'Telefacts' onderzoekt alternatieve geneesmethodes

maandag 2 februari 2015

Genezen van terminale kanker door alternatieve therapieën? Kan dat? Elk jaar opnieuw krijgen om en bij de zestigduizend mensen in ons land te horen dat ze kanker hebben. Zestig procent overleeft, veertig procent niet.

Bij terminale kankerpatiënten zoeken acht op de tien mensen hun heil in de alternatieve geneeskunde, ook wel de niet-conventionele geneeskunde genoemd. De ambities van de behandelingen variëren van het verlichten van pijn of stress tot het volledig genezen van de terminale kankerpatiënt. Die laatste categorie van alternatieve behandelingen roept uiteraard het meeste vragen op. Niet enkel ethisch, maar ook wettelijk. Hoe ver kan en mag je gaan in het voorspiegelen van genezing aan wanhopige mensen?


'Telefacts' graaft in het merkwaardige verhaal van een Ayurvedische 'wonderdokter'. Een Vlaamse acupuncturist met een bloeiende praktijk in Ronse, én een daaraan gekoppeld gezondheidscentrum in het noorden van India. 'Telefacts' gaat undercover op consultatie. 'Maar die chemo, moet ik daar wel in blijven geloven?' Genezer: 'Neen, je moet in niets geloven, ik ben zo iemand: ik geloof in niets. Ik moet dat eerst zien, zo ben ik met Chinese geneeskunde gestart.' 'Ik ga jou behandelen met bijvoorbeeld diamant, die gepurifieerd wordt, om alle kankercellen af te schuren, te schrapen, zodanig dat ze afkomen, maar dat is hier allemaal verboden… ik kan hier niet veel doen, begrijp je?'

De man beweert dat hij niet minder dan zestig procent van de terminale kankerpatiënten die hij behandelt, kankervrij maakt met behulp van een combinatie van kruiden en mineralen, ontgifting en acupunctuur. De voorbereiding gebeurt in Ronse, de echte therapie in het gezondheidscentrum in het noorden van India. Van begin tot eind begeleid door de 'wonderdokter'.

'Alle patiënten die hier komen, zijn 9 op de 10 terminaal, ze zijn er nog erger aan toe dan jij, en je moet er niet meer te veel tijd aan spenderen, want floep dat gaat snel hoor…'

'We hebben een score van ongeveer een kleine 60 procent van iemand die terminaal is die eigenlijk herstelt.'

Onder de noemer 'gezondheidsreizen' worden de behandelingen ook exclusief door een lokaal reisagentschap aangeboden. Prijskaartje: bijna 6.000 euro voor een maand.

'Telefacts' gaat undercover bij de reisagent en de 'wonderdokter', vraagt naar de mening van oncologen en andere experten en sprak met een patiënte die -volgens haar- dankzij de man van terminale kanker is genezen.

Het verbazingwekkende verhaal van een 'wonderdokter', en van een al zestien jaar niet in praktijk gebrachte wetgeving op het vlak van alternatieve geneeskunde.

Zelf bouwen om je huis betaalbaar te houden
Is je huis zelf bouwen of verbouwen zoveel goedkoper? En hoe pak je dat aan? 'Telefacts' trekt de werf op en vergelijkt een aantal mogelijkheden.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag. Dat weten we allemaal. En ook jongeren dromen nog altijd van een eigen huis, meer dan 8 op de 10 jongeren koestert die droom. Maar banken worden almaar voorzichtiger in het geven van een lening. Zeker voor wie amper eigen middelen kan inbrengen. Daarom kiezen jonge gezinnen er steeds vaker voor om hun huis zelf te bouwen. Geoffrey Blommaers is zo’n zelfbouwer: 'Door alles zelf te doen, denk ik dat we toch zo’n 100.000 à 125.000 euro uitsparen.'

Verkopers van zelfbouwpakketten zien hun omzet jaar na jaar stijgen, terwijl bouwbedrijven de toekomst somber inzien. Om alles volgens de regels van de kunst te doen, gaan toekomstige zelfbouwers ook professionele opleidingen volgen. Centra voor Volwassenenonderwijs hebben het aantal cursisten de voorbije vijf jaar zien verdubbelen. Koen Coenen, directeur PCVO Maasland: 'Vijfentwintig jaar geleden was hier alleen de opleiding metselaar. En op dit moment hebben we het hele aanbod om een heel huis in orde te maken. We hebben de opleiding loodgieter, elektricien, schilder, maar ook afwerkingstechnieken: chape en pleisterwerken, tegelzetter in combinatie met het metselen en het dak maak je het hele huis klaar.'

Toch waarschuwt de Bouwunie dat zelfbouwers best twee keer nadenken voor ze eraan beginnen. Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder Bouwunie: 'De regelgeving en de technieken veranderen zeer snel. Het lijkt mij onmogelijk om op een heel korte tijdspanne volledig mee te zijn.' Zelfbouwers moeten ook opletten voor constructiefouten, zelf een huis bouwen is geen evidente klus.

'Telefacts', dinsdag 3 februari om 21.45 uur bij VTM.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:00
    Joanna Lumley's Britain
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    23:50
    Nachtlus
  • 16:35
    Rox
    21:00
    Geen uitzending
  • 16:35
    Aspe
    01:10
    Geen uitzending
  • 16:40
    MasterChef Australië
    01:30
    Geen uitzending
  • 16:40
    The Goldbergs
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 15:55
    MacGyver
    01:15
    Stargate SG-1
  • 16:20
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 16:50
    Nonkel Jef
    00:55
    Geen uitzending
  • 16:40
    De Tafel van Gert
    01:40
    Big Brother
  • 16:25
    CSI: Miami
    01:00
    Friends
  • 16:10
    Scorpion
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 16:30
    Obsessive Compulsive Cleaners
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 16:40
    World's Most Evil Killers
  • 15:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 16:32
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 16:20
    Het Weekmenu
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 16:15
    FIM Motocross World Championship
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 15:50
    Midsomer Murders
    00:20
    Silent Witness
  • 16:27
    De Avondshow met Arjen Lubach
    01:10
    Op1
  • 16:25
    Per Seconde Wijzer
    00:17
    Nieuwsuur
  • 16:25
    Peperbollen
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach