Voorjaar Eén: 12 nieuwe titels tot aan de zomer

donderdag 13 december 2012

Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, heeft donderdag zijn plannen uiteengezet voor het voorjaar van Eén. De grootste televisiezender van de VRT blijft in het voorjaar zijn eigen koers varen, met een sterke horizontale programmering, een goed uitgebouwde vooravond, een sterke focus op livebeleving en actualiteit en een maximaal aanbod aan Vlaamse programma's in primetime.

De vaste waarden blijven in het voorjaar op post, maar tegelijkertijd stelt Eén vanaf januari ook twaalf nieuwe programmatitels voor.


Jean Philip De Tender begon de voorjaarsvoorstelling met een terugblik op het voorbije televisieseizoen: 'De kijker is Eén ook in het veranderde medialandschap trouw gebleven. Het marktaandeel daalde licht van 34,0 procent tot 32,6 procent in primetime en van 31,5 procent tot 29,8 procent over 24 uur (voor de periode van 3 september tot en met 9 december 2012) maar blijft bijzonder hoog. Eén blijft daarmee veruit de grootste generalistische zender van Vlaanderen.'

Vaste waarden als 'Het Journaal', 'Blokken' en 'Thuis' werden opnieuw veel bekeken, maar het deed De Tender plezier dat ook de nieuwe titels hun weg vonden naar de kijker. Met 'Quiz me Quick', 'Twee tot de Zesde Macht', 'Wolven', 'Iedereen Beroemd' en 'Beroepen zonder Grenzen' schopten maar liefst vijf nieuwe titels het tot de kijkcijfer-top 20 van afgelopen najaar.

Twaalf gloednieuwe programma's
In het voorjaar gaat Eén verder op hetzelfde elan, met een strakke horizontale programmering, een sterk 'treintje' in de vooravond, een maximaal aanbod aan Vlaamse programma’s in primetime en een sterke focus op livebeleving en actualiteit. De bekende titels blijven op post, maar daarnaast investeert Eén ook in twaalf gloednieuwe programma’s voor het voorjaar.

Het eerste nieuwe programma gaat al op 1 januari van start. Dan maakt 'Café Corsari' zes weken plaats voor 'Het Spiegelpaleis', een fonkelnieuwe quiz waarin Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn op zoek gaan naar de ware aard van de Vlaming. Ze konden zich daarvoor geen betere locatie wensen dan het Vlaams Parlement, waar de opnames zullen plaatsvinden.

Na afloop van 'Volt' heeft de kijker op woensdag een nieuwe afspraak met 'Iedereen Rijk' (werktitel). Verdiepen 'Volt' en 'Ook Getest op Mensen' zich respectievelijk in maatschappelijke en lichamelijke kwesties, dan stort Iedereen rijk zich later in het voorjaar op een entertainende maar informatieve manier op de wereld van het geld.

Actuele en maatschappelijke thema's
Verder zet Eén dit voorjaar enkele belangrijke actuele en maatschappelijke thema’s op de agenda. Met de honderdste herdenking van de Eerste Wereldoorlog in het vooruitzicht sprokkelen Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops verhalen langs de Europese frontlijn in 'Ten oorlog'.

Op dinsdag na 'Het Journaal' van 22.15 uur is er '1 op 10', een reeks waarin zes filmmakers, ieder met hun eigen kijk en vorm, zes portretten maken van mensen die net als 1 op 10 Vlaamse gezinnen moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. 1 op 10 laat zien dat mensen in armoede niet beantwoorden aan het gangbare cliché van de dakloze, marginale steuntrekker, maar gewoon in onze straat wonen.

In 'De Bleekweide' volgt Annemie Struyf maandenlang verschillende jongeren die therapie volgen in het gelijknamige opleidings- en therapiecentrum. De jongeren hebben serieuze klappen gekregen in het leven: het overlijden van mama of papa, een (v)echtscheiding, gepest worden op school, misbruik of zelfdoding. In De Bleekweide leren ze een taal te geven aan alles wat zich diep in hen afspeelt.

In 'Topstarter' gaan drie Vlaamse topondernemers onder het goedkeurend oog van Evy Gruyaert op zoek naar de beste startende ondernemer van Vlaanderen. En naar aanleiding van de honderdste editie van de Tour de France nemen wielerfanaat Karl Vannieuwkerke en francofiel Bart Van Loo de kijker op sleeptouw in een authentieke roadmovie.

Nieuwe fictie
Ook wie van steengoede fictie houdt, komt dit voorjaar ruimschoots aan zijn trekken op Eén. De ijzersterke zondagavondreeks 'Salamander' gaat vlak voor het nieuwe jaar al van start, maar houdt de kijkers ook in het voorjaar nog elf afleveringen lang aan het scherm gekluisterd.

In de topreeks 'Parade's end', een coproductie met BBC en HBO die grotendeels in Vlaanderen werd opgenomen, maken de comfortabele zekerheden van het Edwardiaanse Engeland langzaam maar zeker plaats voor de chaos en vernielingen van de Eerste Wereldoorlog.

'Parade's End' maakt op dinsdag vervolgens plaats voor de Nederlands-Vlaamse coproductie 'Van Gogh; een huis voor Vincent', een vierdelige reeks over het bewogen leven van de wereldberoemde maar vaak onbegrepen Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. De kijker leert Van Gogh kennen door de ogen van Vincent Willem, de neef en enige erfgenaam van de schilder die zeventig jaar na Van Goghs dood worstelt met diens erfenis: de Van Gogh- collectie.

Nieuw op zondag
In het nieuwe dierenprogramma 'De zoo: achter de schermen' neemt Eén op zondag een kijkje achter de schermen van ZOO Antwerpen en Planckendael, waar elke dag mensen uit 72 verschillende beroepen de handen in elkaar slaan om alles gesmeerd te laten lopen.

Daarnaast gaan de kijkers heerlijk ontspannende zondagavonden tegemoet met twee fonkelnieuwe entertainmentprogramma’s. Marcel Vanthilt is de perfecte presentator voor het spannende nieuwe spelprogramma 'Het Perfecte Koppel' en in het nieuwe zondagavondprogramma 'De Neus van Pinokkio' vertelt Bart Peeters op zijn beurt waargebeurde en minder waargebeurde verhalen uit de wondere wereld van de showbizz.

Bekende titel, nieuwe reeks
In de derde reeks van 'Tournée Générale' treden Jean Blaute en Ray Cokes in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor bierminnaars in de Lage Landen te vinden zijn.

In het nieuwe seizoen van het populaire 'Dieren in Nesten' heeft Chris Dusauchoit aandacht voor een diersoort die diep in de nesten zit: de neushoorn. En na afloop van 'De Klas van Frieda' nemen telkens twee duo’s van bekende medemensen het tegen elkaar op in een nieuwe reeks van 'Beste Vrienden'. Voor het nieuwe seizoen geeft Bruno Wyndaele als presentator de fakkel door aan Thomas Vanderveken.

Specials en evenementen
Ten slotte vestigde Jean Philip De Tender de aandacht op enkele specials en evenementen in het voorjaar.

Op nieuwjaarsdag zendt Eén voor het twintigste jaar op rij de nieuwjaarsconference van Geert Hoste uit: 'Geert Hoste XX'. In het voorjaar slaan de Vlaamse Liga tegen Kanker en Eén de handen in elkaar voor een nieuwe 'Kom op tegen Kanker'-show. En op 14, 16 en 18 mei zendt Eén de halve finales en finale van het Eurovisiesongfestival rechtstreeks uit. De zeventienjarige Roberto Bellarosa, een inzending van de RTBF, zal ons land dit jaar vertegenwoordigen in het Zweedse Malmö.


voorjaaropéén

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:20
    De inzichten van...
    07:20
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 11:25
    Galactic Agency
    05:15
    Geen uitzending
  • 10:00
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 10:00
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 09:30
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 09:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 11:10
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:15
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 10:45
    Criminal Minds
    02:00
    Geen uitzending
  • 11:00
    NCIS: Los Angeles
    02:40
    Kitchen Commando
  • 11:15
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:50
    De Villamoord
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:00
    Trends Talk
    03:00
    Herhalingslus
  • 11:24
    Het appartement
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 11:05
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 11:20
    Eredivisie
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:25
    Agatha Raisin
    02:45
    Midsomer Murders
  • 11:30
    Dit was het nieuws
    01:44
    Mindfck
  • 10:28
    Podium Klassiek
    08:04
    Petrus in het land
  • 11:15
    Snuf de Hond
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal