'2Doc: Oslo Diaries' bij de VPRO

dinsdag 11 september 2018

The Oslo Diaries doet verslag van de geheime gesprekken tussen een kleine groep Isralirs en Palestijnen die in Oslo in 1992 plaats vonden.

De relatie tussen Israël en Palestina is op een dieptepunt gekomen en elke communicatie met de PLO is strafbaar. Politieke intriges, onwaarschijnlijke vriendschappen en een overweldigend verlangen naar vrede vormen de kern van de onderhandelingen in Oslo.

De documentaire bevat -naast exclusieve interviews met de belangrijkste onderhandelaars van toen- veel archiefbeelden. Ook is een aantal bijeenkomsten in Oslo gedramatiseerd; acteurs doen zich voor als de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars. En er zijn fragmenten uit boeken en dagboeken toegevoegd, die door de belangrijkste deelnemers zijn geschreven en deze fragmenten worden ook gelezen door acteurs.

Interviews met de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars van toen en de begeleidende voice-overcommentaren maken duidelijk dat de deelnemers met gemengde gevoelens terugkijken op de onderhandelingsperiode. Ze zijn sceptisch over hun levenslange vijanden, maar herinneren zich ook de hoop die hen deed geloven dat ze op het punt van een doorbraak stonden.

Een film van Mor Loushy en Daniel Sivan (Censored Voices).
Israël 2017

'2Doc: Oslo Diaries', woensdag 12 september om 22.55 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo n logo V3 n V3

Om te worden wie hij wilde zijn, moest Jani als tiener danig revolteren. Welke vrijheden vinden jongeren belangrijk voor hun zelfontplooiing? En hoe tonen ze hun eigenheid? Een les over rebels zijn en durven gaan voor je eigen dromen. Jani Kazaltzis trekt als gastleerkracht naar het Go! Technisch Atheneum Horteco in Vilvoorde.

'De Klas', om 20.40 uur op En.

Dossiers