'Telefacts Zomer' over babyfabriek India

maandag 20 augustus 2012

India is goed op weg om de grootste babyfabriek ter wereld te worden. Voor 20.000 euro wordt er een hele vruchtbaarheidsbehandeling en IVF opgestart en worden embryo's gemplanteerd bij een surrogaat moeder. Negen maanden later halen de nieuwe ouders hun baby.

Op het eerste gezicht lijkt het een win-win scenario. Onvruchtbare koppels krijgen de kans om hun gezin uit te breiden, terwijl arme Indische vrouwen genoeg geld krijgen om hun eigen kinderen een toekomst te bieden of zelfs een klein huis te kopen.

Medisch toerisme is dus duidelijk een booming business. India staat op dat gebied aan de kop, zeker nu er meer en meer koppels naar daar afzakken voor een kind. De omzet van deze voortplantingsindustrie bedraagt in India 1,7 miljard euro op jaarbasis.

Lisa en Brian Switzer zijn een Amerikaans koppel. Ze trachten al 7 jaar zwanger te worden, maar tevergeefs. Draagmoederschap is hun laatste optie. Maar in de Verenigde Staten bedragen de kosten hiervan gemiddeld 90.000 euro. De keuze voor een Indische draagmoeder is dus snel gemaakt. Draagmoederschap in India is voor een koppel als Lisa en Brian een haalbare kaart.

Maar kan draagmoederschap zomaar als een andere business worden beschouwd? Wetende dat er aan elke zwangerschap risico’s zijn verbonden en dat bijvoorbeeld de draagmoeder van Brian en Lisa in ruil voor het uitlenen van haar lichaam 1.450 euro krijgt...

'Telefacts Zomer', dinsdag 21 augustus om 21.40 uur op vtm.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo 2BE logo 2014 V3

De vriendelijke Sherman Klump is een ongelofelijk dikke professor genetica. Op de universiteit leert hij de beeldschone Carla kennen, een nieuwe docente, die fan is van zijn werk. Hij is op slag verliefd, maar gefrustreerd door zijn overgewicht. Wanhopig zoekt Sherman een methode om snel af te vallen. Hij test een nieuwe formule en verandert hiermee in de slanke gluiperd Buddy Love. Sherman realiseert zich al snel dat hij een monster heeft gecreerd. Kan hij zijn afschuwelijke alter ego nog stoppen voor het te laat is, of wint Buddy de strijd?

Met: Eddie Murphy (Professor Sherman Klump/Buddy Love/Lance Perkins/Cletus 'Papa' Klump e.a.), Jada Pinkett Smith (Professor Carla Purty), James Coburn (Harlan Hartley), Larry Miller (Dean Richmond), David Chappelle (Reggie Warrington).

'The Nutty Professor', om 18.50 uur op 2BE.

Dossiers