Afscheid van 'Wittekerke'(2): kweekvijver van talent

woensdag 20 augustus 2008

'Wittekerke' heeft door de jaren heen altijd gediend als springplank voor verschillende talentvolle acteurs. Bij 'Wittekerke' kregen ze de kans om zich te ontwikkelen, om daarna aan het grote filmwerk te beginnen. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Koen De Bouw, die de rol van Stef voor zijn rekening nam.

In 'Wittekerke' mocht Koen de weinig benijdenswaardige rol van Stef spelen. Een eersterangscrimineel die niet om een moord verlegen zat. Grootste slachtoffer met dienst was Truus Druyts, alias Greet. Deze rol heeft op Vlaanderen een heel grote indruk nagelaten. Niet alleen was Stef de talk of the town midden jaren '90, we hadden er ook een groot acteur bij. In het filmpje van de dag kun je trouwens de aankomst van Stef in Wittekerke bekijken.


Nadien heeft Koen De Bouw geen enkele crimineel meer voor zijn rekening genomen. We kennen hem nu allemaal als Sedes uit 'Sedes & Belli', Mark uit 'Windkracht 10, Koksijde Rescue' en Walter uit 'Vermist'. Binnenkort kunnen we hem ook bewonderen in de nieuwe film 'Loft', waar hij de rol van Chris voor zijn rekening neemt.

Ook de grootse film 'De Zaak Alzheimer' nam Koen De Bouw voor zijn rekening, waar hij Vincke speelde. Zijn compagnon de route in deze film was Werner De Smet. Menig tienermeisje viel in zwijm toen Bart Bauterse, want dat was zijn personage in 'Wittekerke', op het scherm verscheen. Naast verschillende films kennen we hem natuurlijk van motard uit 'Flikken'. Maar net als zijn 'Wittekerke'-personage geraakte hij aan lagerwal. Nu lijkt het beter te gaan met hem, en we kunnen hem binnenkort zien in een nieuw seizoen van 'Zone Stad'.

Nog een ontdekking tijdens het eerste seizoen van 'Wittekerke' was Els De Schepper. Als dochter van Georges beleefde ze heel wat drama's in de serie. Nadien werd ze een echte vtm-ster met gastoptredens in 'Kriebels' en eigen programma's zoals 'Kinderpraat' en 'De Plaatgast'. Tegenwoordig is ze bezig met one-woman-shows en ze heeft zelfs een heuse muziekcarrière uit de grond gestampt. Deze zomer stond ze op menig podium.

Verder mogen we ook Filip Peeters en Pascale Michiels niet vergeten te vermelden. Als Wielemans en Patsy maakten ze het eerste seizoen van 'Wittekerke' onveilig. Pascale bivakeert momenteel bij 'Flikken' en Filip Peeters kennen we zowat van overal. Vooral zijn rol in de film 'De Hel Van Tanger' zit in ons geheugen gegrift. Staf en Matthias Coppens maakten trouwens ook hun debuut in 'Wittekerke', maar dan als kind.

Ook recenter zijn er heel wat topacteurs gegroeid in 'Wittekerke'. Denk maar aan Kürt Rogiers. De officieuze vervanger van Werner De Smet kwam reeds, en dat weten weinig mensen, in het derde seizoen op de proppen in 'Wittekerke'. Hij vertrok pas in seizoen 11. Met 623 afleveringen op zijn conto is Rogiers één brok 'Wittekerke'-geschiedenis. Hij werd dan ook voor altijd geassocieerd met zijn personage Sneyers. Werd, want na 'Sara' blijft hij natuurlijk gekend als de koele Alexander. Hij nam ook enkele presentatie-opdrachten voor zijn rekening, maar dat werd niet bepaald een succes. Daanraast zagen we hem ook in films als 'Happy Together', 'Costa!' en 'Vet Hard'. Ook 'Spoed' staat nog op zijn erelijst.

'Sara' had nog enkele andere ex-'Wittekerke'-pareltjes in zijn cast. Wie kan er nu de hilarische rol van Brit vergeten, gespeeld door Sandrine André. Ook zij mocht rijpen in 'Wittekerke'. Verder dook ze ook al op in films als 'Team Spirit' en 'Happy Together'. En ook de alom geprezen Veerle Baetens maakte haar debuut in 'Wittekerke'. Eerst als een eerder verwarrende rol, maar uiteindelijk bloeide ze er helemaal open. Haar kennen we natuurlijk als Sara, maar ze speelde ook de hoofdrol in 'Windkracht 10, Koksijde Rescue'.

Tot slot moeten we natuurlijk het duo Stan Van Samang en Roel Vanderstukken vermelden. De twee kwamen als jonge snaken terecht in de serie en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Ondertussen maakte Van Samang al furore als hitzanger en ster van 'Vermist', echt grote rollen blijven echter nog uit. Ook Vanderstukken heeft iets wat men kan noemen als een zangcarrière. Verder mocht ook hij plaatsnemen op de 'Flikken'-motor en binnenkort zien we hem in de hoofdrol van 'LouisLouise'.

Morgen hebben we het over de lotgevallen van Greet Rouffaer, die zich haar passage in 'Wittekerke' niet vlug zal vergeten.

DOSSIER: Afscheid van 'Wittekerke'

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:15
    The Brokenwood Mysteries
    07:20
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 15:00
    Mega Mindy
    05:15
    Geen uitzending
  • 14:55
    Chicago Fire
    05:30
    Geen uitzending
  • 14:10
    Project Runway
    02:25
    Geen uitzending
  • 12:50
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 13:25
    The Money Pit
    08:50
    Geen uitzending
  • 14:30
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 15:00
    Man With a Plan
    02:25
    Sports Late Night
  • 14:55
    NCIS
    02:00
    Geen uitzending
  • 14:20
    Borderforce USA: The Bridges
    02:40
    Kitchen Commando
  • 14:55
    Dr. Phil
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:50
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:05
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:02
    Voor u getest
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 15:05
    Streetfood
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 15:05
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:55
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 13:30
    UEFA Champions League Vrouwen
    01:44
    Mindfck
  • 14:31
    God, Jesus, Trump!
    08:04
    Petrus in het land
  • 15:04
    Say Whut!?
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal