Euthanasie in BelgiŽ: het verhaal van Els in 'Telefacts'

maandag 18 februari 2013

'Telefacts' brengt het verhaal van Els, een levenslustige vrouw van 48 jaar. Drie jaar geleden hakte ze de knoop door om euthanasie te laten uitvoeren. Ze is niet terminaal ziek, maar heeft psychisch en fysiek ondraaglijke pijnen.

Ze weet goed wat ze wil: een 'to do-lijst' afwerken, en hierna wil ze graag sterven.

In Vlaanderen worden er jaarlijks 1.700 euthanasies uitgevoerd, bijna 5 per dag. Voor zij die hiervoor kiezen, is het een zwaar parcours. Als mensen niet stervende zijn, en toch euthanasie wensen, dan  is het onbegrip van de omgeving nog altijd groot.

'Telefacts' brengt een aangrijpend verhaal van een vrouw die afscheid wil nemen van haar leven.

De Vlaamse Janey als eerste en enige Vlaamse in de Koninklijke Andalusische Rijschool
De prestigieuze Koninklijke Andalusiche Rijschool is één van de meest exclusieve maneges ter wereld en enkel toegankelijk voor de meest getalenteerde ruiters ter wereld. Een van die ruiters is de Vlaamse Janey, een meisje van 18 uit Stekene. Ze slaagde met glans voor haar theoretische en praktische ingangsproef en blijft (als eerste en enige Vlaamse) de komende 4 jaar in Jerez de la Frontera.

Janey vindt het een fantastische ervaring: 'Ik denk niet dat er veel plaatsen bestaan waar je de kans krijgt om op zo’n toppaarden te rijden en met zo’n topleraars te werken. Ik wil mij vooral als amazone ontwikkelen. Daar krijg ik hier volop de kans toe met al die professionals en hoogopgeleide paarden, het zijn echte leermeesters.'

De rijschool is bekend van zijn adembenemende shows. In april doet het hele circus ook België aan. Janey zal er dan bij zijn, al moet ze zich voorlopig wel tevreden stellen met een rol achter de schermen: 'Vanaf het vierde jaar kan het zijn dat we mee naar het buitenland mogen. Het is wel slechts in 1 nummer dat leerlingen mee mogen rijden maar het is sowieso een hele ervaring.'

'Telefacts' brengt het unieke verhaal van de Vlaamse Janey op de meest prestigieuze rijschool ter wereld.

'Telefacts', dinsdag 19 februari om 21.30 uur bij VTM.

Geert Hunaerts presenteert 'Help, Mijn Man is een Klusser' (foto: VIJF - © SBS Belgium 2015)

In deze vierde aflevering gaat Geert niet op bezoek bij een vrouw die haar man inschrijft maar bij een moeder die de wanhoop nabij is omdat haar dochter niet verder klust. 8 jaar geleden kochten mama Niki en dochter ChloŽ samen een huis in Rumst. Niki zou op de bovenverdieping gaan wonen en ChloŽ nam beneden haar intrek. Er was nog heel wat werk aan het huis, maar ChloŽ zag het helemaal zitten en begon vol goeie moed met afbreken. Jammer genoeg is het daar bij gebleven... Mama Niki kan het niet langer aanzien en wil ChloŽ duidelijk maken dat het genoeg is.

'Help, Mijn Man is een Klusser', om 20.35 uur op VIJF.