'Kruispunt' op zondag: Hoop op wielen

zaterdag 13 januari 2018
Foto: KRO-NCRV - Rogier Veldman 2016

Armoede en eenzaamheid gaan vaak hand in hand. Waar kun je heen als je maar 50 euro per week te besteden hebt? Hoe kun je vrienden uitnodigen als je niet eens vloerbedekking op de vloer hebt?

In Friesland wordt met een nieuw initiatief geprobeerd deze cirkel te doorbreken. Sinds kort rijdt door het Friese platteland een bijzondere bus. Een stadsbus die omgebouwd werd tot kledingbus, een rijdende kledingbank. Mensen kunnen er kleren uitzoeken tegen een vrijwillige bijdrage, of ze komen er hun overbodige kleding afgeven. Achterin de bus is plaats voor een kop koffie en een praatje; vrijwilligers Anna en Hieke nemen alle er alle tijd voor.

'De kledinglijn die verbindt' staat op de buitenkant te lezen. En verbinden, dat is precies wat initiatiefnemer Kees van Kordelaar met deze bus voor ogen heeft. Waar in de dorpen voorzieningen in rap tempo verdwijnen en vanzelfsprekende ontmoetingsplekken als de bakker of de slager worden gesloten, moet de kledingbus een plek worden waar mensen elkaar weer tegenkomen.

'Kruispunt' rijdt mee op de bus, van Sneek tot Oppenhuizen, van Arum tot Pingjum. Chauffeur Bert vertelt hoe hij op de bus weer van zijn rij-angst afkwam en ook de andere vrijwilligers vertellen wat het werk op de kledingbus voor hen betekent.Bezoekers lopen in- en uit, elk met zo z’n eigen redenen om naar de kledingbus te komen.

'Kruispunt', zondag 14 januari om 22.35 uur op NPO 2.

logo n logo En logo

Ter gelegenheid van de kermis wordt er in de gemeente een koers voor amateurs georganiseerd. Pol rijdt mee voor de Kampioenen, om zo de herstellingswerken in de kleedkamer van de bezoekers te kunnen bekostigen. Fernand neemt diezelfde dag met zijn kampioen deel aan een duivenvlucht. Hij heeft het niet zo begrepen op de koers en steekt stokken in de wielen ... Carmen voelt zich gediscrimineerd, want de koers is enkel bedoeld voor mannen. Zij wil ook meerijden... En Pascale is jaloers wanneer er een jeugdvriendin van Maurice opduikt...

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op En.