'Stanley's Route' : Welke route volgen de BV's ?

donderdag 21 september 2006

De eerste serie van Stanley's Route eindigde aan het Victoriameer en het is ook daar dat we de draad weer oppikken. Stanley's Route II – de Grote Meren is dan ook – met enige dichterlijke vrijheid - de verderzetting van de tocht die H.M. Stanley tussen 1874 en 1877 maakte en waarbij hij als eerste Afrika van de Oostkust tot aan de Westkust doorkruiste.

<


STRONG>Lake Victoria – Oeganda
De tocht van de 11 bekende expeditieleden start in het Oegandese Entebbe aan de oevers van het Victoriameer, precies op de evenaar. H.M. Stanley voer het meer helemaal rond om uit te zoeken of het één van de bronnen van de Nijl was, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. 'Leuke' anekdote is dat Stanley toendertijd op één van de eilanden op het meer een strafexpeditie liet uitvoeren tegen de plaatselijke eilandbewoners omdat hij zich bedrogen voelde tijdens een ruilhandel met hen. Van Entebbe gaat het voor de bv's per boot naar het eiland Ndazi, één van de 80 Ssese-eilanden op het Victoriameer, ook wel de Eilanden der Vergetelheid genoemd: onbekende natuurpracht, eeuwig groene jungle, afgewisseld met kleine witte stranden en open plekken savanne. Op het eiland moeten de bv's op zoek naar hun eerste gaststam, de Baganda, die in kleine gemeenschappen langs de waterkant wonen en vooral van de visvangst leven.

Lake Mburo - Oeganda
Van het Victoriameer gaat het naar Lake Mburo in het Oegandese binnenland. Stanley, nog steeds op zoek naar de bronnen van de Nijl, hoopte die meer westelijk te vinden. Achter de naam van Lake Mburo schuilt een eeuwenoude legende. Lang geleden leefden de twee broers Kigarama en Mburo in een grote vallei. Op een nacht droomde Kigarama dat zij in gevaar waren. De volgende morgen vertelde hij zijn droom aan Mburo en drong aan op een spoedig vertrek uit de vallei. Mburo negeerde zijn broer, dus Kigarama trok in zijn ééntje de heuvels in. De vallei overstroomde en Mburo verdronk. Het meer is nu vernoemd naar Mburo en de heuvels naar zijn broer Kigarama. Het meer is de thuishaven voor ontelbare nijlpaarden en het heuvelachtige gebied errond wemelt van de exotische dieren als impala's, topi's, waterbucks, wrattenzwijnen en honderden zebra's.
Onze expeditieleden maken hier niet alleen kennis met de prachtige natuur en de eerste steile heuvelflanken, maar ook met de Bahima: veeboeren die in kleine families in de heuvels rond Lake Mburo wonen. Ze leven nu nog steeds erg authentiek. Elke familie beschikt gemiddeld over een honderdtal koeien, met reuzegrote horens die elke dag moeten gemolken worden...

Rwenzori Mountains met 'Mount Stanley' – Oeganda
Het zwaardere klimwerk komt wanneer onze Stanley's de Rwenzori Mountains aandoen. Deze bergketen, die de grens vormt tussen Oeganda en Congo, wordt ook wel de 'Mountains of the Moon' genoemd vanwege de eeuwige sneeuw op de hoogste toppen. H.M. Stanley kamde de bergketen uit op zoek naar de bronnen van de Nijl – alweer tevergeefs –. Maar één ding heeft hij er dan toch aan over gehouden: het hoogste gedeelte van het gebergte werd naar hem genoemd: "Mount Stanley" met zijn 5109 meter de derde hoogste berg van Afrika.

Lake Bunyonyi – Oeganda
Van het Rwenzori-gebergte gaat het meer zuidelijk richting Rwandese grens tot aan Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi is een sprookjesachtig meer, met vele kleine baaien en bananenplantages op de heuvelachtige oevers. Daar ontmoeten ze de Bakiga.

Bakiga
De Bakiga leven in een klein dorpje op een heuvel met prachtig uitzicht op Lake Bunyoni. Vanuit het dorp zie je ook een piepklein eiland dat tot een 50 jaar geleden nog dienst deed als verbanningsoord voor vrouwen die ongetrouwd zwanger waren. Vastgebonden aan de enige boom op het eilandje, stierven ze er een vreselijke dood. De Bakiga hechten nog steeds veel belang aan bepaalde rituelen, gelukkig ondertussen minder gruwelijk. Zo brengen ze offers om een getrouwd koppel geluk te wensen en ook als het tegenzit, richten zij zich met offers tot de goden met de hoop op beterschap. De Bakiga kunnen bovendien niet zonder zingen en dansen.

Virunga – Rwanda
De expeditieleden trekken de grens met Rwanda over en komen in het vulkanische Virunga aan, een gebied dat zich ver tot in Oost-Congo uitstrekt en thuishaven is van de zilverrug-gorilla's. Het is hier dat ook de beroemde Diane Fossey tussen de gorilla's leefde tot ze er op mysterieuze wijze werd vermoord. Drie gitzwarte vulkaantoppen domineren het landschap op de plaats waar onze Stanley's de pygmeëen of Batwa ontmoeten.

Batwa
De Twa of Batwa is de Afrikaanse naam voor de pygmeeënbevolking. Van herkomst zijn ze bosjesmensen die leefden van de jacht en woudpluk. Wanneer de autoriteiten echter van hun natuurlijke biotoop nationale parken zijn beginnen maken, werden de Batwa het oerwoud uitgejaagd. Ze leven nu aan de rand van het Virungapark, dat trouwens met steun van Koning Albert I in 1929 werd opgericht. De pygmeeën worden door de andere bevolkingsgroepen als minderwaardig beschouwd. Hun fysieke eigenschappen (ze zijn erg klein) spelen daar zeker een rol in. De Batwa zullen onze expeditieleden de eerste technieken leren van hoe te overleven in het regenwoud.

De savanne van Tanzania
Dwars door het Tanzaniaanse binnenland loopt de 'Slavenroute' die Ujiji aan het Tanganyikameer met Zanzibar verbindt. In de negentiende eeuw werden zwarte slaven uit Centraal-Afrika via deze weg naar de slavenmarkten op Zanzibar gebracht en ook Stanley heeft enkele keren deze weg genomen. In het gebied leven de Sandawe, die tot de oudste stammen van de wereld behoren.

Sandawe
Lang werd aangenomen dat de eerste mensen zich in Ethiopië moeten hebben opgehouden, maar recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de oorsprong van de Sandawe zelfs nog verder teruggaat dan de Ethiopische piste. In het gebied zijn er vele grotten met eeuwenoude muurschilderingen te bewonderen. Net als de Hadzabe uit de eerste Stanley's Route, leven de Sandawe vooral van de jacht en het verzamelen van honing. Ze worden omschreven als 'echte jagers' en doen dat nog steeds met zelfgemaakte netten en pijl en boog. De Sandawe waar onze Stanley's te gast zijn, wonen onder een immense baobab-boom, met enkel een afdakje van takken rond de stam.

Het Ruaha-gebied in Tanzania
Voor de "Grand Finale" treden we even uit de voetsporen van H.M. Stanley en zakken verder zuidelijk naar het Ruaha-gebied, dat wel werd aangedaan door die andere bekende ontdekkingsreiziger Dr. Livingstone. Onderweg ontmoeten de finalisten hun laatste gastheren, de Mangati, die nog het minst van al door Westerse elementen zijn beinvloed.

Mangati
Zij leven vooral van de veeteelt en meten hun rijkdom aan de hoeveelheid koeien en kinderen. De meeste vrouwen dragen met kralen versierde lederen jurken en rond de hals en armen de gekende koperen ringen. Sommigen versieren de huid op het gezicht met inkervingen.

De Finale naar The Great Ruaha River
Eindpunt van deze Stanley's Route is The Great Ruaha River. Deze rivier is een belangrijke voedingsader voor Zuid-Centraal Tanzania en de streek wordt gekenmerkt door een hoge populatie aan wilde dieren zoals olifanten (zo'n 10.000), giraffen, krokodillen en leeuwen.
In dit onherbergzame gebied gaan de laatste finalisten, alleen en helemaal op zichzelf aangewezen, de ultieme race aan om wie zich in opvolging van Guy Swinnen de nieuwe Stanley mag noemen...

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 03:10
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 04:40
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:15
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 04:50
    Het Weekmenu
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:30
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:10
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 03:10
    NOS Journaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 03:16
    Tekst-TV
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal