De bloeiende industrie achter ons toenemende overgewicht in 'Stand van Nederland'

dinsdag 11 september 2018

Er zijn steeds meer Nederlanders met overgewicht. In 1981 had 32 procent van de volwassen overgewicht en dat is gegroeid naar bijna 50 procent vorig jaar. Dat komt neer op 6,7 miljoen mensen.

Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in deze periode verdrievoudigd van 5 naar 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'Stand van Nederland' zoekt de verhalen achter deze cijfers en ontdekt hoe de dieet-industrie profiteert van de steeds dikker wordende Nederlander.

Zo is er zorgondernemer Kobus Dijkshorst. Hij heeft met zijn Nederlandse Obesitas Kliniek 8 vestigingen en doet in  maagverkleiningen. Dit is voor mensen met extreem overgewicht. Per jaar ontvangt Kobus zo’n 8 duizend mensen, maar daarvan zullen 5500, na diverse gesprekken, een operatie ondergaan. Een operatie kost rond de 11 duizend euro en dat betaalt de zorgverzekeraar.

In de cijfers zien we terug dat er steeds meer gewichtsconsulenten zijn. De beroepsvereniging telde in 2009 nog 301 leden en inmiddels zijn dat er 2086. Een groei van 593 procent in bijna 10 jaar tijd. Gewichtsconsulenten begeleiden mensen met overgewicht. Zo ook Annoesjka de Graaf. Zij woog zelf bijna 108 kilo, nu nog maar kilo. Ze weet uit ervaring hoe het is om te zwaar te zijn. Bij de plaatselijke supermarkt vertelt zij over gezonde keuzes die je kunt maken.

Tenslotte gaan we langs bij een nieuwe techniek om vetcellen kwijt te raken. Wilvie Buis vertelt dat door vetcellen te bevriezen je slanker wordt. Het gaat vooral om vet bij de buik, armen en rug. De techniek is over komen waaien uit Amerika en inmiddels heeft de Coolsculptingkliniek een vierde vestiging geopend. Vet is handel.

'Stand van Nederland', woensdag 12 september om 20.25 uur op NPO 2.

logo één logo V3 één V3

Wie is de gemaskerde man? Leto wil de gemaskerde man naar Versailles laten komen, maar Bontemps wijst op het gevaar hiervan. Met de hulp van Fabien brengt hij de gevangene naar Louis en Philippe. Eindelijk komt de waarheid aan het licht.

'Versailles', om 22.10 uur op Eén.