Laat je inpakken door 'Tytgat Chocolat', nieuw op Eén

dinsdag 29 augustus 2017

Vanaf zondag 10 september kunnen kijkers op Eén genieten van de romantische nieuwe fictiereeks 'Tytgat Chocolat'. Jasper Vloemans werkt als inpakker bij het chocoladebedrijf Tytgat Chocolat en wordt verliefd op zijn collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst.

Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, blijft Jasper met een gebroken hart achter. Achter de rug van hun familie en de directie van Tytgat Chocolat reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper.


De hoofdrollen in 'Tytgat Chocolat' worden vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Daarnaast spelen Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Mira Bryssinck, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir mee. Deze unieke reeks werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater STAP.

Daarnaast werd er tijdens de opnameperiode van de reeks een making of documentaire gemaakt over de hoofdrolspelers van Theater STAP. Deze making of brengt een eerlijk en ontroerend portret van de vijf bijzondere acteurs.

'Tytgat Chocolat' is een reeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in samenwerking met Proximus en Gardner and Domm, en met steun van VAF/Mediafonds en de Tax Shelter maatregel van de federale overheid.

Het verhaal
Het avontuur begint op de eerste werkdag van Jasper Vloemans, een charmante jongeman met het syndroom van Down. Hij ziet z’n job als inpakker bij chocoladebedrijf Tytgat Chocolat als een grote stap naar onafhankelijkheid. Een droom die werkelijkheid wordt… Jasper maakt snel vrienden en zijn collega Tina Dibrani, een licht autistisch meisje van Kosovaarse afkomst, wordt verliefd op hem. Jasper, die in het verleden al een paar keer gedumpt werd, heeft geen zin in nog maar eens een gebroken hart en houdt de boot af. Maar Tina is volhardend en gooit tijdens een karaokeavond al haar charmes in de strijd. Voor het oog van alle collega's kust ze Jasper op het podium. Zijn pantser breekt. Jasper is verliefd zoals nooit tevoren. Het begin van een sprookje…

Maar dan verschijnt er politie op de werkvloer: Tina en haar moeder Katarina, die ook bij Tytgat Chocolat werkt, worden uitgewezen en teruggestuurd naar Kosovo. Jasper blijft achter met veel vragen en een gebroken hart. Hij kan niet verkroppen wat er gebeurd is, en dat z’n ouders hem als een klein kind betuttelen helpt ook al niet. En zo staat Jasper op een nacht, samen met zijn vrienden van de inpakdienst, te liften langs de snelweg. Hun plan: in Kosovo raken en Tina terugvinden. Het is de start van een wild, gevaarlijk en romantisch avontuur dat geen van hen ooit zal vergeten. Voor het eerst zijn ze helemaal vrij en onafhankelijk, maar dat wil ook zeggen dat ze al hun problemen zelf moeten oplossen.

Terwijl Jasper in deze rollercoaster belandt, heeft Roman Tytgat, de baas van het bedrijf, andere grote zorgen. Roman leidt Tytgat Chocolat met een groot hart en bewijst dat al jarenlang door z’n warme zorg voor de inpakkers, allemaal werknemers met een beperking. Maar die filantrope aanpak krijgt kritiek van Andy Verherstraeten, een neef van de Tytgats. Hij is een jonge getalenteerde econoom met een verschroeiende ambitie om het familiebedrijf te moderniseren. Zijn visie is duidelijk: grotere volumes moeten verwerkt worden met inpakrobots en de beschutte werkplaats moet dicht. Andy krijgt steun van zijn grootvader en aandeelhouder Achille Verherstraeten, die via Andy een kans ruikt om de macht (en de winst) naar zich toe te trekken. Terwijl Roman zich probeert te verdedigen tegen de coup van de Verherstraetens, moet hij plots ook op zoek naar vijf verdwenen inpakkers voor wie hij verantwoordelijk is. Vijf vrienden die nog nooit alleen gereisd hebben, en wiens ouders van Roman een verklaring eisen.

Zal Jasper zijn Tina terugvinden? Slaagt Roman erin zijn bedrijf en levenswerk te beschermen tegen zijn eigen familie? Komt iedereen veilig thuis? 'Tytgat Chocolat' is een rollercoaster vol emoties, een verhaal over volwassen worden en tegelijkertijd een romantische roadmovie over een groep vrienden die voor het eerst hun leven in eigen handen nemen.

De hoofdrollen
De hoofdrollen worden vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Daarnaast spelen Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Mira Bryssinck, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir mee. Deze reeks werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater STAP. Tijdens de draaiperiode werd er ook een making of documentaire gemaakt over de vijf hoofdrolspelers van de reeks.

De makers
'Tytgat' Chocolat is het resultaat van een intense samenwerking tussen televisieregisseur Filip Lenaerts en theaterregisseur Marc Bryssinck, die al dertig jaar artistiek leider is bij Theater Stap. Het was hun droom om na acht jaar plannen en researchen een televisiereeks te maken waarin acteurs met een verstandelijke beperking de hoofdrollen zouden spelen. In januari 2014 begonnen ze aan het opbouwen van een scenario met de acteurs van Theater Stap als kompas. Uit de jarenlange samenwerking werden thema’s gehaald die de spelers elke dag bezig houden: vriendschappen uitbouwen, werk vinden, zelfstandig wonen en vooral, een lief vinden. Daarom is 'Tytgat Chocolat' in de eerste plaats een liefdesverhaal geworden. Want de liefde is voor hen niet 'doen alsof'. Marc en Filip zagen hen tijdens het schrijven elke dag zonder vrees ten strijde trekken om hun verlangens waar te maken. De dialogen die Marc en Filip bedachten, werden in repetities door de Stappers bijgestuurd, geschrapt of aangevuld. Zo ontstonden personages die heel dicht op de huid kleven van de Stappers.

Op papier begon het verhaal heel klein en onschuldig: 'Jasper Vloemans is een charmante jongen met het syndroom van Down die werk vindt op de inpakafdeling van Tytgat Chocolat. Een lief wil hij niet meer, dat doet te veel pijn.' Maar het groeide tijdens het jaar schrijven dat erop volgde uit tot een enorm project dat de gigantische crew en cast tot in Kosovo liet reizen. Fantastische professionele acteurs haakten in op het enthousiasme en tekenden voor hoofd- en bijrollen. Het maken van 'Tytgat Chocolat' was soms een feest, en soms een loodzware trip, maar aangevuurd door het enthousiasme van de Stappers werd de finish bereikt, in juli 2016.

Marc en Filip: 'Het maken van deze reeks was een bijzonder zware maar mooie tocht, zeker omdat het altijd onze ambitie was om met 'Tytgat Chocolat' een volwaardige fictiereeks te maken. Een liefdesverhaal over een jongen met Down plaatsen we in de wereld van vandaag. We tonen hoe mensen die onder druk worden gezet, in beweging komen en het voor zichzelf opnemen. Zo ook Jasper, die na het vertrek van Tina eigen keuzes wil maken die niet bepaald worden door anderen. Maar 'Tytgat Chocolat' is bovenal een feelgoodverhaal geworden, over vriendschap en liefde, over verlangen en daadkracht, over integriteit en moed, met humor en met ballen, en over hoe we de beste versie van onszelf kunnen worden.'

Documentaire: 'Het verhaal van de vijf Stappers'
Tijdens de opnameperiode van de fictiereeks werd er achter de schermen ook een documentaire over de hoofdrolspelers gedraaid. Een eerlijk en ontroerend portret van vijf bijzondere acteurs: Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP.

'Het verhaal van de vijf Stappers' toont hoe deze acteurs met een verstandelijke beperking worstelen met hun drang om zichzelf te bewijzen tijdens maandenlange opnames in binnenen buitenland. Ze willen tonen dat ze op eigen benen kunnen staan, dat ze kunnen doorzetten, dat ze presteren als het nodig is. De bijzondere vriendschap en samenwerking wordt op de proef gesteld wanneer ze tachtig draaidagen lief en leed met elkaar delen en uit hun comfortabele habitat worden gehaald tijdens lange draaidagen. Deze special toont op een unieke manier hoe zij in het leven staan.

De documentaire werd gemaakt door Sander Brants en Marielle Dazler en gerealiseerd met de steun van Gelijke Kansen Vlaanderen.

'Tytgat Chocolat: the making of', maandag 23 oktober om 21.30 uur op Eén.

Tytgat truffels
'…Met geuren, kleuren en smaken componeren wij voor u een chocoladesymfonie waarin versheid en kwaliteit de boventoon voeren. Tytgat truffels worden met de grootste zorg op ambachtelijke wijze vervaardigd…' - Roman Tytgat

Naar aanleiding van de release van 'Tytgat Chocolat' brengen Eén en De Mensen, in samenwerking met Confiserie Elise en Colruyt, chocoladetruffels op de markt. Per doosje wordt er €0,50 geschonken aan vzw Downsyndroom Vlaanderen, een organisatie die zich inzet voor kinderen en volwassenen met downsyndroom, hun familie en iedereen die met hen begaan is. De truffels van 'Tytgat Chocolat' zijn vanaf 11 september te koop bij Colruyt.

Audiodescriptie
'Tytgat Chocolat' is zondagavond te zien op Eén met audiodescriptie via de taalkeuze. Gelijktijdig is de aflevering met open audiodescriptie, hoorbaar voor iedereen, te zien op het kanaal van Ketnet. De uitzending met open audiodescriptie is later ook te bekijken via VRT.NU in de categorie Audiodescriptie, via NetGemist en op DVD.

Aflevering 1
Jasper Vloemans, een jongeman met het syndroom van Down, gaat aan de slag als inpakker bij Tytgat Chocolat. Zijn collega Tina, een meisje uit Kosovo, wordt verliefd op hem, maar Jasper houdt voorlopig de boot af. Tina’s moeder krijgt te horen dat zij en haar dochter het land moeten verlaten. Roman Tytgat, haar grote baas, wordt opgeslorpt door discussies met financieel directeur Andy, die de fabr ek wil moderniseren.

'Tytgat Chocolat', vanaf 10 september elke zondag om 21.20 uur op Eén.


DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:20
    Thuis
    00:55
    VRT NWS laat
  • 23:00
    Smog Town
    07:30
    Ketnet Junior
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:10
    The Good Doctor
    01:10
    Geen uitzending
  • 23:40
    Horrorhuurders & Huisjesmelkers
    01:30
    Geen uitzending
  • 23:25
    BlacKkKlansman
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 00:20
    Godfather of Harlem
    01:15
    Stargate SG-1
  • 00:10
    Offspring
    07:35
    Strong Medicine
  • 00:15
    The Golden Girls
    00:55
    Geen uitzending
  • 23:15
    Stukken van mensen
    01:40
    Big Brother
  • 00:15
    Friends
    01:25
    Neighbours: A New Chapter
  • 23:25
    Scorpion
    01:25
    Undercover Boss
  • 23:15
    Love Island
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 23:45
    FBI
    00:40
    Castle
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 00:12
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:50
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 23:55
    The Paddock
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:10
    Silent Witness
    01:20
    Murdoch Mysteries
  • 00:06
    NOS Journaal
    01:10
    Op1
  • 00:00
    De Nachtzoen
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 23:51
    Kamp Van Koningsbrugge
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach