gaat naar 'Music for Life'. In Wilrijk organiseert cultuurcentrum De Kern een Poolparty for Life in het zwembad De Ieperman. De Roeselaarse Kajakvaarders peddelen van Roeselare naar Gent, een slordige 70 kilometer. In Ternat organiseert het plaatselijke jeugdhuis een gehaktballenbak for Life en in Lo-Reninge bakte de 82-jarige Yvonne (zelf moeder en de oorlog meegemaakt) samen met andere bewoners van rusthuis Hof Ten IJzer wafels ten voordele van de vluchtende  moeders. In Lokeren organiseren ze een Koers for Life op rollen en Lier for Life is een grote party op de Grote Markt Het Ethish Vegetarisch Alternatief (EVA) organiseert in Gent een vegetarische kerstlunch met BV's als Nic Balthazar, Low Impact Man Steven Vromman en Martin Heylen. En uiteraard doen ook de werknemers van de VRT mee: de Workers Run for Life is een gesponsorde aflossingsloop van het Omroepcentrum van de VRT in Brussel naar het Glazen Huis,   ongeveer 55 km, onderverdeeld in 11 blokken van 5 km.

'Koppen': moeders op de vlucht

Waar het allemaal om te doen is met 'Music for Life 2008' dat zal vanavond nog eens blijken in een reportage in Koppen over vluchtelingenkampen in Oeganda. Op donderdag 18 december om 21.30 u. op Eén.

Twintig jaar oorlog, honderden dorpen platgebrand en meer dan een miljoen mensen op de vlucht: dát is de bittere realiteit in het noorden van Oeganda. Koppen trok Voor 'Music for Life' trok naar vluchtelingenkampen waar veel gezinnen al meer dan tien jaar proberen te overleven. De kinderen in die kampen hebben nooit een ander leven gekend, vertelt Ynske Vandormael, een Vlaamse die er voor het Rode Kruis werkt.

Een van de moeders daar is Nema. Na wekenlange omzwervingen belandde zij in een piepklein, smerig hutje in een immens vluchtelingenkamp. Haar dochtertje is verzwakt door malaria en haar buik is door ondervoeding helemaal opgezwollen. 'Als het zo verdergaat, zal ik mezelf moeten prostitueren. Ik vind het verschrikkelijk, maar het is de enige oplossing die ik nog zie.'

Ook Jennifer woont met haar drie kinderen in een vluchtelingenkamp. Stromend water heeft ze niet en als het regent, loopt haar hut helemaal onder. Hout moet ze halen in de bosjes ver buiten het kamp. Dat is gevaarlijk, want in het hoge gras worden geregeld vrouwen verkracht. 'Ach, het is echt geen leven hier. En voor een vrouw is het hier helemaal een hel.'

De top of flop van 2008? Stem nu voor de TV-Visie Trofee 2008!


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Ontdek de programma's van vandaag in onze tv-gids.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:30
    Iedereen Beroemd
    02:55
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 13:30
    Oggy en de kakkerlakken: De volgende generatie
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:30
    Het Weer
    05:15
    Geen uitzending
  • 12:45
    GPs: Behind Closed Doors
    03:15
    Geen uitzending
  • 12:25
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 08:55
    Geen uitzending
    14:15
    Birth of the Dragon
  • 13:30
    Married ... With Children
    02:20
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 13:05
    Op de Rooster
    04:50
    Geen uitzending
  • 13:10
    Bones
    02:50
    Neighbours: A New Chapter
  • 13:05
    Pawn Stars: Best Of
    02:20
    Backroad Truckers
  • 13:05
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:05
    Hailey Dean Mysteries: A Prescription for Murder
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    Politiek Kopstukkendebat Congres Medische Wereld
    06:00
    Herhalingslus
  • 13:22
    Zo doe je het!
    06:00
    Lovely Day
  • 13:30
    BBQ Vanavond?!
    02:25
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 12:40
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:10
    Beyond Paradise
    02:20
    Scott & Bailey
  • 13:21
    Ongehoord Nieuws
    02:05
    NOS Journaal
  • 13:25
    Pointer
    02:07
    Ongehoord Nieuws
  • 13:28
    Masha en de Beer
    02:23
    90's Dance