'2Doc: The Workers Cup' bij de VPRO

dinsdag 17 juli 2018

Tijdens het WK 2018 in Rusland neemt de VPRO-documentaire 'The Workers Cup' de kijker mee naar het WK 2022 in Qatar. Een miljoen migrantenarbeiders werken in Qatar om de faciliteiten voor het FIFA Wereldkampioenschap 2022 te realiseren.

Overdag bouwen ze aan stadions en ’s avonds spelen ze een voetbalcompetitie in dezelfde stadions waar straks de beste spelers van de wereld staan. Mannen uit Nepal, India, Ghana en Kenia die, zolang ze spelen, hun heimwee en eenzaamheid voor even vergeten.

Voor het eerst kreeg een filmteam toegang tot deze controversiële bouwlocatie en gaf zo  stem aan de arbeiders tijdens hun enthousiaste voorbereiding op hun eigen voetbalbeker. Het zijn de armste mensen uit India, Nepal, Bangladesh, de Filippijnen en, in toenemende mate uit Afrika, die in het rijkste land van de wereld komen werken. De arbeidsomstandigheden zijn slecht. Deze mannen werken buitengewoon lange uren voor karige salarissen en ze leven geïsoleerd in kampen, die buiten de stadsgrenzen zijn gebouwd. Verborgen tussen een snelweg en afgelegen stuk woestijn, ligt het Umm Salal Camp, goed uit het zicht. Dat geldt ook voor de 4000 mannen die er wonen.

De film volgt een groep mannen in het kamp die is gekozen om deel te nemen aan de Workers Cup, een voetbaltoernooi voor arbeiders. Het toernooi wordt gesponsord door dezelfde commissie die het WK 2022 organiseert. Er zijn 24 bouwbedrijven uitgenodigd om een team van werknemers samen te stellen. In de loop van het toernooi volgen we de mannen wanneer ze als helden op het voetbalveld spelen, maar ook als ze weer als naamloze arbeider verder zwoegen.

Groot Brittannië 2017
Regie: Adam Sobel

'2Doc: The Workers Cup', woensdag 18 juli om 22.40 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Rechtbank' (foto: VIER -  SBS Belgium 2018)

'De Rechtbank' opent de zitting in de correctionele rechtbank van Brussel. Een man wordt vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen aan zijn vriendin. Sindsdien heeft hij geen omgangsrecht meer met zijn dochter. De man beweert dat het om zelfverdediging gaat. Voor het vredegerecht in Antwerpen tracht Van Loon te bemiddelen in een zaak waarbij een man zijn huur voortijdig opzegt, maar zijn huurwaarborg niet terugkrijgt. De verhuurder eist daarbovenop ook een opzeggingsvergoeding. In de correctionele rechtbank van Brugge wordt een man vervolgd voor het bezit, verkoop en gebruik van cannabis. Weymiens zal beslissen of hij een tweede kans krijgt of niet.

'De Rechtbank', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers