Nieuwe reeks 'Belga Sport' binnenkort op Canvas

maandag 23 februari 2009

In een derde reeks afleveringen van 'Belga Sport' herbeleeft Canvas opnieuw een aantal memorabele momenten en verhalen uit de moderne sportgeschiedenis. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen gaat 'Belga Sport' op zoek naar de volledige waarheid en de juiste toedracht van deze historische sportgebeurtenissen. Na afloop van 'Top Gear', op maandag om 21.10 u. vanaf 2 maart.

H


et even weergaloze als onmogelijke doelpunt van David Platt op de Mondiale in Italië, de uitgeholde blik van Eddy Merckx nadat hij op Pra-Loup de Tour van '75 heeft verloren en de diep gewortelde pijn van Roger Moens om zijn misgelopen gouden medaille op de Olympische Spelen van Rome: Belga Sport bewees de afgelopen jaren dat de Belgische sportgeschiedenis een schier oneindig vat vol drama, roem en onherstelbare littekens is.

Het programma werd er in juni vorig jaar voor onderscheiden met de Grote Prijs van de Radio- en Televisiekritiek. Het juryrapport prees de 'mooi gemonteerde pareltjes van documentaires die door vakkundig gebruik van het sportarchief soms nieuwe achtergrondinformatie naar voren brachten en sport toegankelijk maakten voor vrouwen en/of niet-sportliefhebbers.'

In deze derde reeks blijkt andermaal dat over heel wat veelbesproken sportmomenten uit het verleden de volledige waarheid nog lang niet verteld is.

Hoe slaagde Jean-Marie Pfaff er na een catastrofale start in om zich onvergetelijk te maken bij Bayern München? En hoe is het te verklaren dat Johan Museeuw met een ongeziene panache wereldkampioen werd in Lugano, twee weken nadat hij had besloten om met wielrennen te stoppen? Had iemand Gilles Villeneuve van de dood kunnen redden toen hij op zaterdag 8 mei 1982, verscheurd door tomeloze ambitie en benauwende druk, zijn Ferrari voor het laatst uit de pits reed in Zolder? 

De speurtocht naar deze en andere verhalen leidde Belga Sport via Nürnberg en Milaan naar Montréal.

Jean-Marie Pfaff – "De bevrijding van München" – 2 maart
'
Belga Sport' begint aan deze derde reeks met het wonderlijke succesverhaal van Jean-Marie Pfaff bij Bayern München: de verbluffende zegetocht van een ongrijpbare solist.

De zon heeft vaak geschenen in het leven van Jean-Marie Pfaff, maar zelden zo uitbundig als in mei 1982. Het is de maand dat Bayern München zich in Beveren meldt voor de keeper van de Rode Duivels. SK Beveren is de in opspraak geraakte Pfaff namelijk hartgrondig beu. De getormenteerde doelman ruikt een unieke kans. En Bayern heeft haast. De Duitsers zijn al drie jaar vruchteloos op zoek naar een opvolger voor de vermaarde Sepp Maier.

Reinhard Saftig, hulptrainer en scout van Bayern München: "Al bij onze eerste ontmoeting wekte Jean-Marie de indruk de beste doelman ter wereld te zijn". Maar, als enkel nog de handtekening onder het contract ontbreekt, slaat de twijfel toe. Pfaff, telg uit een gezin van twaalf, is plots bang voor het onbekende. Onder druk van Carmen, de vrouw die van 'Jeanke' een 'Jean-Marie' maakte, zet hij toch de stap.

Zijn eerste wedstrijd in de Bundesliga is een ramp, maar als geen ander weet Pfaff zich op te werken. In geen tijd zullen ook in München de spots zijn richting uitdraaien. Sören Lerby, drie jaar lang de ploegmaat van Pfaff bij Bayern: "Toen ik Jean-Marie ooit vroeg naar de definitie van een goede keeper, antwoordde hij: 'Als op het moment dat de twee ploegen het veld oplopen, iedereen in het stadion naar de doelman kijkt."

Al na twee maanden helpt Pfaff,  uitgerekend in de topper tegen Hamburg, de dwalende grootheid uit München voor de eerste keer uit de nood en nestelt hij zich voorgoed in het collectieve geheugen van de Bayernfan.

Een documentaire van Lieven De Wispelaere, Luc Kempen en Dirk Van Nijverseel.

Johan Museeuw – "Mijn laatste wedstrijd" – 9 maart
Deze tweede aflevering blikt terug op die memorabele week in 1996 waarin Johan Museeuw meende te stoppen met wielrennen, maar integendeel wereldkampioen werd en voorgoed doorbrak als wielerkoning.

Eén week is een eeuwigheid, zeker voor een renner. In oktober 1996 gaat Johan Museeuw in één week tijd van de hel naar de hemel. Na een totaal mislukte sprint in Parijs-Tours is hij zo ontgoocheld dat hij het zat is. Nog één wedstrijd zal hij rijden: volgende week zondag, het wereldkampioenschap wielrennen in  Lugano, op een parcours dat zo zwaar is dat geen enkele waarnemer hem een kans geeft. En dan gebeurt het onmogelijke. Museeuw rijdt in Zwitserland de verstandigste wedstrijd van zijn leven, gaat zelden in het rood, en komt juichend over de streep. Zijn handen zijn voor de gelegenheid naar boven gericht: hij heeft het allerhoogste bereikt. Wat is er in hemelsnaam in die ene week gebeurd? Was de diepe ontgoocheling van Parijs-Tours de noodzakelijke louterende zuivering voor een  tobbende kampioen? Of was het de loodzware trainingsrit, vier dagen voor het wereldkampioenschap, in het gezelschap van dé kandidaat-winnaar Laurent Jalabert? Of stond het gewoon in de sterren geschreven?

Een documentaire van Jan Antonissen, Guillaume Graux en Steven Van de Perre over de mysterieuze krachten in de sport aan het eind van de twintigste eeuw. De week waarin Johan Museeuw zichzelf voorbijreed.
 
Gilles Villeneuve – "Zolder. Eén ronde te ver" – 16 maart

In de derde aflevering onderzoekt 'Belga Sport' het dodelijke ongeval van Formule 1-piloot Gilles Villeneuwe in Zolder in 1982.

Zaterdag 8 mei 1982. Het Formule 1-circus is in België neergestreken op het circuit van Zolder. Het land is in feeststemming tot zich in de kwalificatieritten het ondenkbare voordoet: bij een inhaalmanoeuvre knalt de Ferrari van de Canadees Gilles Villeneuve tegen de March van de West-Duitser Jochen Mass aan.

De klap is verschrikkelijk. Villeneuve wordt uit zijn wagen geslingerd en belandt in de dranghekken. Reanimatie ter plaatse levert weinig op. In zeven haasten wordt Villeneuve naar het ziekenhuis in Leuven gebracht, waar algauw de somberste berichten worden verspreid: Villeneuve ligt in een coma - zijn toestand is onomkeerbaar. Hij zal sterven in het harnas.

Nu, meer dan vijfentwintig jaar later, stelt Belga Sport de vraag wat Villeneuve in die laatste kwalificatieronde heeft bezield nog een keer alles op alles te zetten, met sleetse banden dan nog wel. Waarom moest hij koste wat het wil een snellere tijd neerzetten dan zijn ploegmaat, de Fransman Didier Pironi?

Een begin van een antwoord vinden we veertien dagen vroeger: Pironi, die ook voor Ferrari reed, had Villeneuve tijdens de GP van Imola geflikt. Zijn eigen ploegmaat dreigde de weg naar de wereldtitel te versperren - spookte dat in Zolder door het hoofd van

Villeneuve? Kon hij niet leven met de intriges en het gekonkel in de Formule 1? En heeft hij daarom, in een moment van roekeloosheid, het gaspedaal te diep ingedrukt?

Deze aflevering van 'Belga Sport' vertelt het verhaal van één van de meest markante figuren uit de geschiedenis van de autosport. Gilles Villeneuve, de kleine Canadees die met zijn spectaculaire rijstijl de wereld veroverde, sneuvelde in de bossen van Vlaanderen.

Behalve zijn weduwe Joann, spreekt ook zijn zoon Jacques Villeneuve voor het eerst vrijuit over de kwestie. Samen met andere racers uit de wereld van de razende roulette, die de Formule 1 toen nog was: Jody Scheckter, Jochen Mass, René Arnoux, Patrick Tambay en Marco Piccinini.  Zolder – Eén ronde te ver, of wat ging er fout op een mooie lentedag in mei.

Een documentaire van Guillaume Graux en Joost Vandensande.

Later volgen o.a. nog documentaires over de onovertroffen jaren van Ernst Happel bij Club Brugge (met onder meer het allerlaatste tv-interview van gewezen Club-directeur Antoine Vanhove) en de bijzondere band tussen Michael Schumacher en België. Meer informatie daarover volgt later.

'Belga Sport', vanaf maandag 2 maart om 21.10 uur op Canvas. 


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Boer zkt Vrouw' - Thomas (VTM)

Boer Bert geniet van twee dates; eerst met Celine en vervolgens met de mondige Eva. Michiel heeft Anouchka gekozen voor zijn 24 uurs-date. Sanne gaat dan weer op date met haar twee overgebleven mannen, die elk op hun eigen manier hun gevoelens tonen. Ondertussen moet Thomas een keuze maken tussen zijn vier dames en gaat Martijn te rade bij zijn zus.

'Boer zkt Vrouw', om 19.55 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:15
    De inzichten van...
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 10:10
    Heldenland Weekend
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Geen uitzending
    06:00
    Plop Vertelt - Pasen
  • 10:30
    Geen uitzending
    07:20
    Hoarders
  • 10:35
    Anne+
    09:15
    Geen uitzending
  • 08:55
    Geen uitzending
    14:00
    Bear's Wild Adventure
  • 10:30
    Married ... With Children
    02:20
    Beverly Hills, 90210
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 10:20
    CSI: Miami
    02:35
    Neighbours: A New Chapter
  • 10:20
    The Blacklist
    02:15
    Sydney Harbour Force
  • 10:00
    The Block NZ
    02:45
    Geen uitzending
  • 10:05
    Hailey Dean Mysteries: Death on Duty
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 10:29
    Publireportage
    06:00
    Lovely Day
  • 10:25
    Guillaume's Paris
  • 09:25
    Premier League
    02:00
    MotoGP
  • 10:15
    Mrs Sidhu Investigates
    02:00
    Beyond Paradise
  • 10:00
    WNL op Zondag
    01:33
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 10:00
    Eucharistieviering
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 10:28
    Wilde buren
    02:13
    Dichter bij Anne Frank