'Brandpunt+': De Bijenkoning

woensdag 16 mei 2018

Aan de andere kant van de wereld werkt de Nederlander Bart Jan Fernhout aan een baanbrekend project dat de wereldwijde bijensterfte moet stoppen.

In samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) kweekt hij sinds vijf jaar op Hawaï super-bijen. Honingbijen die in staat zijn om zelf de gevreesde Varroamijt te elimineren. Volgens Fernhout en andere vooraanstaande bijendeskundigen is die mijt de belangrijkste oorzaak van de sterke teruggang van de honingbij.

Nu na vijf jaar komt hij voor het eerst naar buiten met veelbelovende resultaten van de methode. Een klein deel van alle honingbijen heeft de natuurlijke aanleg om varroa-mijten op te sporen, en te verwijderen. Door die eigenschap te herkennen en te isoleren, is Fernhout erin geslaagd varroa-resistente bijenvolken te kweken. Daarbij maakt hij gebruik van moderne technieken, zoals kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen. Inmiddels heeft hij de laboratorium situatie weten uit te bouwen tot een natuurlijke manier van het maken van resistente bijenvolken. Aart Zeeman zocht de Nederlander op temidden van zijn super-bijen.

'Brandpunt+: De bijenkoning', donderdag 17 mei om 21.00 uur bij NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers