'Over de Streep' maakt problemen bij jongeren bespreekbaar

maandag 23 november 2015

'Over de Streep' is een éénmalig programma bij VTM waarbij leerlingen van de middelbare school Stedelijk Lyceum Linkeroever uit Antwerpen een eendaagse workshop Challenge Day volgen.

De vijfenzeventig scholieren van 15 jaar worden door professionele coaches uitgedaagd om zichzelf te laten zien zoals ze echt zijn. Ze moeten letterlijk en figuurlijk over de streep en leren uitspreken met welke problemen ze kampen. Hierdoor krijgen ze meer respect en begrip voor elkaar.


De presentatie is in handen van Sean Dhondt en Ish Ait Hamou en kadert in de actie Rode Neuzen Dag die geld inzamelt voor jongeren met psychische problemen.

Sean Dhondt en Ish Ait Hamou
Sean Dhondt en Ish Ait Hamou staan achter de actuele problematiek die het programma wil aankaarten en zetten zich graag in om de problemen bij jongeren bespreekbaar te maken.

Voor Ish was 'Over de Streep' een intense ervaring die hem aan het denken heeft gezet. Hij voelt zich ook persoonlijk aangesproken. Ish: 'Mijn eigen schooltijd was niet altijd even leuk of gemakkelijk. De Nederlandse taal was niet alleen een struikelbok, als Belgisch-Marokkaanse jongen werd mijn diversiteit niet altijd gewaardeerd of aanvaard.' En ook Sean komt veel in contact met jongeren en merkt dat ze het vaak moeilijk hebben. 'Over de Streep' was dan ook een bijzondere ervaring. Sean: 'Ik vond het een voorrecht dat ik erbij mocht zijn’. Het is crimineel dat dit geen verplicht lessenpakket is.'

Challenge Day
Challenge Day is in Amerika al 25 jaar een fenomeen en werd overgenomen in heel wat Nederlandse en ook enkele Vlaamse scholen. Nu is het de beurt aan het Stedelijk Lyceum, een school met vijfhonderd leerlingen van meer dan vijfenveertig nationaliteiten. Vijfenzeventig vierdejaars nemen deel aan Challenge Day.

Tijdens Challenge Day ontdekken jongeren dat ze veel meer op elkaar lijken dan dat ze verschillen. Wanneer ze elkaar beter leren kennen, verdwijnen de vooroordelen. Het meest indrukwekkende en meest emotionele onderdeel van de dag is 'Over de Streep'. De leerlingen stappen over een streep wanneer ze zich herkennen in een bepaalde situatie. Zo kan de Challenge Day coach bijvoorbeeld zeggen: 'Ga over de streep als je één of beide ouders nooit gekend hebt' of 'Ga over de streep als je je op school soms helemaal alleen hebt gevoeld.'

Zonder woorden delen de leerlingen hun diepste gevoelens met elkaar. Terwijl ze dat doen, maken ze een gebaar met hun hand waarmee ze duidelijk maken dat ze er voor elkaar willen zijn.

Challenge Day Leader Pam: 'We noemen dit Challenge Day omdat we de leerlingen willen uitdagen om hun echte ik te laten zien. En om elkaar een signaal te geven dat je er niet alleen voor staat. Daar horen natuurlijk ook knuffels bij. Het is bewezen dat we beter ontwikkelen als mens als we veel knuffelen. We voelen ons meer verbonden, we kunnen helderder denken en we worden er zelfs humoristischer van.'

Stedelijk Lyceum Linkeroever vindt Challenge Day een unieke ervaring. Directeur Suzzy Van Laer: 'Voor de leerlingen was het een verrijkende ervaring. Ze hebben gemerkt dat ze er niet alleen voor staan en dat de school tijd en plaats creëert om over gevoelens te praten. Een school is eigenlijk een mini-samenleving. Wij willen dat onze leerlingen zich er goed voelen en respectvol met elkaar omgaan.  Een open dialoog in een veilige omgeving is daarvoor cruciaal.'

'Over de Streep' volgt de leerlingen tijdens hun Challenge Day en legt alles vast op beeld. Die beelden kregen de leerlingen achteraf samen met hun ouders te zien. Dat werd een confronterende maar vooral unieke ervaring.

In de laatste rechte lijn naar 5 december roepen VTM en Qmusic via een getuigenissencampagne Vlaanderen op om een gift te doen voor Rode Neuzen Dag. De campagne is te zien op http://www.rodeneuzendag.be. Een donatie kan via http://www.rodeneuzendag.be of via het rekeningnummer BE70 0960 6060 6025.

Wie na de uitzending vragen heeft, kan terecht bij Tele-Onthaal op het telefoonnummer 106 of bij Awel op telefoonnummer 102.

'Over de Streep', dinsdag 24 november om 21.35 uur bij VTM.


rodeneuzendag

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:05
    Witse
    07:55
    Journaallus
  • 17:50
    The Earth Is Blue as an Orange
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 17:45
    Oggy en de kakkerlakken: De volgende generatie
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:45
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    05:30
    Geen uitzending
  • 17:25
    MasterChef Australië
    03:10
    Geen uitzending
  • 17:05
    Buffy the Vampire Slayer
    09:00
    Geen uitzending
  • 17:45
    Ultimate Police Interceptors
    08:55
    Geen uitzending
  • 17:45
    JAG
    07:50
    Beverly Hills, 90210
  • 17:25
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 16:45
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 17:05
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:50
    Pawn Stars: Best Of
    02:20
    Backroad Truckers
  • 17:35
    Dr. Phil
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:15
    Hailey Dean Mysteries: A Marriage Made for Murder
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 17:36
    Diy on wheels
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 17:30
    De Garde van Gert
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 17:20
    Play Sports Highlights
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 17:00
    Midsomer Murders
    02:35
    Vienna Blood
  • 17:09
    Tijd voor Max
    02:02
    EenVandaag
  • 17:47
    Nu te Zien!
    08:00
    Vroege Vogels
  • 17:50
    Flexe Gasten
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal