Nieuw op Canvas: 'Cardinal' – Canadees misdaaddrama met Scandinavisch tintje

vrijdag 15 december 2017

De zesdelige Canadese misdaadreeks 'Cardinal' is volgens sommigen het Canadese antwoord op 'The Killing', en niet alleen omdat de hoofdrolspeler Billy Campbell ook meespeelde in de Amerikaanse versie van de Deense succesreeks.

De reeks begint met de ontdekking van het lijk van een vermoord tienermeisje. Een meisje uit de 'first nations'-gemeenschap, met Indiaans bloed dus. Ze was al een tijd verdwenen en de politie tast in het duister.  Daarom doen ze een beroep op detective John Cardinal. Die werd eerder van de zaak gehaald, maar lijkt nu de enige te zijn die het juiste spoor kan vinden.


'Cardinal' is gebaseerd op de roman 'Forty Words for Sorrow' van de succesvolle Canadese schrijver Giles Blunt.

Bulldog en waakhond
John Cardinal ('Billy Campbell', 'The Killing', 'Moon over Miami', 'Melrose Place') is een wat sombere en controversiële politieman in het merengebied van Algonquin Bay in Noord-Ontario. Hij werd door zijn baas Noelle Dyson (Kristen Thomson) uit de moordafdeling gezet. Dyson had namelijk genoeg van de  eigenzinnige en koppige manier waarop hij als een niet aflatende bulldog het onderzoek voerde naar de verdwijning van een Indiaans meisje uit de zogenaamde First Nations-gemeenschap. Bovendien werd hij verdacht van corruptie.

Maar nu is het lijk van het meisje teruggevonden en de politie ziet geen andere mogelijkheid om de zaak op te lossen dan Cardinal weer in dienst te nemen. Hij is namelijk de enige die het dossier door en door kent. Hij krijgt wel een partner toegewezen: de jonge Lise Delorme (Karine Vanasse). Maar Cardinal werkt liever alleen en heeft naar eigen zeggen geen schoothondje nodig. Wat hij niet weet, is dat Lise eigenlijk een waakhond is die zijn banden moet onderzoeken met een plaatselijke drugsdealer die de politie om een of andere reden steeds te snel af is.

Cardinal probeert van Lise af te raken door haar andere opdrachten te geven, maar zij laat zich niet zomaar afschepen. Ondertussen neemt de zaak grotere proporties aan: er zijn nog meer verdwijningen die verlopen allemaal volgens hetzelfde patroon . Cardinal vermoedt dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben…

Nordic Atlantic
'Cardinal' speelt zich af in een winters landschap in een klein Canadees stadje Algonquin Bay. Het is een wat geïsoleerde streek tussen grote meren waar Engelstalige en Franstalige Canadesen samen met mensen uit de oorspronkelijke 'Indiaanse' bevolkingsgroepen samenleven in een soort mengcultuur. Dat wordt ook weerspiegeld in de cast: Billy Campbell is Engelstalig, terwijl Karine Vanasse van huize uit Franstalig is. De sfeer is donker en dreigend. Vandaar de vergelijkingen met Scandinavische, 'nordic' reeksen als 'The Killing' en 'Wallander', maar ook met 'Top of the Lake' en 'Fortitude'. De soms gruwelijke beelden roepen dan weer herinneringen op aan 'The Silence of the Lambs'.

De reeks is gebaseerd op de roman 'Forty Words for Sorrow' van Giles Blunt (°1952). Algonquin Bay is een fictieve naam, maar de beschrijving van het stadje komt volgens mensen die het kunnen weten, perfect overeen met North Bay, het stadje waar Giles Blunt zelf opgroeide. Blunt is een van de meest succesvolle misdaadschrijvers van Canada. 'Forty Words for Sorrow' was de eerste roman in een zesdelige reeks rond John Cardinal. Blunt won er prestigieuze Silver Dagger van de British Crime Writers' Association mee.  Voor het tweede deel, 'The Delicate Storm', kreeg hij de Canadese Arthur Ellis Award voor Beste Roman. En met het zesde Cardinal-boek, 'Until the Night', kreeg hij die onderscheiding voor de tweede keer.

'Cardinal', vanaf zaterdag 16 december om 20.40 uur telkens twee afleveringen na elkaar.


Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 11:40
    Galactic Agency
    21:00
    Geen uitzending
  • 11:50
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    01:25
    Geen uitzending
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 11:05
    Sturm der Liebe
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 11:30
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 11:50
    Castle
    00:20
    ER
  • 11:15
    Pawn Stars: Best Of
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 11:25
    Love It or List It
    00:35
    Love Island
  • 11:25
    Buried in the Backyard
    00:50
    Castle
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:52
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 11:40
    Het Weekmenu
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 11:25
    Premier League
    01:00
    Six Nations
  • 11:30
    Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 11:14
    Tijd voor Max
    00:49
    NOS Journaal
  • 11:36
    Bak mee met MAX
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 11:41
    Bol & Smik
    00:25
    Sophie & Jeroen