Drie nieuwe Nomaden-verhalen in 'Vranckx'

vrijdag 18 mei 2018

Rudi Vranckx zendt zijn journalistieke zonen én dochters uit. Dat resulteert de volgende weken in drie nieuwe en heel actuele documentaires van de Nomaden: het collectief van jonge Vlaamse reporters die de wijde wereld in trekken en er verslag over uitbrengen in de geest van Rudi Vranckx zelf en de internationale reporters in het programma 'Vranckx'.

Met deze nieuwe documentaires rondt 'Vranckx' meteen ook de kaap van 40 Nomaden-reportages op tv.

In Puerta sin colores (zaterdag 19 mei) reizen Marianne Cap en Roel Nollet naar Venezuela. Marianne werkte er vier jaar geleden in een instelling voor jongens met een moeilijke thuissituatie. Toen braken daar de eerste protesten uit tegen het regime. Samen met collega Irislis A Cova gaan ze nu op zoek naar de jongens van toen. Een reis door een land in crisis aan de vooravond van de verkiezingen van 20 mei.

In Het nieuwe gezicht van de Farc (zaterdag 26 mei) onderzoeken Berber Verpoest, Johannes De Bruycker en Kasper Goethals de situatie van de vroegere Farc-rebellen na het moeizame vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Hoe kunnen de meer dan 7.000 verzetsstrijders  een plaats vinden in de maatschappij die ze decennialang hebben bestreden? En wat gebeurt er na de verkiezingen van 27 mei?

In Surviving paradise (zaterdag 2 juni) vragen Stef Ackx en Michael Dilissen zich af hoe het is om te leven in een land dat gaat verdwijnen. En dat mag je heel letterlijk nemen. De bestemming is Kiribati, een afgelegen eilandengroep tussen Fiji en Hawaï die een van de eerste slachtoffers is van de klimaatopwarming en de stijging van het zeewaterpeil.

Puerta sin colores – zaterdag 19 mei
Toen de eerste protesten tegen het regime uitbreken in Venezuela, werkte Marianne Cap in een instelling voor jongens met een moeilijke thuissituatie. Samen met collega Irislis A Cova en reportagemaker Roel Nollet gaat ze vier jaar later op zoek naar de jongens van toen. Een reis door een land in crisis aan de vooravond van de verkiezingen.

'Ik geloof niet meer in de liefde', zegt Nixon, één van die jongens. Hij is ondertussen 16 en werkt in een garage. 'Ze hebben mijn moeder op straat neergeschoten.' Elke dag worden er in Venezuela 80 mensen vermoord. Aan de kant van de weg zien de jonge reporters een man eten zoeken in het vuilnis. Hij kijkt op en zoekt verder.

Op 20 mei zijn er verkiezingen in Venezuela. 'Chavez heeft in het begin veel goeie dingen gedaan, het geld afgenomen van het grote kapitaal en aan het volk gegeven', vindt een man die voor de oppositie stemt. 'Maar nu maken ze het volk kapot.'

Ondertussen trekken duizenden mensen naar het buitenland. Naar Chili, Peru en Colombia. Ook Iris is vertrokken. 'Ik was een chavista. Ik stemde voor de revolutie. Maar als je voelt dat er geen toekomst meer is, dan maakt het niet uit hoe hard je vecht. We geraken geen stap vooruit en we worden steeds armer.'

Een reportage van Marianne Cap en Roel Nollet

'Vranckx', zaterdag 19 mei om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers