Ketnet brengt kinderreeks over Eerste Wereldoorlog - VIDEO

zaterdag 20 september 2014

'Kleine handen in een grote oorlog' is de eerste televisiereeks voor kinderen over de Eerste Wereldoorlog. De oorlog wordt in deze internationale coproductie op een voor kinderen aangepaste manier weer tot leven gebracht door een combinatie van authentieke kinderdagboeken, gedichten en brieven, archiefbeelden, speelgoedmaquettes, animatie en pakkend drama.

Met 'Kleine handen in een grote oorlog' wil ook Ketnet zijn bijdrage leveren aan de herdenking van '100 jaar Groote Oorlog'. Elke aflevering wordt voor-en achteraf gekaderd door de wrappers samen met een expert. Ook ketnet.be besteedt aandacht aan de herdenking van de oorlog met het online-platform 'Kleine stappen in een grote oorlog' .


'Het is vandaag 1 augustus 1914. Het is heel warm. De rogge-oogst is op 25 juli begonnen. De rogge is bijna wit. Toen ik ’s avonds langs een veld ging, heb ik enkele aren geplukt en die met een spijker boven mijn bed gehangen. Vanaf vandaag is Duitsland in oorlog. Mijn moeder heeft me aangespoord een dagboek over de oorlog bij te houden. Ze denkt dat ik dat later interessant zal vinden. Dat is waar. Wanneer ik 50 of 60 jaar oud zal zijn, zal het merkwaardig zijn te lezen wat ik als kind geschreven heb. Maar het zal de waarheid zijn, want in een dagboek mag je niet liegen' (Uit het dagboek van een 12-jarig Duits meisje)

100 jaar Groote Oorlog: ook voor kinderen relevant
Oorlog laat niemand onberoerd. Zeker ook kinderen niet. Ook zij zien op televisie dat er vandaag op vele plaatsen in de wereld oorlogen woeden. Ook zij horen dat 100 jaar geleden bij ons net hetzelfde gebeurde. Het is belangrijk dat ze zich daarvan bewust zijn en dat ze er op de juiste manier over geïnformeerd worden, in een aangepaste vorm, stijl en toon. Zodat ook zij beseffen wat oorlog met mensen – ook kinderen – doet en hoe belangrijk het is geweld en oorlog te voorkomen. Dat is precies wat 'Kleine handen in een grote oorlog' beoogt.

Maar er zijn nog meer redenen waarom een reeks over de Eerste Wereldoorlog ook voor kinderen van nu relevant is. De oorlog was cruciaal in de geschiedenis van Europa en leidde tot het ontstaan van internationale organisaties als de Volkerenbond, VN en onrechtstreeks ook de EU. Technologische revoluties als telefoon, film, auto’s en vliegtuigen dateren uit die tijd. En tot slot: kinderen blijven kinderen. Ook in een dramatische tijd als de Eerste Wereldoorlog werden de kinderen geconfronteerd met allerlei gevoelens, gebeurtenissen en problemen waar ook de kinderen van vandaag mee te maken hebben: de relatie met hun ouders, vrienden en familie; het verdriet om tegenslag en verlies; verlangen naar vriendschap en liefde; dromen en ambities; de zoektocht naar een richting in hun leven; het belang van rolmodellen, helden en idolen. Al die gevoelens worden in oorlogstijden nog veel intenser. Dat maakt de belevenissen van de jeugdige hoofdpersonen herkenbaar en aanvoelbaar voor hun leeftijdgenoten van nu.

Drama, animatie en historische realiteit
'Kleine handen in een grote oorlog' bestaat uit acht afleveringen van 25 minuten. Elke aflevering speelt zich af in een ander land. Een Franse jongen van 14 wil meevechten tegen de Duitsers. Een Belgisch meisje wordt er door de Duitsers van beschuldigd maïs te hebben gestolen. Een tienjarige jongen uit Zuid-Tirol moet soldaten door de bergen gidsen. Een Amerikaans meisje helpt een Duitse verstekeling op zee, enz.

Behalve een andere locatie en een nieuwe held heeft iedere aflevering een eigen thema, zoals de ontwikkeling van de medische zorg of de emancipatie van vrouwen. Het individuele verhaal van de kinderen in de diverse afleveringen wordt in beeld gebracht door middel van gedramatiseerde scènes.  Het bredere kader wordt geschetst aan de hand van animatie, maquettes, archiefbeelden en de commentaar.

Omkadering in de wrap en online
Om de Eerste Wereldoorlog én de serie voor de Ketnetters nog beter te omkaderen, nodigen de wrappers Charlotte of Sander elke week Miguel Bouttry uit. Miguel is een toeristische gids die een groot deel van zijn tijd doorbrengt in de loopgraven van de Westhoek. Hij geeft voor en na de aflevering toelichting bij het verhaal en het thema dat erin behandeld wordt. In de studio zijn ook telkens enkele Ketnetters aanwezig.

Daarnaast biedt ketnet.be vanaf zondag 21 september ook een overzichtspagina rond 'Kleine handen in een grote oorlog'. Ook daar geeft Miguel uitleg over de verhalen en thema's uit de reeks.

Online-platform: 'Kleine stappen in een grote oorlog'
Verder lanceert ketnet.be op zondag 21 september ook het online-platform  'Kleine stappen in een grote oorlog’. Daar kunnen de kinderen zelf in de huid van een soldaat kruipen. Aan de hand van hun persoonlijke gegevens worden ze teruggevoerd naar de Eerste Wereldoorlog. Ze krijgen er allerhande informatie over de oorlog en beleven de oorlogstijd aan den lijve via vier thema's:

- het begin van de oorlog
- de loopgravenoorlog
- de duikbotenoorlog
- luchtoorlog (Zeppelin)

'Kleine stappen in een grote wereld' werd bijzonder mooi gemaakt en is filmisch geanimeerd. Het platform is vanaf zondag 21 september online bij Ketnet.be.


Aflevering 1: De aanval (Frankrijk) - zondag 21/9
In de zomer van 1914 ontketent de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo een oorlog die zich uitspreidt over heel Europa. Ook Frankrijk raakt bevangen door vaderlandsliefde en hoopt Elzas-Lotharingen terug te veroveren op de Duitsers. Om mee te kunnen vechten ontvlucht de 14-jarige Thierry het ouderlijke huis. Hij liegt over zijn leeftijd, want na deze oorlog komt er nooit meer een volgende, zeggen ze. De Franse strijdwijze is echter hopeloos verouderd. Met trompetten en wapperende vlaggen stormen ze de vijand tegemoet... en worden achter elkaar neergemaaid. In het oorlogsgeweld verliest Thierry zijn vriend en hij gaat ervandoor. Net als de rest van het Franse leger. De Duitsers hebben de aanval tien jaar lang voorbereid en hun Von Schlieffen¬plan lijkt een groot succes te worden...

'Kleine handen in een grote oorlog', vanaf zondag 21 september om 19.20 uur (hh op zaterdag om 19.20 uur, samen met de omkadering op Ketnet.


DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 09:00
    Radio2 op VRT 1: WinWin
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:00
    Lentebeelden
  • 09:20
    Ziggy en de Zootram
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:05
    Super Monsters
    05:30
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    06:55
    Blind getrouwd: Australië
  • 09:05
    Geen uitzending
    11:35
    Sturm der Liebe
  • 09:15
    Geen uitzending
    14:15
    All New Traffic Cops
  • 08:45
    Beverly Hills, 90210
    02:15
    The X-Files
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 09:10
    Nuances
    02:00
    Geen uitzending
  • 09:00
    Geen uitzending
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 09:10
    Two and a Half Men
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 09:20
    Space Invaders
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:25
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:00
    Z-Extra
    06:00
    Herhalingslus
  • 09:20
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:00
    Het Weekmenu
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 08:15
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 09:00
    Midsomer Murders
    02:35
    Grantchester
  • 09:13
    Goedemorgen Nederland
    02:20
    NOS Journaal
  • 09:15
    Nederland in Beweging
    02:12
    Nieuwsuur
  • 09:20
    Pipi, Pupu & Rosemarie
    02:08
    Sophie & Jeroen