'Royalty' viert 10 jaar met een dubbele aflevering

dinsdag 28 november 2006

Het VTM-magazine 'Royalty' bestaat 10 jaar. En dat wordt op het scherm gevierd met een tweedelige special, die wordt uitgezonden op 17 en 24 december 2006. In deze speciale dubbele uitzending vertellen medewerkers en ex- medewerkers over de koninklijke topmomenten die ze hebben meegemaakt achter de schermen in Laken.

D


e eerste aflevering van 'Royalty' werd uitgezonden op 15 december 1996. Royaltyverslaggeving was in 1996 een nieuw gegeven in de Vlaamse media.

Lynn Wesenbeek, eerste presentatrice van 'Royalty': "Onze collega's van RTL aan Franstalige kant waren een jaar voordien gestart. Maar voor ons was het totaal nieuw. En het eerste jaar van 'Royalty' was eigenlijk in de eerste plaats zoeken naar de juiste toon. Zowel naar onze kijkers, naar ons publiek toe als naar de koninklijke familie zelf. We hadden veertig jaar lang het tijdperk van koning Boudewijn gehad met een zeer gesloten monarchie. En nu moesten we dus beetje bij beetje de poorten van Laken openduwen."

De kijkcijfers van 'Royalty' waren meteen en schot in de roos en toonden aan dat de Vlaamse kijker een dergelijk programma wist te appreciëren. Ook de koninklijke familie toonde interesse.

Reinout Goddyn, 'Royalty'-reporter sinds 1996: "Ook voor de koninlijke familie was het nog allemaal nieuw. Dag in dag uit gefilmd worden, ook microfoons in de buurt: dat was de koninklijke familie helemaal niet gewoon. Maar na vrij korte tijd is er toch een soort gewenning ontstaan, zowel van onze kant als van hun kant. Telkens er iets gebeurde, was 'Royalty' aanwezig." Hoe werd er bijvoorbeeld op de redactie van 'Royalty' gereageerd toen bleek dat prins Filip zich ging verloven?

Jan Van den Berghe, ex-hoofdredacteur: "En ik denk dat het belangrijkste kantelpunt voor 'Royalty' ook gekomen is uit het feit dat opeens prinses Mathilde als een soort van godsgeschenk uit de hemel is neergedaald om aan de zijde van Filip een nieuw elan aan het koningshuis te geven. Nu staat het bordes van Laken helemaal vol met kinderen en kleinkinderen. De koning is niet alleen meer de vader des vaderlands. Hij is ook de grootvader des vaderlands en de grootvader van al die leden van zijn koninklijke familie. Dus dat strijkt eigenlijk tot aanbeveling van een monarchie die in populariteit wil groeien." Het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde was ongetwijfeld één van de mijlpalen voor 'Royalty'. Niet alleen aan het Hof, maar ook bij 'Royalty' was er het besef dat er een nieuw tijdperk was aangebroken en dat de toekomstige koning en koningin voor het altaar stonden.

Joelle Van den Houden, producer 'Royalty': "In die tien jaar hebben we echt een evolutie gezien. Prinses Astrid had toen vier kleine kinderen. Nu heeft ze al een twintiger en ondertussen is er nog een vijfde kind bijgekomen. Laurent is getrouwd en is vader van drie kinderen. Maar het is vooral bij prins Filip dat er veel veranderd is. Filip was een onzekere kroonprins, over wie we niets wisten. En nu is hij gezinshoofd, drie kinderen, getrouwd. Dat is de grootste evolutie geweest voor ons."

Na een hele reeks Blijde Intredes in eigen land, werkten Filip en Mathilde ook veel handelsmissies in het buitenland af. De buitenlandse pers was wild enthousiast toen ze Mathilde voor het eerst te zien kreeg. Mathilde werd zelfs de nieuwe prinses Diana genoemd. 

Op 25 oktober 2001 was er de geboorte van prinses Elisabeth. Prins Filip gaf een memorabele persconferentie en verraste de pers aangenaam toen hij zijn emoties de vrije loop liet. Na het huwelijk van prins Filip was het de beurt aan prins Laurent. Op 12 april 2003 huwde hij met Claire Coombs. Dé vedette van het huwelijk was de Franse rockpriester père Gilbert.

Kathy Pauwels, presentatrice en eindredactrice van 'Royalty': "Père Gilbert was ongetwijfeld de vedette op het huwelijk van prins Laurent. Hij bewoog iedereen van de koninklijke familie tot tranen met de parabel van de verloren zoon, maar zorgde toch ook voor een komische noot: Laurent, je bent het laatste kuiken dat het nest verlaat, na Astrid en na prins Filip." Juli 2003: Koning Albert wordt uitgebreid gevierd omdat hij tien jaar op de troon zit. Van een onzekere, bibberende koning groeide hij uit tot een zeer geliefde vorst wiens humor en jovialiteit door veel Belgen op prijs wordt gesteld. Vanaf 2003 volgt een babyboom aan het Belgische Hof met de geboortes van prinses Laetitia Maria, prins Gabriël, prinses Louise, prins Emmanuel en de prinsen Aymeric en Nicolas.

Maar er was ook rouw aan het Hof, na het overlijden van prinses Lilian in 2002 en de dood van groothertogin Joséphine Charlotte van Luxemburg in 2005. En er waren de staatsbezoeken van koning Albert en koningin Paola, de populariteit van prinses Mathilde, de moeilijke momenten van prins Filip - kroonprins met vallen en opstaan...

Brigitte Balfoort, 'Royalty'-reporter sinds 2000: "Het interessante aan 'Royalty' is dat we altijd een mix gehad hebben van het familiale. Wat gebeurt er in die familie? Daarnaast heb je toch ook een familie die eigenlijk van staatkundig belang is. Deze mix van politiek en human interest is een van de geheimen van het succes van 'Royalty'. En dat zal zeker zo blijven."

Pol Van Den Driessche, huidig hoofdredacteur van 'Royalty' : "De mythe van een koningshuis zal altijd mensen inspireren en zal altijd boeiend blijven. Men wil altijd achter die muren kijken. Wij zijn groot geworden met sprookjes die over koningen en koninginnen gaan. We houden ook van de moderne sprookjes: over wat zij doen, wat zij niet doen, met wie zij het doen, hoe zij het doen, wat hun zorgen zijn, wie er ziek is, wat zij verdienen. Hebben zij macht, durven zij de politiek te beïnvloeden ? Al deze ernstige en minder ernstige zaken, dat zal ons wel blijven boeien..."

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 11:15
    Squish
    21:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Geen uitzending
    06:00
    Kabouter Plop
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 11:05
    Sturm der Liebe
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 10:40
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 11:05
    FBI
    00:20
    ER
  • 11:15
    Pawn Stars: Best Of
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 10:10
    The Block NZ
    00:35
    Love Island
  • 10:40
    Snapped
    00:50
    Castle
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:13
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 10:50
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 09:30
    Eredivisie
    01:00
    Six Nations
  • 10:45
    Hope Street
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 11:14
    Tijd voor Max
    00:49
    NOS Journaal
  • 11:01
    BinnensteBuiten
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 11:12
    Peppa Pig
    00:25
    Sophie & Jeroen