Afscheid van 'Wittekerke' (slot): waar het mis liep

dinsdag 26 augustus 2008

'Wittekerke' was ooit de sterkhouder van de vtm-week. Ook toen het even wat minder ging met de zender uit Vilvoorde, bleef 'Wittekerke' hoog scoren. Maar plots zakte het kijkcijfer als een pudding ineen. Tegenwoordig blijven er van het miljoen kijkers nog zo'n 300.000 over. Wat is er mis gelopen?

Het is en blijft een torenhoog cliché: 'Wittekerke' moet het vooral hebben van de oudere kijkers. Omdat dit maar weinig adverteerders gelukkig stemt, moest de serie drastisch verjongen. Het begon met het aanvangsuur. Vroeger konden de vaste kijkers al om 21.00 uur kijken naar de serie, vanaf september 2006 begon 'Wittekerke' om 22.00 uur, een tijdstip waarop vele ouderlingen al het bed opzoeken.

Een deel van het publiek viel dus af, maar er werden geen verse kijkers aangetrokken. Tijd om de serie drastisch te vernieuwen, vond men in Vilvoorde. Vanaf januari 2007 kwam 'Wittekerke' dan in het nieuw jasje. Niet enkel de generiek werd aangepast (zie filmpje), maar het aantal verhaallijnen per aflevering daalde van 8 naar 3, de oudere acteurs werden nog meer op de achtergrond geplaatst en er werd meer gewerkt met flashbacks.

Helaas lokte deze nieuwe aanpak amper nieuwe kijkers. De oude garde haakte definitief af en bij jongeren had 'Wittekerke' nog altijd een fout imago. Resultaat: het kijkcijfer werd tot een derde gereduceerd. Daarenboven werkte de nieuwe aanpak volgens de vaste kijkers als geen meter. Met slechts 2 à 3 verhaallijnen per aflevering was een 'Wittekerke'-aflevering echt saai, denk maar aan de eeuwig durende verhaallijn rond de zangcarrière van Jasper.

Ook het overbodig gebruik van geflits en flashbacks was onderwerp van menige klacht. Hoeveel keer hebben we de moord op Alexandra opnieuw zien passeren de laatste weken? De scène werd tot 5 keer in één aflevering herhaald en dat verschillende afleveringen lang, alof het een zeer dure scène was, waar ze maximaal rendement uit moesten halen.

Al in maart 2007 werden de tweewekelijkse afleveringen afgebouwd tot 1 aflevering per week en dit op donderdag. En in september van dat jaar werd de serie verkast naar de zaterdagavond. Het zorgde er voor dat de vtm-zaterdagavond volledig instortte, waardoor 'Wittekerke' naar de zaterdagse laatavond werd verplaatst. Deze zomer mocht de serie dan zijn laatste eindspurt inzetten op de dinsdag- en donderdagavond, maar kon amper nog een plaats in de kijkcijfertop 10 bemachtigen.

Vanavond om 22.15 uur eindigt 'Wittekerke' dus in mineur. 'Wittekerke', een serie die drie seizoenen te lang heeft geduurd en die aantoont dat verhaallijnen wel degelijk kunnen opdrogen. Maar laat ons vooral de topperiode herdenken, het heeft vele Vlamingen ontspanning bezorgd op het einde van een drukke werkdag.

DOSSIER: Afscheid van 'Wittekerke'

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Victor Reinier en Angela Schijf als Wolfs en Eva in 'Flikken Maastricht'

De vriendin en model van een bekende Maastrichtse kunstenaar wordt dood in bad bij haar ouders aangetroffen, een plastic zak over het hoofd. Zelfmoord, of heeft iemand haar vermoord? De zaak voert Wolfs en Eva naar een wereld van grote ego's en veel drank en drugs en na-ijver. En dan ontdekken Wolfs en Eva dat dit niet het enige model is dat op verdachte wijze is omgekomen. Hebben ze te maken met een seriemoordenaar? Marion ontmoet een oude schoolvriend op het bureau. Het klikt meteen weer, totdat Marion hoort waar hij aangifte van komt doen: aliens hebben zijn favoriete koe ontvoerd...

'Flikken Maastricht', om 21.25 uur op Eén.

Dossiers