'Rambam' ontdekt gestroopt vlees in sterrenrestaurants
Vele restaurants zetten zonder moeite gestroopt wild op de kaart. Die conclusie trekt het VARA-programma 'Rambam' na een steekproef onder 19 restaurants uit de Michelingids.
In een nieuwe aflevering van 'Rambam' doen de presentatoren zich voor als stropers en bieden restaurants hazen, fazanten en zwijnen aan. Ze geven daarbij expliciet aan niet over de verplichte jachtpapieren te beschikken. Desondanks zijn elf restaurants bereid om het vlees aan hun gasten voor te schotelen. Acht van deze elf geïnteresseerden hebben zelfs een of meer Michelinsterren.
Om erachter te komen waar de gedode dieren van stroperij blijven, belden de makers als stropers naar restaurants om het illegaal geschoten wild aan te bieden. Ze leverden het vlees gewapend met de verborgen camera af. Sommige koks bekennen op de beelden regelmatig gestroopt vlees te kopen. 'Rambam'-presentator Jelte Sondij noemt het witwassen van illegaal geschoten wild de perfecte misdaad: 'Het bewijsmateriaal eindigt binnen een paar dagen in de buik van de consument.'
In 'Rambam' onderzoeken Jelte Sondij, Lars Gierveld, Nesim Ahmadi, Yora Rienstra, Lou van Liebergen en Krista Arriëns op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van 'Rambam' altijd met ongelijke munt terug.
'Rambam', donderdag 26 januari om 21.55 uur bij de VARA op NPO 3.