Reinbert de Leeuw doet oproep in 'Podium Witteman'

zaterdag 13 oktober 2018
Foto: NTR - © Jean Pierre Heijmans 2018

Paul Witteman ontvangt componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, percussionist Dominique Vleeshouwers, cellist Nesrine Belmokh en haar band NES, klarinettist Hein Wiedijk en Camerata RCO, trombonist Niels Jacobs, pianist Xenia Evers, en dansgroep The Ruggeds.

Componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, onze vaderlandse grootmeester van de moderne muziek, doet in 'Podium Witteman' een oproep. Hij wil de naam achterhalen van de componist van een prachtig pianowerk, dat hij deze zomer kreeg voor zijn 80ste verjaardag van een anonieme bewonderaar. Het is een intrigerend stuk en het laat hem niet los dat hij niet weet wie het gecomponeerd. Wie o wie kan hem helpen?

Percussionist Dominique Vleeshouwers is een muzikale duizendpoot met een overvloed aan creatieve ideeën. In 'Podium Witteman' speelt hij samen met collega-slagwerker Rachel Zhang Nagoya Marimbas van de Amerikaanse componist Steve Reich. Dat is ritmische muziek waarop goed gedanst kan worden. Dat laat het begeleidende optreden van breakdance-groep The Ruggeds zien.

De Frans/Algerijnse cellist en zangeres Nesrine Belmokh is te gast in de Cello Biënnale Amsterdam. Zij is de front-lady van de band NES, die verder bestaat uit cellist Matthieu Saglio en percussionist David Gadea. NES maakt een mix van jazz en klassiek, maar ook traditionele Arabische muziek.

In een nieuwe reeks Het Meesterwerk horen we het schitterende klarinetkwintet van Johannes Brahms. De uitvoering wordt verzorgd door Hein Wiedijk en Camerata RCO.

In de serie Pauls Jonge Helden horen we de 19-jarige trombonist Niels Jacobs. Hij won dit jaar het Prinses Christina Concours. In Podium Witteman speelt Niels de Vocalise van Sergej Rachmaninov met pianist Xenia Evers én muziek van Johann Sebastian Bach.

In 'Podium Witteman Extra' praat Emma van der Schalie met percussionist Dominique Vleeshouwers. Hij laat Emma zijn verzameling slaginstrumenten zien. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend op de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23.45 uur en op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 14 oktober van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo één logo V3 één V3

Omdat Atil ziek valt, moet Helena op het laatste moment een zitting van hem overnemen. Op het eerste gezicht een eenvoudige zaak, maar tijdens de zitting krijgt Helena de indruk dat er iets niet helemaal klopt. Wanneer ze de zaak laat uitstellen en het dossier heropent, komt ze op het spoor van een criminele motorbende die niet aarzelt om haar te bedreigen. Kan Helena zich nog helemaal in de zaak vastbijten als ze zichzelf ermee in gevaar brengt?

'De Ridder', om 21.25 uur op Eén.

Dossiers