Lieve Blanquaert terug met 'De Film van je Leven'

dinsdag 16 oktober 2007

In de tweede reeks van De film van mijn leven gaat fotografe Lieve Blanquaert opnieuw op zoek naar boeiende mensen die in de loop der jaren aan bod zijn gekomen in human interest-documentaires van de VRT. De confrontatie van de beelden van toen met hun huidige situatie vertelt verrassende verhalen over de evolutie in een mensenleven.

T


elkens op dinsdag om 20.50 u. op Canvas, vanaf 6 november. Later op de avond, omstreeks 23.00 u. volgt in De film van toen de integrale uitzending van de originele reportage

De VRT heeft een jarenlange traditie in de eigen productie van relevante en sociaal bewogen human interestprogramma's die zich niet alleen onder de Vlaamse kerktoren afspeelden maar die de kijker ook wilden confronteren met de dagelijkse 'struggle for life' van gewone mensen overal ter wereld.

Elke aflevering in die traditie is een hoogst individuele 'tranche de vie', een kleine maar bijzondere episode in het leven van een mens. Een terugblik op die kaleidoscoop van levens maakt niet alleen nieuwsgierig naar hoe het die mensen ondertussen (soms meer dan 20 jaar later) is vergaan, het geeft tegelijkertijd een beeld van hoe de wereld verandert terwijl we ernaar staan te kijken en hoe televisie in het algemeen en het maken van reportages in het bijzonder gedurende al die jaren is geëvolueerd.

De redactie van 'De film van mijn leven' selecteerde een aantal beklijvende reportages en documentaires uit de VRT-archieven. Fotografe Lieve Blancquaert koos er intuïtief enkel die beelden uit van mensen die haar persoonlijk raakten. Het verhaal moet haar intrigeren, de beeldtaal moet haar intrigeren  Van daaruit gaat ze op zoek naar die mensen van toen, benieuwd over hoe ze er nu uitzien en vooral met veel 'goesting' om foto's van hen te maken. Maar… is het leven van een mens wel te vatten met een camera of binnen de 4 lijnen van een scherm?

Deze tweede reeks brengt Lieve van Leffinge naar New York, van Alphen-aan-de-Rijn tot in Amman, Jordanië. Vanaf dinsdag 6 november op Canvas. 

Een overzicht van alle afleveringen:

Dinsdag 6 november
Aflevering 1 – Klas van '80 met Jeroen Stuker

TOEN: Voor 'Panorama' filmt Paul Jambers in 1980 een groep scholieren die afstuderen aan de humaniora van het Atheneum van Kapellen.  Hij praat met de 17- à 18-jarigen over hun dromen, idealen, ambities, toekomstplannen.  Sommigen willen verder studeren, anderen willen werken, nog anderen dromen van grote reizen of hebben geen bijzondere vooruitzichten behalve dan huisje-tuintje-kindjes.
Tien jaar later in 1990 gaat hij dezelfde groep opnieuw opzoeken. Wat is er van hun plannen gerealiseerd?  Hoe denken ze er nu over? …
Jeroen Stuker – de meest opvallende – was in '80 een boekenwurm, die in zijn caravan tussen stapels boeken verkondigde dat hij filosofie wou gaan studeren.
In '90 bleek dat Jeroen acht jaar filosofie had gevolgd in Gent én in Amsterdam, maar uiteindelijk geen einddiploma gehaald. Hij werkt in 1990 als taxichauffeur in Gent.

NU: In 'De film van mijn leven' kan Lieve de realiteit van 2007 toetsen aan de beelden van toen. Intussen zijn alle betrokkenen ongeveer 45 jaar oud. Ze gaat op zoek naar Jeroen Stuker en na lang zoeken vindt ze hem ergens in Nederland, boven Rotterdam. Wat doet hij daar?

'De film van mijn leven' 2007, 27 én 17 jaar later
'De film van toen', 'Panorama', Klas van '80, 4 januari 1990

Dinsdag 13 november
Aflevering 2 – 'Kristien' met Kristien Debrabander
 
TOEN: In 'Het ei van Christoffels' uit 1991 zien we Kristien Debrabander, een katholiek Vlaams meisje uit Poperinge. Tijdens haar studies leert ze Whalid Al-ahmad, een Palestijn, kennen. Ze trouwt met hem en bekeert zich tot de Islam.
Ze werkt als economiste aan KULeuven in het Hoger Instituut voor de Arbeid. Ze volgt heel strikt de moslim-voorschriften, bidt 5 maal per dag, doet mee aan de ramadan, neemt deel aan het familiaal en sociaal leven op z'n Arabisch. Ook de katholieke moeder van Kristien getuigt…

NU: Kristien woont, samen met haar man Walid en hun gezin, al enkele jaren in Jordanië. Walid werkt er aan de universiteit van Amman. Lieve bezoekt haar thuis in Jordanië.

'De film van mijn leven' 2007, 16 jaar later
'De film van toen', 'Het ei van Christoffels', Kristien, 26 mei 1991

Dinsdag 20 november
Aflevering 3 – 'Sister Simone' met Simone Ponnet

TOEN: 'Het ei van Christoffels' trok in 1989 naar New York om er een portret te maken van Simone Ponnet, een Vlaamse kloosterzuster die al jaren leeft als aalmoezenier in de New Yorkse gevangenis 'The Bing'. Het is een gevangeniscomplex waar veel zwaar veroordeelden zitten. Niet echt een leuke plek, maar sister Simone is er thuis. Iedereen kent haar, van de zwaarste moordenaar tot de directeur en allen waarderen haar.

NU: Sister Simone was toen 52 en ze woonde al 17 jaar in New York. Nu is ze ca. 70 en ze woont er nog steeds. Ze heeft intussen ook een opvangtehuis opgericht: 'Abraham House' waar gevangenen zich leren integreren in de maatschappij na hun celstraf. Lieve reist naar New York om haar op te zoeken.

'De film van mijn leven' 2007, 18 jaar later.
'De film van toen', 'Het ei van Christoffels', Sister Simone, 23 december 1989.

Dinsdag 27 november
Aflevering 4 – 'Vluchten kan niet meer' met de familie Cappaerts en Angelino De Cock

 
TOEN: 1993, de Joegoslavische burgeroorlog is in volle gang. 'NV De Wereld' maakt een reportage over Vlaamse gezinnen die een vluchtelingengezin uit Kroatië hebben opgenomen. De familie Prslja woonde in Kroatië. Vader en broer sneuvelen in de burgeroorlog, moeder en 3 kinderen weten te ontkomen.
De familie Cappaert uit Zedelgem vangen het Kroatisch gezin op: moeder Andja Prslja, zonen Stipo en Goran (ca.16) en dochter Ankica (21), de twee laatste nierpatiënten en besmet met hepatitis C!
Dochters Sarah, Annelies en Sofie Cappaerts hebben leren leven met hun nieuwe huisgenoten. Zoon Wouter, die in de week op internaat zit, heeft er meer moeite mee. Zijn kamer is nu in het weekend bezet door de vluchtelingen.

NU: dochter Ankica is altijd in Vlaanderen gebleven en hier getrouwd met Angelino. Maar enkele maanden geleden is ze overleden aan kanker. Hoe leven de achterblijvers nu verder…?
PS: Sarah en Annelies Cappaert zijn nu bekend als The Cappaerts Sisters / A Butterfly Mind (Idool 2006 en X-Factor)

'De film van mijn leven' 2007, 14 jaar later.
'De film van toen', 'NV De Wereld', Vluchten kan niet meer, 9 februari 1993.

Dinsdag 4 december
Aflevering 5 – 'Wannes' met Wannes Moonen.

 
TOEN: In 1994 maakte het medische magazine 'Zonder voorschrift' een reportage over een wintersportvakantie voor andersvaliden. De 18-jarige Wannes uit Gooik, die in de gewonnen strijd tegen kanker een been verloor, praat over zijn ervaringen.
Hoe is het om als opgroeiende puber geconfronteerd te worden met een levensbedreigende ziekte? Sport is alleszins een uitlaatklep: we zien Wannes éénbenig skiën in Oostenrijk.

NU: Wannes Moonen woont nog altijd in Gooik, samen met zijn vrouw en hun eerste baby van enkele maanden oud. Hij werkt bij een bedrijf dat machineonderdelen produceert.

'De film van mijn leven' 2007, 13 jaar later.
'De film van toen', 'Zonder voorschrift', Wannes, 27 februari 1994.

Dinsdag 11 december
Aflevering 6 – 'Het verkeerde lichaam' met Tasha Shiltz en Lutje.
 
TOEN: 'Kwesties' volgde twee transseksuele mannen die zich voorbereiden op een definitieve geslachtsoperatie.  We zien Koen-Tasha en Paul-Angelique tijdens een lange periode (1998-2000). Van 18 maanden voor de operatie tot enkele weken na de ultieme ingreep. Getuigenissen over hormonenbehandeling, real-life-fase, psychiatrische gesprekken, afspraken bij de chirurg, gesprekken met familieleden enzovoort.
Tenslotte zien we Tash die wordt klaar gemaakt voor de operatie, waarbij zijn geslacht zal gewijzigd worden. Het is een onherroepelijke stap: Koen wordt nu definitief Tasha.
 
NU: Tasha Schiltz is nu al 7 jaar 'vrouw'. Ze leeft samen met Lutje, met wie ze al voor haar geslachtswijziging een relatie had, toen nog als man, nu als vrouw. Hoe is het voor hen beiden om nu als koppel vrouwen door het leven te gaan? Lieve gaat op zoek naar het antwoord.

'De film van mijn leven' 2007, 7 jaar later.
'De film van toen', 'Kwesties', Het Verkeerde Lichaam, 28 februari 2000.

Dinsdag 18 december.
Aflevering 7 – 'Franciscus van Leffinge' met Roger Vandenbroele en Marc Van Hoe.
 
TOEN: 'NV De Wereld' portretteerde in 1993 Roger Vandenbroele uit Leffinge bij Oostende. Hij zorgt al jaren voor de opvang van ex-gedetineerden, gerechtskinderen met een instellingenverleden. Vaak leven deze jongeren als landloper en worden ook als dusdanig veroordeeld tot celstraffen, terwijl ze soms zonder het te weten beschikken over spaarboekjes. Dat geld is bijvoorbeeld achterstallig kindergeld, maar de jongens zijn niet op de hoogte van het bestaan van deze spaartegoeden. Roger gaat dan op eigen houtje speuren bij de ASLK om te zien of er nergens geld op hun naam staat.
Hij doet dit allemaal zonder enige subsidie vanuit de inspiratie van Sint-Franciscus. Hij ziet er met zijn lange witgrijze baard uit als een bijbelse patriarch, een vader Abraham die 'zijn' jongens opvangt en terug op het goede spoor zet.

NU: 'Nonkel Roger', zoals hij door zijn gasten genoemd werd, is nu op rust. De laatste gasten hebben zijn huis verlaten, maar nog steeds houdt Roger contact met sommigen van hen, ondermeer met Marc Van Hoe, die zijn jeugd doorbracht in 'Vrij & Vrolijk', een beruchte jeugdinstelling uit Brasschaat.

'De film van mijn leven' 2007, 14 jaar later.
'De film van toen', 'NV De Wereld', Franciscus van Leffinge, 26 september 1993.

Dinsdag 25 december
Aflevering. 8 – 'Het dienstmeisje van de diplomaat' met Hanufa Quadir.
 
TOEN: Hanufa was het dienstmeisje van een Bengalees diplomaat in Brussel. Ze was als jong meisje door haar Bengalese ouders toevertrouwd aan het rijke diplomatengezin, hopend op een goede toekomst…
Op Kerstavond 1984 wordt Hanufa, mishandeld en uitgehongerd, binnengebracht op de spoedafdeling van het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hanufa ligt drie weken in coma en verblijft meer dan vijf maanden in het ziekenhuis. De artsen stellen een dossier samen tegen de folteraar, maar de enige sanctie die hij van zijn Bengalese ambassadeur krijgt, is een overplaatsing naar Polen. Hij is immers diplomatiek onschendbaar.
Al die jaren heeft Hanufa haar ouders niet meer teruggezien. Ze weet trouwens ook niet meer waar die wonen. Alle contacten tussen haar en haar familie werden al die jaren door de diplomaat verhinderd.
In opdracht van 'De wereld is klein' trekt reporter Pascal Decroos in 1997 met Hanufa naar Bangladesh. Op zoek naar haar ouders in een overbevolkt land, waar 125 miljoen mensen wonen…

NU: Lieve gaat op bezoek bij Hanufa, die nu in Antwerpen woont. Hoe gaat het met haar, na al die jaren? En hoe gaat het met haar familie in Bangladesh? Is er ooit een proces gekomen tégen de diplomaat die haar mishandelde?
 
10 jaar geleden overleed Pascal Decroos
Deze reportage was één van de laatste werkstukken van journalist-reporter Pascal Decroos die omkwam bij een verkeersongeval op 2 december 1997, net 10 jaar geleden. Naar hem werd het fonds voor bijzondere (onderzoeks-)journalistiek genoemd.

'De film van mijn leven' 2007, 10 jaar later.
'De film van toen', 'De wereld is klein', Het dienstmeisje van de diplomaat, 14 oktober 1997.

'De film van mijn leven' (reeks 2), vanaf dinsdag 6 september om 20.50 uur bij Canvas.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    07:50
    Journaallus
  • 18:00
    Sporza: EK Gymnastiek
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:10
    Wannabe's
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:25
    Geen uitzending
  • 18:55
    Home and Away
    02:30
    Geen uitzending
  • 18:50
    The Simpsons
    09:00
    Geen uitzending
  • 18:50
    All New Traffic Cops
    09:05
    Geen uitzending
  • 18:35
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 19:00
    SOS Piet
    06:00
    Joe
  • 19:05
    Geubels en de Belgen
    04:50
    Geen uitzending
  • 18:45
    NCIS: Los Angeles
    05:00
    Geen uitzending
  • 18:35
    Backroad Truckers
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 18:50
    Love It or List It
    02:10
    Geen uitzending
  • 19:00
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 19:11
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 18:55
    Sarah's Sweet Table
  • 18:30
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    London Kills
    02:05
    Dickensian
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    02:00
    EenVandaag
  • 19:09
    BinnensteBuiten
    02:36
    Nieuwsuur
  • 19:00
    NOS Jeugdjournaal
    02:31
    Sophie & Jeroen