Discriminatie en 'slutshaming' in nieuwe serie '3Onderzoekt: haat'

dinsdag 9 oktober 2018

Burenruzies, haat tegen boswachters, wraakgevoelens richting de moordenaar van je kind, 'slutshaming' op internet... Onze samenleving zit vol haat. Haat is niet nieuw, maar wat is haat eigenlijk?

Wat is ervoor nodig om elkaar te kunnen haten? Is haat een keuze of overkomt het je? In '3Onderzoekt: haat' gaat EO-presentator Johan Eikelboom in ons land op zoek naar de oorzaken van haat. En hij onderzoekt wat we kunnen doen tegen haat. Een heftige zoektocht van Johan naar de wortels en mogelijke oplossingen van haat in Nederland.

Haat heeft verschillende gezichten, oorzaken en vormen. In de eerste aflevering van '3Onderzoekt: haat onderzoekt' presentator Johan Eikelboom wat ervoor nodig is om te kunnen haten. Hij gaat hij op pad met een extreemrechtse jongen, die zichzelf 'patriot' noemt en met trots foto’s van een uitgebrande moskee in zijn huis heeft hangen. In de andere afleveringen ontmoet Johan onder andere Milou. Zij heeft juist veel wraak erváren: de jongens van de studentenvereniging vonden haar te sexy gekleed en namen wraak op haar gedrag. Jack stond op het punt de moordenaar van zijn zoon dood te rijden. Staand bij de plek waar Jacks zoon Pascal is vermoord, snapt Johan waardoor je kunt gaan haten en zelfs gevoelens van wraak kunt ervaren. En midden in de nacht ontmoet Johan een groep actievoerders van de Oostvaardersplassen, die de boswachters dood wensen.

Experimenten
Hoe ontstaat haat? Johan onderzoekt het ontstaan en wetenschappelijk wordt het fenomeen haat geduid door professor Paul van Lange van de Vrije Universiteit (VU). Hij doet door de serie heen verschillende tests met Johan om te kijken of zelfs een ‘goodguy’ als Johan zelf een kiem van haat in zich heeft. In de laatste aflevering heeft professor Paul de Lange een belangrijke oplossing voor haat en ontmoet de extreemrechtse jongen, die vol haat tegen moslims zit, moslim Rachid. Wordt dit een vriendschappelijk gesprek of lopen ook hier de emoties hoog op?

'3Onderzoekt: haat onderzoekt', vanaf woensdag 10 oktober om 22.00 uur op NPO 3.

logo CAZ logo

Freddie Mercury, bekend als zanger en frontman van de groep Queen, was een van de meest charismatische, complexe en fascinerende personages in de Britse rockmuziek. Hij stond bekend om zijn extraverte karakter en zijn explosieve optredens. Als zanger had Freddie Mercury een stembereik van 4 octaven, wat buitengewoon is voor een man. Gemaakt door hetzelfde team van de alom bejubelde BBC-documentaire 'Queen: Days of Our Lives', brengt 'The Great Pretender' een fascinerend inzicht in het leven en de carrière van Freddie Mercury, met vooral aandacht voor de soloprojecten waaraan hij werkte. Uit de uitgebreide en vaak nooit eerder vertoonde archiefbeelden van interviews met Freddie Mercury, concerten, video-opnamen en persoonlijk materiaal, samen met nieuwe interviews met vrienden en collega's, komt een portret naar voren van een man die heel anders was dan zijn flamboyante publieke personage liet vermoeden. Een royale, zorgzame, attente man, met het nodige relativeringsvermogen en een echte passie voor muziek.

'Freddie Mercury - The Great Pretender', om 20.35 uur op CAZ.