'Over Eten': de keerzijde van de avocadohype

dinsdag 20 november 2018

'Over Eten' zoekt het in een nieuwe aflevering wat verder van huis. Bananen, ananassen, passievruchten, mango's... De Vlamingen zijn er dol op, maar in België groeien ze niet. Dus komen ze uit verre landen.

Maar welke prijs betaalt het milieu hiervoor? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss gaan op onderzoek uit.


Avocado: groen superfood, maar ook milieubewust?
De populairste, dé hype van het moment, is zonder twijfel de avocado. De meest ge-instagramde vrucht ter wereld en een veel bezongen ster op YouTube. Kobe trekt naar Amsterdam, naar een restaurant waar alleen gerechten met avocado op de kaart staan: van aperitiefhapje tot dessert.

De populariteit van de avocado hoeft niet te verbazen want ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Maar er is een keerzijde. De milieu-impact in een aantal van de exporterende landen is enorm. Hoe gaan importeurs daarmee om? En hoe moet de consument daarmee omgaan? Groentechef Seppe Nobels toont Kobe en Danira hoe ze guacamole kunnen maken zonder avocado. Het resultaat is verbluffend.

Groenten van Belgische bodem?
Danira ontdekt een andere waarheid: ook groenten en fruit die wel perfect in België groeien, komen in de supermarkt soms uit verre landen. De Belg krijgt regelmatig asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en appels uit Zuid-Afrika op zijn bord. Maar waarom is dat? Moeten we het misschien wat minder ver gaan zoeken? Kobe en Danira komen op het spoor van tal van initiatieven die 'lokaal en in het seizoen eten' hoog in het vaandel dragen. Samen bezoeken ze een zelfoogstboerderij. Op het dak van Pakt, de uitvalsbasis van 'Over Eten' en midden in de stad, groeien groenten en staat de kruidentuin van sterrenrestaurant The Jane.

'Nordic food' van Dagny Ros
In deze exotische aflevering kon ook een BV met exotische roots niet ontbreken, en dat is chef met IJslandse roots Dagny Ros. Aan Danira bekent ze dat ze zich verbaast over onze ontbijtgewoonten: 'Choco bij het ontbijt? Dat is marginaal!'. Dagny houdt van haar 'nordic food'. Danira vergezelt haar bij een show cooking die ze daarover geeft. En 's avonds zet manlief heerlijke, Vlaamse kost op het menu.

'Over Eten', woensdag 21 november om 20.35 uur op Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    07:50
    Journaallus
  • 18:00
    Sporza: EK Gymnastiek
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:30
    Zotte dieren
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:25
    Geen uitzending
  • 19:20
    Ambulance
    02:30
    Geen uitzending
  • 19:15
    The Simpsons
    09:00
    Geen uitzending
  • 18:50
    All New Traffic Cops
    09:05
    Geen uitzending
  • 19:20
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 19:30
    Zomerrust
    06:00
    Joe
  • 19:05
    Geubels en de Belgen
    04:50
    Geen uitzending
  • 18:45
    NCIS: Los Angeles
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:30
    Borderforce USA: The Bridges
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 18:50
    Love It or List It
    02:10
    Geen uitzending
  • 19:20
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 19:30
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 19:20
    Ware Delicatessen
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 18:30
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    London Kills
    02:05
    Dickensian
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    02:00
    EenVandaag
  • 19:09
    BinnensteBuiten
    02:36
    Nieuwsuur
  • 19:27
    First Dates
    02:31
    Sophie & Jeroen