'Kruispunt' op zondag: Hoop op wielen

zaterdag 13 januari 2018
Foto: KRO-NCRV - © Rogier Veldman 2016

Armoede en eenzaamheid gaan vaak hand in hand. Waar kun je heen als je maar 50 euro per week te besteden hebt? Hoe kun je vrienden uitnodigen als je niet eens vloerbedekking op de vloer hebt?

In Friesland wordt met een nieuw initiatief geprobeerd deze cirkel te doorbreken. Sinds kort rijdt door het Friese platteland een bijzondere bus. Een stadsbus die omgebouwd werd tot kledingbus, een rijdende kledingbank. Mensen kunnen er kleren uitzoeken tegen een vrijwillige bijdrage, of ze komen er hun overbodige kleding afgeven. Achterin de bus is plaats voor een kop koffie en een praatje; vrijwilligers Anna en Hieke nemen alle er alle tijd voor.

'De kledinglijn die verbindt' staat op de buitenkant te lezen. En verbinden, dat is precies wat initiatiefnemer Kees van Kordelaar met deze bus voor ogen heeft. Waar in de dorpen voorzieningen in rap tempo verdwijnen en vanzelfsprekende ontmoetingsplekken als de bakker of de slager worden gesloten, moet de kledingbus een plek worden waar mensen elkaar weer tegenkomen.

'Kruispunt' rijdt mee op de bus, van Sneek tot Oppenhuizen, van Arum tot Pingjum. Chauffeur Bert vertelt hoe hij op de bus weer van zijn rij-angst afkwam en ook de andere vrijwilligers vertellen wat het werk op de kledingbus voor hen betekent.Bezoekers lopen in- en uit, elk met zo z’n eigen redenen om naar de kledingbus te komen.

'Kruispunt', zondag 14 januari om 22.35 uur op NPO 2.

logo VIJF logo V3

'Talhotblond' vertelt het verhaal van een driehoeksrelatie waarbij de geliefden elkaar via het internet hebben ontmoet. Eén geliefde sterft en een andere moet naar de gevangenis. Het leven van de families van de drie staat volledig op hun kop en is voor altijd veranderd. Deze documentaire toont aan de hand van internetberichten en interviews wat er gruwelijk kan mislopen wanneer iemand online liegt.

'TalhotBlond', om 20.35 uur op VIJF.