'De Wilde Keuken' vrijdag over inktvis
Het is eerder een mossel, eerder een slak, een weekdier, maar hij mag vis heten van de mens. Inktvis is goed beschouwd geen vis. Geen graatje in te bekennen en het slakkenhuis, de schelp zit binnenin.
Dat is veel minder lastig dan om je heen.
Je hebt er veel, een paar honderd soorten, en sommige kunnen zwemmen als een straalmotor onder water en van die soort, pijlinktvissen, komen er alsmaar meer naar het noorden.
Pijlinktvissen zijn de jongste jaren interessant geworden voor vissers op de Noordzee die de dieren flessen noemen. Italianen maken vanouds van flessen ringen die ze bakken, gepaneerd. Maar de inktvissen moeten ze daartoe tegenwoordig uit Scheveningen halen. En de inkt? Daar weet de Hollandse handel nog niet goed raad mee.
In 'De Wilde Keuken' wordt er pasta mee geverfd. Zwart. En lekker? Moet je aan Italianen vragen. Ja, zeggen ze.
'Inktvis', vrijdag 27 februari om 20.55 uur bij de NTR op NPO 2.