'De Haagse Lobby' op WNL vrijdag over het klimaat

donderdag 8 november 2018

Organisaties en mensen die niet voor verregaande klimaatmaatregelen zijn, kregen geen plek aan de klimaattafels van de Sociaal-Economische Raad.

Dat zegt commissievoorzitter Ed Nijpels tegen Rick Nieman in het WNL-programma 'Haagse Lobby' op NPO 2.

'Het was een behoorlijk gevecht om een stoel te krijgen aan die tafel', zegt de VVD-prominent tegen Rick Nieman in het onderzoeksprogramma. 'Het gaat daarbij echt om een lobby. Er worden departementen gebeld, voorzitters van tafels gebeld.'

De verschillende 'klimaattafels' moeten met maatregelen komen waardoor een CO2-reductie van 49 procent kan worden bewerkstelligd in 2030. Om de klimaatwet invulling gegeven werden de sectortafels Gebouwde Omgeving, Mobiliteit, Industrie, Elektriciteit, Landbouw en Landgebruik in het leven geroepen.

Tientallen organisaties denken mee aan het klimaatakkoord, maar bepaalde groepen, zoals tegenstanders van windmolens op zee, werden geweerd van de sectortafels. 'Het is duidelijk dat er windmolens bij gaan komen, op zee en op land. Als je dan tegen windmolens bent, heb je aan zo’n tafel niets te zoeken', zegt Nijpels.

In 'Haagse Lobby' onderzoekt Rick Nieman de machten, krachten en belangen in politiek Den Haag.

'Haagse Lobby', vrijdag 9 november om 22.45 uur bij WNL op NPO 2.

logo VTM logo

Donderdag en zondag werken de Rode Duivels hun laatste twee wedstrijden af in groep 2 van Divisie A van de Nations League. De Rode Duivels wonnen zowel op het veld van IJsland (0-3) als in eigen huis van Zwitserland (2-1) en staan met een 6 op 6 aan de leiding in de groep, samen met Zwitserland. IJsland, het zwakke broertje van deze poule, telt na 3 wedstrijden nog steeds 0 punten, en is nu al zeker van de degradatie naar Divisie B.

'Uefa Nations League: BelgiŽ-Ijsland', om 20.25 uur bij VTM.