Dinsdag in 'Watt': de energietransitie

maandag 14 mei 2018

Deze aflevering gaat niet zozeer over een specifieke energiebron, maar over de overgang van fossiele brandstoffen en kernenergie naar een volledig hernieuwbare energievoorziening. Dat zal alleen lukken als we verschillende energiesystemen tegelijkertijd inschakelen.

Op dit moment speelt aardgas wereldwijd een grote rol in de energietransitie. Nog altijd een fossiele brandstof, maar minder vervuilend dan steenkool of olie.

In de gascentrale in Drogenbos zien Natalie en Jonas hoe een vliegtuigmotor evenveel energie produceert als 600 windmolens (zoveel staan er in Vlaanderen niet eens). En een gascentrale kan wat zonnepanelen en windmolens niet kunnen: snel aan- en uitschakelen. In Japan werden alle kerncentrales uitgeschakeld na de ramp in Fukushima, en meteen daarna moest het land massaal aardgas invoeren om niet zonder stroom te vallen. Ook bij ons zullen er gascentrales worden bijgebouwd als de kerncentrales sluiten.

In België en heel Europa gebruiken we vooral aardgas, maar in de VS is schaliegas 'booming business'. Schaliegas is gas dat je uit gesteente haalt door dat gesteente te breken. In Europa gebeurt dat niet, omdat schaliegas winnen alleen kan door massaal chemicaliën in de bodem te spuiten om het gas eruit te krijgen. Met soms heel kwalijke gevolgen voor de omgeving. In Clearville, Pennsylvania gaan Natalie en Jonas op bezoek op de boerderij van Wayne en Angel. Vlakbij hun land wordt sinds tien jaar schaliegas gewonnen, verwerkt en opgeslagen. Sinds het begon, vallen er regelmatig dieren dood in de wei. Er zit onder andere arseen in het drinkwater, en dat tast de lever van de dieren aan. Volgens het gasbedrijf doen ze alles volgens het boekje, maar daar hebben Wayne en Angel grote twijfels bij.

Gas speelt vandaag en de komende jaren zeker nog een grote rol in de overgang naar een volledig hernieuwbare energievoorziening, zonder CO2-uitstoot. Maar toch zetten meer en meer steden en zelfs landen een echte deadline op een nuluitstoot. Het Deense stadje Sonderborg wil tegen 2029 geen CO2 meer uitstoten, en ze zijn goed op weg om daarin te slagen. In Kopenhagen is de hele infrastructuur aangepast om zoveel mogelijk auto’s uit de stad te houden. Het vriest 10 graden, maar toch zien Natalie en Jonas hoe duizenden Denen zich al fietsend door de ochtendspits bewegen.

Maar ook de industrie kan een belangrijke rol spelen in de weg naar een toekomst zonder CO2. De Antwerpse haven alleen al verbruikt zo’n tien procent van alle elektriciteit in België.  Jonas en Natalie horen van Wouter De Geest, CEO van BASF, en Jacques Vandermeiren, CEO van het Antwerpse havenbedrijf, hoe zij mee willen werken aan de energietransitie. Beide heren stellen vast dat het in België vaak niet eenvoudig is om langetermijnplannen te maken voor de industrie, door de regionale en nationale politieke besluitvorming.  En daar gaat het over in de laatste aflevering.

'Watt', dinsdag 14 mei om 21.15 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Tipsy' (foto: VIJF - © SBS Belgium 2018)

De zussen Kerkhofs maken zich klaar om aan hun experiment te beginnen, maar eerst ondergaan ze nog een uitgebreide screening. Na de medische testen vliegen ze er meteen in en gaan op café. Dat het niet allemaal een pretje is, blijkt wanneer professor Marc Sabbe hen na het uitgaan aan enkele testen onderwerpt. Kat wordt geconfronteerd met het feit dat het avondje drinken veel zwaardere gevolgen voor haar lichaam heeft dan ze verwacht had.

'Tipsy', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers