Ode aan het leven in nieuw seizoen van 'Break Free'

woensdag 15 maart 2017
Foto: © BNN 2017

Zes jonge mensen breken uit de sleur van het dagelijks bestaan. Ze gaan op avontuur in het buitenland, maar komen daarbij op tragische wijze om het leven. In een nieuw seizoen van de BNN-documentaireserie 'Break Free', opnieuw gepresenteerd door Chris Zegers, wordt hun intense, veel te vroeg beŽindigde leven postuum gevierd.

Een indrukwekkend eerbetoon door familie en vrienden in een poging de herinnering levend te houden. 'Break Free' is bedacht en wordt geregisseerd door documentairemaker Geertjan Lassche ('Hemelbestormers', 'Het Laatste Jaar van FC Twente'). Het eerste seizoen van 'Break Free' – in het AD omschreven als 'Schitterende hommages die je aan het denken zetten' - is afgelopen week genomineerd voor een TV-Beeld in de categorie Beste factual.

Geertjan Lassche: 'De jongeren uit Break Free zaten middenin het ultieme 'vier het leven'. En dat is plotsklaps geëindigd. Dat is het allermoeilijkste voor de familie. Zeker als je op de plek komt waar dat einde plaatsvond. Maar aan de andere kant: het is ook de plek waar je kind, broer, zus of vriend de tijd van zijn of haar leven heeft gehad. En dat realiseren familieleden zich ook als ze daar zijn.'

De eerste aflevering op 16 maart gaat over Rianne Brouwer (18) uit Bakkum, die in 2012 samen met haar Australische vakantieliefde Alexander dood werd aangetroffen in een hostel in de binnenlanden van Laos. Ze lagen innig verstrengeld op bed. De oorzaak van hun overlijden is een raadsel. Rianne's moeder en zus gaan vijf jaar later terug naar waar het is gebeurd en brengen een mooi eerbetoon. In de tweede aflevering op 23 maart het aangrijpende verhaal van avonturier Christiaan Wilson (35) uit Amsterdam, die vermist raakte in de Himalaya. De zoektocht naar hem is uitgebreid in het nieuws geweest. In 'Break Free' reizen zijn vrienden af naar de Dhaulagiri (8.167 meter) in Nepal, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag wat er met hun vriend is gebeurd. De derde aflevering op 30 maart gaat over backpacker Daan van Rhijn (22) uit Zeijen, die ziek werd op een tropisch eiland in Maleisië en uiteindelijk overleed. Broer Bob volgt Daans laatste voetsporen. De inhoud van de drie overige afleveringen volgt nog.

'Break Free' is een coproductie van Skyhigh TV en BNN-VARA.

'Break Free', vanaf 16 maart zes weken op donderdag om 21.00 uur bij BNN op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Wim Lybaert in 'Het Goeie Leven' (foto: TVvisie - © Roger Mortelmans 2016)

In deze aflevering is fotografe, journaliste en televisiegezicht Lieve Blancquaert Wims reisgezel voor een week. Lieve houdt van mensen. Waar ze ook komt, wil ze stoppen om een portret te maken. Wim voelt zich veel meer tot de natuur aangetrokken en leert Lieve denken als een kikker. Van het vele rijden raakt het lijf van Wim veel te stijf. Lieve doet de Columbus stoppen om hem zijn eerste yogales te geven.

'De Columbus', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers