Radio 2 in het teken van ruimtereis Frank De Winne

zondag 24 mei 2009

Op woensdag 27 mei vertrekt Frank De Winne aan boord van een Soyuz-capsule voor een half jaar naar het ISS, het Internationaal Ruimtestation. Tijdens dat half jaar voert De Winne twee maand het bevel over het ISS als boordcommandant.

R


adio 2 volgt dit hoogtepunt in de geschiedenis van de Belgische en Europese ruimtevaart op de voet. Met reportages in De Madammen en Avondpost. De dag van de lancering, woensdag 27 mei, brengt Radio 2 vijf regionale Middaguitzendingen gewijd aan de lancering met live-reportages vanuit vijf Vlaamse Volkssterrenwachten, één in elke provincie.

'De Madammen' op ruimtemissie, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 mei

Woensdag 27 mei, om precies 12.34 uur vertrekt Frank De Winne voor een half jaar op ruimtemissie. Voor ruimtevaartfanaten is dat hét hoogtepunt van het jaar. Reporter Peggy Roelands praat met vier mannen en één vrouw die gepassioneerd zijn door ruimtereizen, volgende week in 'De Madammen'.

De vijf ruimtevaartfanaten volgen de missie OasISS op de voet. Sterrenstad in Rusland, de Marssimulator in de Amerikaanse staat Utah en de Soyuz-capsule waarmee De Winne naar de ruimte reist, heeft geen geheimen voor hen...

Maandag 25 mei: Nicky De Munster, space teacher
Nicky De Munster mag zich officieel 'space teacher' noemen. Hij heeft daarvoor een speciale ruimtevaartopleiding gevolgd mét mini-astronautentraining in de Verenigde Staten. Nicky is ook één van de weinige 'amateur-ruimtevaarders' die meevloog met een paraboolvlucht van de European Space Society. Tijdens zo'n spectaculaire vlucht kan je de gewichtloosheid van een astronaut aan den lijve ondervinden.

Dinsdag 26 mei: Nancy Vermeulen, kandidaat-astronaut
Als ze moet kiezen tussen een gezin en een astronautenbestaan, dan is haar keuze snel gemaakt. Als klein meisje van 8 was ze al gefascineerd door sterren en luchtvaart. En een beroep als astronaut verenigt haar twee passies. Ooit wil ze echt de ruimte in. En ze bereidt zich volop voor om die droom te realiseren: eerst studeerde ze wetenschappen en daarna werd ze vlieginstructeur. Ze haalde net niet de laatste selectie voor de nieuwe lichting Europese astronauten. Toch is Nancy vastberaden om in de voetstappen te treden van Frank De Winne.

Woensdag 27 mei: Jack Waldeyer, de beste vriend van Frank De Winne
Twintig jaar geleden smeedde Frank De Winne al plannen om astronaut te worden. 'Als het ooit lukt, zal ik aan de voet van je raket staan bij de lancering', zei zijn toenmalige legerbevelhebber en huidige vriend Jack Waldeyer. Ook woensdag zal hij er bij zijn in het Russische Baikonoer wanneer de Soyuz-raket met Frank De Winne aan boord de ruimte in schiet. Wij bellen live met Jack Waldeyer 'aan de voet van de raket.' En vroegen hem op voorhand waarom Frank dé geschikte boordcommandant is van het ISS.

Donderdag 28 mei: Dirk Geeroms, test-astronaut Marsmissie
Midden maart zat Dirk Geeroms twee weken opgesloten in een isolatietank. Hij nam deel aan een Marsexperiment in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. De Amerikanen dromen van een permanente basis op de Rode Planeet. Sinds 2001 oefenen ze daarvoor met een zeskoppige bemanning in een nagebouwd Marsstation. Dirk heeft er zelf kunnen ervaren hoe lastig het is om rond te lopen in een astronautenpak.

Vrijdag 29 mei: Bart Hendrickx, specialist Russische ruimtevaart
Bart Hendrickx kent de geschiedenis van de Russische ruimtevaart op zijn duimpje. Maar ook over de spectaculaire toekomst van de ruimtevaart is hij goed op de hoogte. Wist je bijvoorbeeld dat er plannen zijn voor een 'hotel in space', een soort opblaasbaar luchtkasteel? En dat er in Nederland een speciaal reisbureau is waar je nu al ruimtereizen kan boeken? Nee? Luister dan zeker naar de ruimteavonturen van Bart!

De lancering, Frank De Winne op weg naar het ISS – ruimtestation
Woensdag 27 mei: 'Middagpost' met live-reportages vanuit 5 Vlaamse sterrenwachten, van 12.00 tot 13.00 uur.

De dag van de lancering, woensdag 27 mei, heeft Radio 2 tussen 12.00 en 13.00 uur, vijf regionale middaguitzendingen, met live-reportages vanuit vijf Vlaamse Volkssterrenwachten, één in elke provincie. De lancering is gepland om 12.34 uur, dus pal tijdens 'Middagpost', van 12.00 tot 13.00 uur.

Dit zijn de vijf Volkssterrenwachten. Voor Limburg het Planetarium in Genk, voor Antwerpen Volkssterrenwacht Urania in Hove, voor Vlaams-Brabant Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, voor Oost-Vlaanderen Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent en voor West-Vlaanderen Volkssterrenwacht  Beisbroek in Brugge.

Radio 2 nodigt de luisteraars uit om ter plekke komen kijken naar de lancering van de Soyuz-raket op grote schermen. De Radio 2-reporters praten ter plaatse met onze weermannen en met andere ruimtevaartexperts. Zij geven ook een overzicht van wat er tijdens de ruimtereis van Frank De Winne nog te doen staat in de Volkssterrenwachten en op andere plaatsen in Vlaanderen.

Het Radio 2 Ruimtevaartproject is een coproductie van Radio 2 in samenwerking met de Vlaamse overheid.

Radio 2 in de ruimte naar aanleiding van de ruimtereis van Frank De Winne.
- Reportages in 'De Madammen': van maandag 25 t/m vrijdag 29 mei, van 9.00 tot 12.00 uur op Radio 2 en Eén.
- 'Middagpost' met live reportages vanuit vijf Vlaamse Sterrenwachten: woensdag 27 mei, van 12.00 tot 13.00 uur op Radio 2.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    02:15
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 11:25
    Lou
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 10:40
    Geen uitzending
    06:40
    Blind getrouwd: Australië
  • 09:05
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 11:20
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 11:05
    Castle
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 11:30
    Listing Impossible
    02:50
    Backroad Truckers
  • 10:55
    Love It or List It
    02:15
    Geen uitzending
  • 11:20
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 11:30
    Het zelfbouwhuis
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 11:20
    De Chalet aan zee
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 10:25
    Premier League
    02:10
    Eredivisie
  • 11:30
    Agatha Raisin
    02:35
    DCI Banks
  • 11:14
    Tijd voor Max
    08:00
    NOS Journaal
  • 11:01
    BinnensteBuiten
    08:40
    MAX Geheugentrainer
  • 11:31
    Pip en Posy
    07:50
    De boterhamshow