'Food for Thought' onthult de wereld achter ons voedsel

zondag 21 april 2024

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze 4-delige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië̈ en de Verenigde Arabische Emiraten.

De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.


Sperziebonen en avocado's uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië̈ en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt.

Kenia – De groentetuin van Europa
Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango’s en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden? Het stabiele klimaat en de extreem lage lonen (zo'n 2 à 3 dollar per dag) maken Kenia de groentetuin van de Europa. De Nederlandse consument is verwend met groenten en fruit die het hele jaar beschikbaar zijn.

Op de droge Savanne ten zuiden van de hoofdstad Nairobi worden grote hoeveelheden sperzieboontjes verbouwd waarvan 70% naar Nederland gaat. De loonkosten van het verbouwen, verwerken en inpakken zijn in Kenia zo laag dat het voor Europese supermarkten goedkoper is om groenten en fruit uit Kenia te importeren. Het hele jaar door. Een bakje gesneden mango kost in Nederland in de supermarkt ongeveer evenveel als het dagloon van een arbeider in Kenia.

Over fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen
Hij staat bekend om zijn scherpe blik en zijn vermogen om grote, complexe verhalen tastbaar en dichtbij te brengen. Zijn bekendste projecten gaan over de gevolgen van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, migratie in de Amerika's en de manier waarop zes megasteden hun afval verwerken. Kadir heeft talloze prijzen gewonnen in de fotojournalistiek waaronder drie prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera, en de prijs voor de onderzoeksjournalistiek.

'Food for Thought': een serie van Doke Romeijn en Kadir van Lohuizen, maandag 22 april om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Ontdek de programma's van vandaag in onze tv-gids.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:02
    Witse
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 16:55
    Mijn Rembrandt
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:00
    Amika
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:10
    Liefde voor muziek
    05:05
    Geen uitzending
  • 16:20
    Boer zkt Vrouw
    03:05
    Geen uitzending
  • 17:05
    Buffy the Vampire Slayer
    08:30
    Geen uitzending
  • 16:55
    Walker, Texas Ranger
    09:25
    Geen uitzending
  • 16:55
    JAG
    07:40
    Beverly Hills, 90210
  • 17:05
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 16:45
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 17:15
    Castle
    02:10
    Geen uitzending
  • 17:15
    Bar Rescue
    02:55
    Backroad Truckers
  • 17:00
    Dr. Phil
    02:00
    Geen uitzending
  • 16:40
    Behind the Wheel of Revenge
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:00
    Wijzer Wonen
    06:00
    Herhalingslus
  • 16:54
    Het appartement
    06:00
    Lovely Day
  • 17:10
    Comfort Food
    02:05
    De Wereldkeuken
  • 17:00
    FIBA 3x3 Basketball World Tour
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 17:05
    Midsomer Murders
    02:00
    Dickensian
  • 17:11
    Tijd voor Max
    02:04
    NOS Journaal
  • 17:08
    Downton Abbey
    08:00
    Vroege Vogels
  • 17:01
    De dodelijkste 60 specials
    02:02
    Sophie & Jeroen