M - Museum Leuven als eerste museum met Digitext via ROB-tv

dinsdag 11 januari 2011

M - Museum Leuven is het eerste museum in Vlaanderen met een eigen interactieve tv-omgeving. Samen met ROB-tv, de regionale omroep voor Oost-Brabant, arrondissement Leuven, werd de voorbije weken gebouwd aan een eigen omgeving voor M binnen de Digitext van ROB-tv. Vanaf dinsdag 11 januari 2011 is deze digitale tv-omgeving beschikbaar voor de kijkers van Belgacom tv in Oost-Brabant en voor de kijkers van Telenet Digital tv in heel Vlaanderen.

Wie digitaal tv kijkt, kan met één druk op de knop vanuit zijn zetel M ontdekken. Heel eenvoudig: de kijker stemt af op ROB-tv en drukt op de rode knop van zijn Belgacom- of Telenetafstandsbediening. Hij kiest voor Digitext en vervolgens voor M. Zo komt de kijker terecht in de eigen omgeving van M.


In een wereld waarin technologie steeds in evolutie is, is het belangrijk om als museum mee te stappen in het digitale verhaal. Digitext is een eerste virtuele (op)stap naar M, vanuit de luie zetel. M wil met ROB-Digitext de huidige en toekomstige bezoeker aansporen om een bezoek te brengen aan het museum en hem beter informeren. Digitale en - in de toekomst - interactieve tv is hiervoor een schitterend medium: de drijfveer achter de samenwerking tussen M en ROB-tv.

Uiteraard vind je in de interactieve omgeving van M alle praktische informatie over het museum. Er is niet alleen plaats voor openingsuren, toegangstarieven en adresgegevens, maar ook voor inhoudelijke informatie over de vaste M-collectie en de tijdelijke tentoonstellingen. Je krijgt als kijker heel wat informatie, zowel tekstueel als aan de hand van fotoreeksen. M dient voor iedereen begrijpbaar te zijn. Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden, selecteren we ook de foto’s die het meest sprekend zijn.

Heeft ROBtv een reportage gemaakt over een tentoonstelling of activiteit, dan kan je dat filmpje eveneens gemakkelijk herbekijken. Het leuke aan het overzicht van alle ROB-reportages is dat je de ontstaansgeschiedenis van M – van de opening door prinses Mathilde en prinses Maxima tot nu – kan volgen. 'Dit toont meteen ook aan dat M een dynamische en levendige plek is, waar altijd iets te beleven valt en iedereen van harte welkom is', zegt Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Digitext: anders tv-kijken
Digitext is veel meer dan een moderne vorm van de klassieke teletekst. Niet alleen ziet Digitext er heel wat aantrekkelijker uit, het is ook mogelijk om foto’s en video’s up te loaden. Digitext is bovenal een ideale interface om iedereen op een makkelijke manier te laten omspringen met digitale interactieve televisie.

Door gebruik te maken van Digitext kan iedereen die dat wil informatie vergaren wanneer hij of zij dat wil. De kijker hoeft dus niet meer te wachten tot ROB-tv de reportage over M - Museum Leuven uitzendt. Hij kijkt wanneer het hem het beste past.

Interactieve televisie begint in ons land nu pas echt goed door te dringen. Momenteel heeft zestig procent van de gezinnen een aansluiting op digitale televisie. Het aantal toepassingen voor Digitext zal de komende jaren dus absoluut nog toenemen. Wat de mogelijkheden zullen zijn, hangt af van de technologische ontwikkelingen, van keuzes die omroepen en operatoren maken en van de grenzen die door de privacycommissie worden getrokken. M doet er alvast alles aan om mee te groeien in het digitale tijdperk.

Voordelen van Digitext:

  • Combineert het beste van website met het beste van teletekst
  • Rigide structuur (pagina 100 tot 999)
  • Grafisch bijzonder aantrekkelijk
  • Vanuit de luie zetel te bekijken
  • Gemakkelijk te navigeren
  • Hoge beeldkwaliteit (video)
  • Past in de hedendaagse zapcultuur

ROB-tv & M: sterke partners
Dat M en ROB-tv elkaar in dit partnership vonden, hoeft niet te verbazen. Na bijna zeventien jaar is de regionale omroep een vaste waarde. Het nieuwe museum is dan wel behoorlijk wat jonger, het bouwde in geen tijd een sterke naam en reputatie uit. Beide partners zijn ervan overtuigd dat ze met deze overeenkomst elkaar nog kunnen
versterken.

'Voor ons is dit een ideale gelegenheid om onze Digitext nog eens in de kijker te zetten en zo te tonen dat ook een kleine omroep als ROB-tv de digitale tv-kijkers iets extra te bieden heeft', zegt algemeen directeur en hoofdredacteur van ROB-tv Guy Delforge. 'We willen ook steeds meer duidelijk maken dat we een hechte band willen met ons zendgebied en de sterke actoren in de regio.'

Voor M is zowel de geografische spreiding van ROB-tv als het aantal bereikte kijkers een grote troef. M heeft de ambitie om dé centrale speler te zijn binnen het cultuur- en erfgoedveld van de brede regio Leuven. M wil haar maatschappelijke rol als museum in deze samenleving al te graag opnemen. 'M hecht er belang aan om een sterke band op te bouwen met haar publiek van het eerste uur: de Leuvenaar, de Vlaams-Brabander. Die band begint al in de huiskamer, de habitat van de mensen. Met de vernieuwende MDigitext gaat M zelf naar de mensen toe, nodigt hen uit en wordt een deel van hun leven. We weten dat de Leuvenaar fier is op haar museum. Vanaf nu kan je je gasten (familie, vrienden, buitenlanders…) warm maken voor een bezoekje aan M, live vanuit je zetel', aldus Luc Delrue, intendant van M.

ROB-tv stelde zijn Digitext eerder al open voor steden en gemeenten uit het zendgebied. De interactieve digitale tv-omgeving van M - Museum Leuven is de eerste samenwerking buiten die openbare besturen.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:00
    VRT NWS journaal 13u
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 12:30
    Lentebeelden
    07:30
    Ketnet Junior
  • 13:05
    DierenDetectives
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    VTM Nieuws (13 uur)
    05:30
    Geen uitzending
  • 13:15
    Renovate Don't Relocate
  • 12:20
    Geen uitzending
    11:35
    Sturm der Liebe
  • 09:15
    Geen uitzending
    14:15
    All New Traffic Cops
  • 12:40
    Beverly Hills, 90210
    02:15
    The X-Files
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 13:15
    Njamma Mia!
    02:00
    Geen uitzending
  • 12:35
    Bones
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 12:40
    Pawn Stars: Best Of
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 13:00
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:55
    Another Mother
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    Z-Extra
    06:00
    Herhalingslus
  • 13:14
    Zo doe je het!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 13:10
    Ottolenghi - Jerusalem on a Plate
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 12:30
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:10
    Sister Boniface Mysteries
    02:35
    Grantchester
  • 13:22
    Ongehoord Nieuws
    02:20
    NOS Journaal
  • 13:20
    Radar
    02:12
    Nieuwsuur
  • 13:24
    Shaun het schaap
    02:08
    Sophie & Jeroen