'Kunsthart' zaterdagavond bij de VPRO

vrijdag 29 december 2017

Als het Concertgebouworkest het verzoek krijgt om na de inauguratie van koning Willem Alexander op te treden met Armin van Buuren, ontvangt chef-dirigent Mariss Jansons in zijn hotelsuite de voorzitter van het Inhuldigingscomité Hans Wijers en Erika van Buuren, de vrouw van de beroemde dj.

Er volgt een opzienbarend en hilarisch gesprek over het te verwachten optreden tijdens de troonswisseling. Wat voor de Nederlandse delegatie de aanloop is naar een gezellig partijtje, blijkt voor de gelauwerde Letse dirigent een kwestie van leven en dood.

Scenarioschrijver Nathan Vecht heeft de mogelijke conversatie tussen Hans Wijers, Armin en Erika van Buren en de heer en mevrouw Jansons uit deze theatervoorstelling speciaal bewerkt voor televisie tot een aanstekelijk script, waarin de kijker zich een voorstelling kan maken van hoe de ondenkbare muzikale invulling van dit Kroningsconcert door de ijzeren logica van een bestuurder werkelijkheid werd.

De regie is van Mijke de Jong en Guy Clemens excelleert in een unieke dubbelrol. Andere hoofdrollen zijn voor Sieger Sloot en Hannah van Lunteren. 'Kunsthart' werd voor televisie geproduceerd door Kleine Storm in co-productie met de VPRO.

'Kunsthart' werd eerder opgevoerd door theatergroep Mugmetdegoudentand onder regie van Lineke Rijxman en werd geselecteerd voor Theaterfestival 2015 als één van de beste voorstellingen van het seizoen. De voorstelling won de publieksprijs van Theater aan het Spui. Guy Clemens werd met zijn rol in Kunsthart genomineerd voor de Louis d’Or.

'Kunsthart', zaterdag 30 december om 22.35 uur bij de VPRO op NPO 2.

logo één logo Eén logo

Ter gelegenheid van de kermis wordt er in de gemeente een koers voor amateurs georganiseerd. Pol rijdt mee voor de Kampioenen, om zo de herstellingswerken in de kleedkamer van de bezoekers te kunnen bekostigen. Fernand neemt diezelfde dag met zijn kampioen deel aan een duivenvlucht. Hij heeft het niet zo begrepen op de koers en steekt stokken in de wielen ... Carmen voelt zich gediscrimineerd, want de koers is enkel bedoeld voor mannen. Zij wil ook meerijden... En Pascale is jaloers wanneer er een jeugdvriendin van Maurice opduikt...

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eén.