Nieuw op En: 'Eigen Kweek'

maandag 14 oktober 2013
Foto: TVvisie - Roger Mortelmans 2013

Vanaf dinsdag 5 november verwent En de kijkers met een gloednieuwe fictie, een echte Vlaamse productie. Bewust werd gekozen voor een trager verteltempo , zodat de karakters van de verscheidene personages zich ten volle kunnen ontplooien.

'Eigen Kweek' vertelt het wel en wee van een sympathieke familie aardappeltelers uit het West-Vlaamse Wijtschate. Wanneer de familie getroffen wordt door financiële problemen beginnen vader en zoon cannabis te kweken om het hoofd boven water te houden. De lotgevallen van de landbouwersfamilie Welvaert spelen zich af ver van het stadsleven. De mensen leven er op het ritme van de groeisnelheid van hun gewassen.

Jos en Ria (Dirk Van Dijck en Sien Eggers) hebben twee zonen Frank en Steven (Wim Willaert en Sebastien Dewaele). Thomas Ryckewaert speelt de rol van verre neef. Rhoda Montemayor is de Filippijnse vriendin van Frank. Maaike Cafmeyer geeft gestalte aan de niet-alledaagse agente Chantal Vertomme, Rudi Delhem is buurman Lucien en Theodosia Tadiar diens Filippijnse vrouw.

'Eigen Kweek' is uiteraard geen reeks over het kweken van cannabis. Het is het verhaal over een warme en sympathieke familie, die meer en meer naar mekaar toegroeit en met hedendaagse problemen worstelt. Door hun herkenbare en kleine kantjes is het niet moeilijk de familie in het hart te sluiten. De personages en hun onderlinge relaties zijn zonder twijfel de kracht van de reeks.

Eén heeft voor de reeks 'Eigen Kweek' overlegd met het kabinet van minister Vandeurzen (welzijn en gezondheid), met het Agentschap voor zorg en gezondheid en met VAD (vereniging voor alcohol en drugproblemen). Net als Eén zijn ook die instanties van mening dat 'Eigen Kweek' op geen enkel moment het gebruik of het kweken van drugs verheerlijkt of promoot. Na elke aflevering zal een pancarte in beeld verschijnen waarop doorverwezen wordt naar de Druglijn en de  campagne van Agentschap Zorg en Gezondheid. De Vlaamse Overheid start trouwens op 5 november, de dag dat de reeks begint, met een campagne rond cannabis.

'Eigen Kweek', vanaf dinsdag 5 november om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

'Amateurs' (foto: VTM -  MEDIALAAN 2014)

Jan Delvo, een vijftigjarige assistent-verzekeringsmakelaar, is de enthousiaste bezieler van het amateurtoneelgezelschap De Pajotters. Elk jaar schrijft Jan zijn eigen deurenkomedies die tot nu toe nog nooit de erkenning van het Koninklijk Landjuweel: d jaarlijkse wedstrijd voor het beste amateurgezelschap van het land - hebben gekregen. Jos Van Beneden, de voorzitter van het gezelschap, wil hier iets aan doen. En daar heeft de professionele en bekende regisseur Stanny Krets alles mee te maken. In een wanhoopspoging om, in zijn laatste jaar als voorzitter, het Koninklijk Landjuweel in de wacht te slepen maakt Jos immers een keuze die het leven van Jan Delvo totaal overhoop zal gooien.

Nieuwe fictiereeks met Marc Van Eeghem (Jan Delvo), Ludo Hoogmartens (Patrick Brusten), Stany Crets (Stanny Krets), Fred Van Kuyk (Jos van Beneden), Jonas Van Geel (Tim Delvo).

'Amateurs', om 21.45 uur op VTM.