De winter van Ketnet : Kleine Einsteins (K'tje)

woensdag 25 oktober 2006

Kleine Einsteins is een leuke en leerrijke interactieve animatieserie over vier kinderen die dol zijn op muziek en kunst en met hun luchtschip Raket overal ter wereld spannende avonturen beleven.

D


e serie plaatst de animatiefiguurtjes tegen de achtergrond van spectaculaire echte landschappen en monumenten. Klassieke muziek ondersteunt en stuurt het verhaal op een dynamische manier. De kijkertjes (in eerste instantie 3- tot 6-jarigen) krijgen volop de gelegenheid om mee te zingen, neuriën, klappen en dansen. Kleine Einsteins is educatieve televisie op zijn best. Het verhaal en het kijkplezier primeren, maar muziek en kunst maken integraal deel uit van dat verhaal. Vanaf maandag 30 oktober om 7.10 u.

De Kleine Einsteins zijn een groepje van vier knappe kinderen die met hun muzikale luchtschip Raket in de echte wereld rondreizen op zoek naar muzikale avonturen. De kinderen hebben ieder een bijzondere artistieke gave. De zesjarige Leo is met zijn dirigentenstokje de grote organisator van de groep. Met zijn grondige kennis van muziek gidst hij zijn vrienden langs moeilijke opdrachten en uitdagingen. De vierjarige Annie is de jongste en meest avontuurlijke van de groep. Zij is het zusje van Leo en ze kan zingen als de beste. Annie kan ter plekke een liedje verzinnen. Ze is nergens bang voor en maakt zich nooit zorgen. De vijfjarige Quincy is van Afrikaanse afkomst. Hij is de grapjas van het gezelschap. Quincy is Leo's beste vriend en hij is een echte muziekvirtuoos: hij kan zowat alle muziekinstrumenten bespelen. De zesjarige June is van Aziatische afkomst. Ze kan bijzonder goed dansen en haar sprongen en sierlijke bewegingen bepalen mee de richting van de missies van de kinderen. June ziet er tenger uit, maar ze kan fysiek meer dan haar mannetje staan. Raket is bijna het vijfde lid van de bende: hij is het luchtschip dat de kinderen overal ter wereld kan brengen. Maar hij is zoveel meer: Raket zit vol coole gadgets en snufjes die de kinderen over alle hindernissen heen helpen.

Elke aflevering van Kleine Einsteins duurt 20 minuten en vertelt een nieuw avontuur. In de eerste aflevering ziet June door haar telescoop dat één van de ringen van Saturnus is losgeraakt. Dat moeten de Kleine Einsteins natuurlijk gaan repareren. In de tweede aflevering gaan ze achter een arend aan die het dirigeerstokje van Leo heeft gestolen. De bende doet met Raket ook mee aan een snelheidsrace voor luchtschepen, ze gaan op bezoek bij walvissen, reizen naar de noordpool, de Niagara watervallen en de Egyptische piramides, gaan naar China en Australië, beklimmen de Matterhorn, brengen een bezoek aan Europese kastelen, enz. Kleine Einsteins combineert op vernuftige en originele wijze 2D-animatie (de personages) met prachtige beelden van echte landschappen. Ook grote kunstwerken krijgen geregeld een plaats in die landschappen. Dat kan gaan van een korenveld van Van Gogh of een portret van Monet tot de grote golf-gravure van de Japanse schilder Hokusai en traditionele Navajo-kunst. De kunstwerken worden op natuurlijke wijze (zonder kader) in het landschap geplaatst en zijn functioneel in het verhaal. Zo leren de kinderen naar kunst kijken en haar plaats in de wereld begrijpen.

Dat geldt ook voor de muziek, van de Negende van Beethoven tot de Kleine Nachtmuziek van Mozart en de Hongaarse dansen van Brahms. In elke aflevering staat één componist centraal. Zijn muziek illustreert op creatieve manier het ritme, de sfeer en vaak ook het verloop van het verhaal. Daardoor krijgt de muziek een sterke beeldende en dramatische kracht. De kinderen leren zo naar muziek luisteren en de mogelijkheden en tradities van klassieke muziek herkennen: crescendo (aanzwellend), diminuendo (uitdovend), allegro (snel), adagio (traag), enz. De jongste ketnettertjes worden ook gestimuleerd om mee te zingen en neuriën, in hun handen te klappen of te dansen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 08:00
    radio2 op VRT 1
    07:20
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 09:40
    Meisjes
    05:15
    Geen uitzending
  • 09:35
    Nonkel Jef
    05:30
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 09:30
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 09:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 09:35
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    Baywatch
  • 09:30
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 09:55
    Young Sheldon
    02:25
    Sports Late Night
  • 09:25
    Criminal Minds
    02:00
    Geen uitzending
  • 09:40
    NCIS: Los Angeles
    02:40
    Kitchen Commando
  • 09:35
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:30
    Another Mother
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 09:56
    Meesterwerk
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:30
    Hidden Gems
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 09:20
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 09:55
    McDonald and Dodds
    02:45
    Midsomer Murders
  • 09:44
    Liefde voor het landgoed
    01:44
    Mindfck
  • 09:32
    God, Jesus, Trump!
    08:04
    Petrus in het land
  • 09:55
    De Matties
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal