Nieuw op Canvas: 'Fortitude' - een ijzingwekkende misdaadreeks

vrijdag 2 oktober 2015

'Fortitude' is een fascinerende misdaadserie over een moord in een stadje op een afgelegen Arctisch eiland. Het is het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen die onderhuidse spanningen en tegenstrijdige belangen aan het licht brengen in de gesloten gemeenschap van vissers, mijnwerkers avonturiers en wetenschappers.

De hoofdrollen worden gespeeld door een sterrencast met onder meer Michael Gambon (Harry Potter, The Singing Detective), Sofie Gråbøl (The Killing), Stanley Tucci (The Hunger Games), Christopher Eccleston (Dr. Who, The Leftovers), Richard Dormer (Game of Thrones) en Siena Guillory (Luther, Resident Evil).


Het hoge moorden
Fortitude is een merkwaardige plaats. Met zijn 700 inwoners is het de grootste nederzetting op een afgelegen eiland in de Noordelijke IJszee, temidden van de ruige Arctische wildernis.  Er wonen vier keer meer ijsberen dan mensen in de buurt, maar toch is het een van de veiligste plaatsen op aarde. Nog nooit is er een misdaad gepleegd. Tot nu.

De moord op een wetenschapper zorgt voor grote opschudding in de kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent en zich betrokken voelt bij al wat er gebeurt op het eiland. Wie heeft de man om het leven gebracht en waarom? De plaatselijke politiechef, sheriff Dan Anderssen (Richard Dorner) leidt het onderzoek, maar hij krijgt de onverwachte en ongewenste hulp van een buitenstaander. De Londense detective en patholoog DCI Morton (Stanly Tucci) arriveert zo snel na de moord op het eiland, dat de plaatselijke bewoners zich afvragen hoe hij zo vlug op de hoogte was en wat hij allemaal weet. Terwijl de twee politiemannen de moord onderzoeken, ontdekken ze vooral dat ze allebei goede redenen hebben elkaar te wantrouwen.

De moord is een catastrofe voor Hildur Odegard (Sofie Gråbøl), de burgemeester van Fortitude. De ophef erover dreigt haar ambitieuze plannen te dwarsbomen om Fortitude te transformeren van een vervallen mijnstadje tot een exclusief toeristisch centrum met een luxueus hotel in het midden van een gletsjer.

En voor de terminaal zieke natuurfotograaf Henry Tyson (Michael Gambon) is de misdaad een aanzet om het donkerste geheim van Fortitude aan het licht te brengen.

Andere hoofdpersonages zijn Charlie Stoddard (Christopher Eccleston), een Britse wetenschapper die aan het hoofd staat van het biologiedepartement van het Fortitude Arctic Research Center; De getalenteerde jonge bioloog Vincent Rattrey (Luke Treadaway), die pas op het eiland is gearriveerd; zijn collega Nathalie Yelburton (Siena Guillory); de mijnwerker Jason Donnelly (Aaron McCusker), die samen met zijn maat Ronnie Morgan (Johny Harris) een spectaculaire ontdekking doet; ‘search & rescue’ piloot Frank Sutter (Nicholas Pinnock) en zijn vrouw Jules (Jesica Raine).

Het topje van de ijsberg
De moord op de wetenschapper is het begin van een intens drama over de drijfveren en de onderlinge relaties van de mensen die op het eiland wonen: stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die door het lot of door hun eigen keuze in deze verre uithoek van de wereld zijn beland. De unieke setting en de extreme geografische en klimatologische omstandigheden geven het verhaal een extra dimensie. Terwijl de lange en koude winter plaatsmaakt voor eindeloze zomernachten probeert de schijnbaar idyllische gemeenschap van Fortitude in het reine te komen met de vreselijke misdaad in hun midden: het blijkt helaas maar het topje van een ijsberg van spanningen en mysterieuze gebeurtenissen.

Let it snow, let it snow, let it snow...
'Fortitude' is een fictieve nederzetting, maar wel geïnspireerd door het leven van een gemeenschap van wetenschappers op de Noorse eilandengroep Svalbard (Spitsbergen), de meest noordelijke permanent bewoonde plaats te wereld. De opnames vonden plaats op een andere, haast even exotische locatie: het dorpje Reydarfjördur. Fortitude is de duurste reeks ooit van de Britse producent Sky Atlantic, maar dat ze een smak geld zouden moeten betalen om in het putje van de winter kunstsneeuw te laten aanrukken in IJsland, dat hadden de makers niet voorzien in hun begroting. Voor het eerst sinds mensenheugenis lag er in februari 2014 geen vlokje sneeuw in Reydarfjördur. En zo werd Sky gedurende enkele weken de grootste aankoper van kunstsneeuw ter wereld. Maar dat is er niet aan te zien. De vrieskou komt uit de tv

'Fortitude', zaterdag 3 oktober om 20.40 uur op Canvas. (telkens 2 afleveringen)


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 21:30
    The Post
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:40
    The Good Doctor
    05:30
    Geen uitzending
  • 00:35
    Ambulance
    03:10
    Geen uitzending
  • 00:35
    The Big Bang Theory
    09:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Walker, Texas Ranger
    08:55
    Geen uitzending
  • 00:15
    JAG
    07:50
    Beverly Hills, 90210
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 00:20
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    02:20
    Backroad Truckers
  • 00:40
    MasterChef UK
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:40
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:32
    Diy on wheels
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:20
    Guillaume's Paris
  • 00:30
    Under the Skin
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:00
    Murdoch Mysteries
    02:35
    Vienna Blood
  • 00:32
    Op1
    02:02
    EenVandaag
  • 00:03
    A Spy Among Friends
    08:00
    Vroege Vogels
  • 00:00
    Sophie & Jeroen
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal