'Cokes & Vanthilt' in de overgang op Canvas

dinsdag 30 december 2008

De oude MTV-makkers Ray Cokes en Marcel Vanthilt zorgen op Canvas en Canvas+ voor een eigenzinnige muzikale oudejaarsavond en -nacht. Cokes en Vanthilt praten ruim drie uur lang meer dan 50 muziekclips uit de voorbije decennia aan elkaar, van Samantha en Liliane Saint Pierre tot Madonna en Deus. De twee MTV-jays van 20 jaar geleden staan niet alleen garant voor een verrassende keuze maar ook voor een unieke ambiance.

Ruim twintig jaar na hun samenwerking bij MTV hebben Ray Cokes en Marcel Vanthilt elkaar teruggevonden. Samen loodsen ze de kijkers van Canvas de oudejaarsnacht door, vr middernacht op Canvas+ en na middernacht op Canvas. Marcel en Ray maakten een eigenzinnige, boeiende selectie uit vijftig jaar muziekclips. Ze kozen ruim vijftig clips uit de voorbije decennia. Het is een heel uiteenlopende selectie geworden, met vooral veel aandacht voor de jaren tachtig n voor het nieuwere materiaal  uit 2008. Dat alles doorspekt met onverwachte pareltjes, ouwe gouwe en vergeten werk. Van Jimi Hendrix tot Jim Cole, van Pet Shop Boys tot Bowie, van The Cure tot Coldplay. En hier en daar zit er ook een vreemde eend in de bijt: Samantha , Bobbejaan Schoepen, Liliane Saint Pierre.

Ray Cokes en Marcel Vanthilt praten de clips aan mekaar, vertellen anekdotes over de clips, over de muziek, over de artiesten , over  zichzelf en over hun samenwerking.  Wie wil er Jess & James niet nog eens 'Move' zien zingen? Of 'Mighty Queen' van Manfred Mann terughoren? Of 'Shout' van Tears for Fears, Erasure met 'Sometimes'? Rick Astley  met 'Never gonna give you up'?.  Het kan allemaal dank zij Cokes en Vanthilt. Ambiance verzekerd!

Het grote publiek kent Marcel Vanthilt (1957) vooral als de presentator van quizzen zoals Tien voor taal, Quix en De thuisploeg op TV1 en En en Via via op Ketnet, maar in werkelijkheid is Vanthilt van alle markten thuis. In de jaren tachtig oogstte hij succes met zijn groep Arbeid Adelt! en werkte hij als veejay voor het net opgestarte MTV-Europe. Daarna woonde hij enkele jaren in de VS, waar hij werkte als columnist en reporter voor het weekblad Panorama. De columns die hij in die tijd schreef, bundelde hij tot een boek, Ha!Merika, en verwerkte hij tot een gelijknamige theatershow. In 2001 en 2002 was Vanthilt in het theater te zien met U Nu, een bloemlezing van Nederlandstalige pozie en van 2005 tot 2007 als gedichtenlezer met De dunne Komrij. Vanaf de jaren negentig presenteerde Vanthilt een groot aantal televisieprogramma's. Voor het En-programma Wit in Vegas trok hij met een enkele trouwlustige koppels door Amerika. Verder zetelt Vanthilt geregeld in de jury van Eurosong en presenteerde hij samen met Maureen Louys het Junior Eurovisiesongfestival 2005 in Hasselt.

De voorbije twee jaar zorgde hij samen met Ben Crabb voor de presentatie van Zomer 2007 en Zomer 2008 op En en in het voorjaar was hij onder meer te zien in De Canvascollectie op Canvas. Ten slotte is ook de radio geen onbekend terrein voor Vanthilt, want op Studio Brussel was hij onder meer te horen in de Album 100 en in Was het nu 70, 80 of 90?

Ray Cokes ( 1958) kwam op zijn 20ste naar Belgi, waar hij eerst in een caf werkte en daarna als DJ in een disco en bij een lokale radio. Later mocht hij bij Radio Cit (Radio 21) het popmagazine Rox Box presenteren. Het programma werd ook uitgezonden op Sky Channel en zo raakte hij stilaan bekend. In 1987 ging hij aan de slag bij MTV. Hij presenteerde er programma's voor MTV Europe, o.a. MTV's Most Wanted en X-Ray Vision. In 1996 verliet hij MTV. Daarna presenteerde hij programma's voor radio en televisie in diverse Europese landen, o.a. voor Virgin Radio, Channel 4, France 2, BBC, Arte en JIM-tv.

'Cokes & Vanthilt', woensdag 31 december vanaf 20.35 uur tot 24.20 uur op Canvas+ en vanaf 23.45 uur tot 07.00 uur (in de nachtlus) op Canvas.

logo VTM logo

Donderdag en zondag werken de Rode Duivels hun laatste twee wedstrijden af in groep 2 van Divisie A van de Nations League. De Rode Duivels wonnen zowel op het veld van IJsland (0-3) als in eigen huis van Zwitserland (2-1) en staan met een 6 op 6 aan de leiding in de groep, samen met Zwitserland. IJsland, het zwakke broertje van deze poule, telt na 3 wedstrijden nog steeds 0 punten, en is nu al zeker van de degradatie naar Divisie B.

'Uefa Nations League: Belgi-Ijsland', om 20.25 uur bij VTM.