Nieuw op Canvas: 'Civilisations'

zaterdag 21 april 2018

Na de baanbrekende 'remakes' van de natuurhistorische reeksen 'Planet Earth' en 'Blue Planet' heeft de BBC na bijna een halve eeuw nu ook een 'update' gemaakt van het cultuurhistorische paradepaardje 'Civilisation'.

De nieuwe reeks 'Civilisations' – nadrukkelijk in het meervoud – is een feest voor het oog en de geest. Ze biedt een alomvattend beeld van kunst en cultuur over de hele wereld, van de eerste rotsschilderingen tot de hedendaagse kunst.


'Civilisations' bestaat uit negen deels thematische, deels chronologische afleveringen. Die worden afwisselend gepresenteerd door drie even gerenommeerde als bevlogen kunstkenners: Simon Schama, Mary Beard en David Olusoga. Zij laten de kijker kennismaken met meer dan 500 toonaangevende kunstwerken uit 31 landen in alle continenten.

Dat is meteen het grote verschil met de oorspronkelijke reeks, die vooral focuste op Westerse kunst sinds de middeleeuwen. Naast de schaalvergroting brengt 'Civilisations' ook nieuwe inzichten over de rol van kunst als drijvende kracht achter beschavingen en de manier waarop mensen overal ter wereld verbeelding, creativiteit en vakmanschap hebben gebruikt om het zichtbare én onzichtbare uit te beelden en betekenis te geven.

En zoals de originele reeks in 1969 volop gebruik maakte van de troeven van de nieuwe kleurentelevisie, zo zet ook de remake volop in op de meest recente audiovisuele technologie en haarscherpe HD.

'Diversiteit'
In de openingsscène van 'Civilisation' omzeilde Kenneth Clark in 1969 handig de vraag wat dat eigenlijk is, 'beschaving': 'Ik weet het niet', gaf hij toe, 'maar ik denk dat ik het herken wanneer ik het zie.' Toch reikte zijn blik misschien niet ver genoeg, want de reeks beperkte zich grotendeels tot Europese kunst in het tweede millennium. De nieuwe reeks kijkt uitdrukkelijk verder. Naar andere werelddelen, oudere kunst en heel diverse makers. Van rotstekeningen in Zuid-Afrika over Chinese terracottakrijgers, boeddhistische grotten in India, Kher-tempels in Cambodja, Turkse moskeeën en Japanse prenten tot de kunst van de Maya’s en de Maori. Al is er natuurlijk ook aandacht voor Egyptische beelden, Griekse sculpturen en de Michelangelo’s en Picasso’s van de klassieke kunstcanon.

Drie presentatoren
Ook de presentatoren zijn heel divers. Vanuit hun eigen expertise stellen zij ieder een aantal afleveringen voor.

Simon Schama is ook bij ons bekend als auteur en (kunst)historicus. We zagen hem enkele jaren geleden aan het werk op Canvas in 'The Power of Art'. Hij presenteert vijf afleveringen en neemt ons mee van prehistorische rotstekeningen tot in het atelier van de hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer.

Classica en Cambridge-prof Mary Beard presenteerde vorige maand op Canvas nog 'Ultimate Rome. Empire without Limit'. Zij is de gids in twee afleveringen van 'Civilisations', over de manier waarop kunstenaars over heel de wereld en in de loop van de geschiedenis de mens hebben afgebeeld, en over de link tussen kunst en religie. Daarbij belicht ze onder meer ook hoogtepunten uit de Chinese, Indische en Mexicaanse cultuur. In Egypte klimt ze op een van de Kolossen van Memnon: een jeugddroom.

De Brits-Nigeriaanse historicus David Olusoga is bij ons de minst bekende van de drie. Hij is gespecialiseerd in militaire geschiedenis en de geschiedenis van de slavernij. Zo schopte hij de Britten twee jaar geleden een geweten toen hij in een documentaire onthulde hoeveel schadevergoeding de Britse regering destijds uitkeerde aan duizenden eigenaars van slaven, om de wet op de afschaffing van de slavernij acceptabel te maken. Olusoga  presenteert twee afleveringen, over de kruisbestuiving tussen verschillende culturen en over de invloed van het 19de eeuwse imperialisme op de kunst.

Aflevering 1: Second moment of creation – zondag 22 april
In deze eerste aflevering zoekt Simon Schama uit hoe verbeelding en creativiteit via kunst en cultuur in de loop van de geschiedenis bepalend zijn geweest voor het ontstaan en de evolutie van beschavingen. Hij begint zijn zoektocht in Zuid-Afrika, waar 80.000 jaar oude tekens worden beschouwd als de eerste artistieke creaties. Schama’s speurtocht gaat verder langs andere grotschilderingen en militaire smeedkunst tot de eerste vormen van het schrift. Om meer te weten te komen over het ontstaan van beschavingen, trekt hij onder meer naar Kreta, Petra en naar de Maya’s in Zuid-Amerika.

'Civilisations', vanaf zondag 22 april om 21.05 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:30
    Blokken
    02:25
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    07:30
    Ketnet Junior
  • 12:25
    GameKeepers
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Milo
    05:15
    Geen uitzending
  • 12:30
    GPs: Behind Closed Doors
    03:10
    Geen uitzending
  • 12:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 12:35
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:50
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 12:35
    Bones
    02:05
    ER
  • 12:20
    Bar Rescue
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 12:10
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 12:00
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 12:30
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:15
    Het Weekmenu
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 11:00
    Premier League
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 12:20
    Death in Paradise
    02:10
    The Change
  • 12:15
    Ongehoord Nieuws
    01:42
    NOS Journaal
  • 12:35
    De Geknipte Gast
    01:59
    Nieuwsuur
  • 12:40
    Zin in Zappelin
    02:36
    Podium Zwart Unplugged