Terug in de tijd naar... Carolientje (filmpje!)

zondag 12 augustus 2007

Het liedje van De Fixxkes was deze zomer erg 'hot'. Jongeren van nu vonden het grappig omdat het 'in het dialect was' en de zanger 'best wel cool' was. Maar ook jongeren van toen appreciëerden het lied. Zij het dan om compleet andere redenen. Merlina, Flodder en Urbanus. Het kwam plots allemaal weer boven.

W


e moeten het niet onder stoelen of banken steken. De gemiddelde leeftijd op de redactie van TV-Visie is een getal dat met een 3 begint. Bijna allemaal, op enkele jongere snuiters na, zijn we kinderen van eind jaren '70, begin jaren '80. Het was de periode dat volwassen Vlaanderen naar de Nederlandse televisie keek, maar klein Vlaanderen massaal viel voor de talrijke kinder- en jeugdprogramma's van de toenmalige BRT.

Het lijstje is te lang om op te noemen, maar we doen een poging om in de komende weken de meest legendarische reeksen nog eens van onder het stof te halen. Komen aan de beurt: Merlina, Jakobus en Corneel en Het Liegebeest. Maar beginnen doen we met de voorloper van Piet Piraat en de zijnen: 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard'.

'Carolientje en haar bootje...' Alleen al dat zinnetje uit het openingslied, gezongen door Louis Neefs, doet ongetwijfeld een belletje rinkelen en menigeen spontaan terugdenken aan het begin van de eighties. Het was een tijd toen televisie nog kinderlijk onnozel kon zijn. Van high techvideospelletjes was nog lang geen sprake en kinderen waren nog echt kind. Dat gevoel roept 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' nu bij me op.

Het verhaal van Carolientje
Carolientje zat bij het begin van iedere aflevering dromerig voor zich uit te staren terwijl haar duikboot rustig ronddoberde op een vijver ergens in Brussel. En elke keer weer, alsof de duivel ermee gemoeid was, kwam kapitein Snorrebaard naar buiten gekropen en wenkte hij Carolientje. Samen maakten ze dan een reis naar een land ver van hier... Een minuut of vijf later stond Carolientje gezond en wel weer aan de kant van de vijver met haar duiboot stevig in de armen geklemd. 't Was zo simpel allemaal...

Carolientje werd gestalte gegeven door Ann Ricour, dochter van Paul Ricour die Kapitein Snorrebaard speelde. Ann koos na Carolientje voor een carrière achter de schermen. Paul Ricour werd later haast onsterfelijk als Pol in andere succesvolle jeugdreeksen als 'Merlina', 'Postbus X' en 'Interflix'. Ook hij verdween nadien achter de schermen.

'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' draaide twee jaar mee, van 1979 tot 1981. De verhalen werden bedacht door Mil Lenssens, die ook het populaire Tik Tak maakte. In totaal werden er 26 afleveringen gemaakt. De acteurs praatten niet. Het hele verhaal werd verteld door Nolle Versyp, die later ook in het kinderboekenprogramma 'Draaimolen' verteller van dienst was. Versyp beëindigde zijn televisiecarrière als dokter Dré in de Eén-soap 'Thuis'. In 2006 overleed hij.

Weinig budget, veel succes
'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' was voer voor de allerkleinsten. Het verhaal werd bewust erg eenvoudig en kleurrijk gehouden. En precies dat sloeg aan en zorgde ervoor dat vele volwassenen van nu zich de kleuterserie nog zo levendig herinneren.

Er zaten een aantal steeds terugkerende momenten in het programma. De hamvraag bij het begin bijvoorbeeld. Carolientje vroeg steevast aan de kapitein 'Waar gaan we naartoe?'. Eens de bestemming gekend, koos de duiboot het ruime sop. En dan nam Carolientje plaats voor het raampje en keek ze naar buiten. Eindeloos veel papieren vissen in alle maten en kleuren zwommen voorbij. Om van de zwiepende 'zeeplanten' nog maar te zwijgen. Eens de bestemming bereikt,was het tijd om vrede te sluiten met de plaatselijke bewoners. Eenvoudig toch?

Zo zie je maar... Soms schuilt succes in kleine dingen. Een budget als bijvoorbeeld 'Spring' of 'W817' hadden ze in die tijd bij de Dienst Jeugd van de BRT niet. Maar ook met de weinige middelen van toen is 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard' legendarisch geworden.

Om in schoonheid te eindigen kan je onderaan dit stuk nog eens complexloos genieten van de intro en een kort stukje verhaal van 'Carolientje en Kapitein Snorrebaard'.

 

 

DOSSIER: Terug in de tijd naar...

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Van het najaar van 1992 tot het najaar van 1993 namen iets meer dan 2.500 Belgische militairen deel aan de VN-vredesmissie in Somalië. Het doel was om de verschillende bendes en milities te ontwapenen en te zorgen voor een veilig kader waarbinnen humanitaire hulp aan de bevolking kon worden geleverd. Voor de Belgische para's was het de eerste lange opdracht sinds de Korea-oorlog in 1950. De missie bracht niet voor iedereen wat ze ervan hadden verwacht. Dertig jaar later spreken para's over hun ervaringen ter plekke en de psychologische gevolgen ervan op hun latere leven.

'Hier en Toen', om 21.20 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:20
    Dagelijkse kost
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 00:00
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 23:30
    Chicago Med
    05:30
    Geen uitzending
  • 00:15
    Ambulance
    02:50
    Geen uitzending
  • 00:15
    The Big Bang Theory
    09:05
    Geen uitzending
  • 23:35
    Ultimate Police Interceptors
    09:25
    Geen uitzending
  • 23:55
    The X-Files
    16:20
    Married ... With Children
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Blind Gekocht NL
    02:00
    Geen uitzending
  • 23:55
    Friends
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 00:15
    Hawaii Five-0
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 23:30
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 23:58
    Het zelfbouwhuis
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:10
    Winters Grillen
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 23:40
    Goals of the week
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:10
    Murdoch Mysteries
    02:35
    Grantchester
  • 23:51
    Op1
    02:20
    NOS Journaal
  • 00:20
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:35
    90's Dance